Zo sanitky urobili laboratórium. Vďaka tomu robia koncerty v Lucerne

Živé koncerty aj s účasťou publika, ktoré aktuálne pôsobia ako sci-fi, budú v pražskej Lucerne realitou.

14.04.2021 08:00
janek ledecky Foto: ,
Český spevák Janek Ledecký podporuje projekt Cesta z tmy, vystúpi v Lucerne pred živým publikom.
debata

Od 23. apríla štartujú Úplne bezpečné koncerty, ktoré majú pomôcť rozbehnúť kultúrne akcie. Predstaviteľom tejto iniciatívy sa podarilo získať povolenia od príslušných úradov aj prísľub výnimky z ministerstva zdravotníctva.

Podmienkou účasti na koncertoch je, aby všetci zúčastnení tesne pred koncertom absolvovali v pristavenom mobilnom laboratóriu PCR test, ktorého cena bude zahrnutá v cene vstupného, s negatívnym výsledkom. Organizátori majú sľúbené, že na koncerty môžu vpustiť až tisíc ľudí.

„Vymysleli sme sofistikovaný systém, ktorý zaistí, že nikto z prítomných nebude pozitívny na COVID-19. Vďaka tomu sa tak Lucerna stane najbezpečnejším a najotestovanejším miestom v Českej republike,“ hovorí majiteľ produkčnej spoločnosti Karel Luxík, autor iniciatívy Cesta z tmy, ktorá stojí za sériou chystaných koncertov v Lucerne. Systém si vyskúšali už na futbalových zápasoch pražskej Slavie.

Koncerty sa budú konať vždy v piatok, v sobotu a nedeľu. Prvými vystupujúcimi sú speváčka Olga Lounová (23. apríla), ďalej podporovateľ celého projektu, hudobník a spevák Janek Ledecký (24. apríla). V nedeľu 25. apríla je na programe rocková opera Vymítač, ktorá prepája metal s Orffovým spracovaním Carminy Burany, ale aj s keltskou hudbou.

Na prelome apríla a mája sa predstaví Václav Neckář s kapelou Bacily, Jaroslav Uhlíř a tiež kapela Jelen. Ďalej plánujú vystúpenia Monkey Business či zoskupenia Rybičky 48. Výťažok z akcie bude použitý na ples pre zdravotníkov v prvej línii, ktorým sa má séria akcií 20. mája uzatvoriť.

Systém funguje tak, že návštevník si zakúpi vstupenku a prostredníctvom unikátneho kódu zo vstupenky sa zaregistruje na testovanie. „Cena vstupenky je 990 korún, z ktorých 450 korún je cena PCR testu, ktorý návštevníci koncertu musia absolvovať v rovnaký deň, keď sa koná koncert, v našom laboratóriu, ktoré bude kúsok od Lucerny,“ vraví Luxík.

V prepočte ide približne o 38 eur, pričom cena testu je niečo vyše 17 eur. Princípom rýchleho testovania je modifikovaný RT-PCR test s výterom z krku, ktorý je vyhodnotený najneskôr hodinu pred konaním akcie. V prípade pozitívneho výsledku organizátori sľubujú zo solidarity vrátenie vstupného.

Rýchle vyhodnotenie umožní v krátkom čase pretestovať účinkujúcich, personál aj návštevníkov koncertov. Výsledky testu sú platné 48 hodín. Mobilné laboratórium vytvorili prerobením sanitky, ktorá je certifikovaná ako mobilné laboratórium. Prevádzkuje ho tím preškolených profesionálov pod vedením biológa Emanuela Žďárskeho.

„Verím, že všetkým ukážeme, že máme cestu k tomu, aby sa v Česku situácia okolo konania kultúrnych a spoločenských akcií začala pomaly vracať do normálu,“ hovorí Karel Luxík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert Lucerna