Argentínske tango Astora Piazzollu ožije vo filme aj na koncertoch

Ak to chcete v živote niekam dotiahnuť, musíte mať v sebe trochu anjela, diabla a štipku krutosti, povedal slávny umelec. Tento rok oslavujeme sto rokov od jeho narodenia.

18.04.2021 06:10
Astor Piazzolla film Years Of The Shark   C... Foto:
Astor Piazzolla v dokumentárnom filme Roky žraloka, r. Daniel Rosenfeld.
debata (1)

Dielo slávneho argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu opäť ožije. Organizátori Medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie sa pri príležitosti 100. výročia narodenia tohto umelca rozhodli, že mu venujú viacero podujatí.

To úvodné pripravili v spolupráci s kinom Lumiére. Už v nedeľu o 20.20 h si diváci na on-line platforme Kino doma budú môcť pozrieť slovenskú premiéru oceňovaného dokumentárneho filmu The Years of the Shark (Roky žraloka), venovanú práve Piazzollovi, tvorcovi tzv. nového tanga.

Režisér tejto snímky Argentínčan Daniel Rosenfeld využil viaceré archívne záznamy, fotky zo súkromného rodinného archívu aj rozhovory s hudobníkovými deťmi. Vykreslil tak portrét vášnivého a originálneho muzikanta, ktorý sa vzoprel tradíciám, aby navždy zmenil svet hudby.

Diabol aj anjel

Astor Piazzolla (1921 – 1992) bol nielen výborným skladateľom a hráčom na bandoneóne (ťahacej harmonike, ktorá sa využíva v argentínskom tangu), ale aj významným hudobným revolucionárom. Do tanga totiž vkladal prvky džezu a klasickej hudby.

Odhaduje sa, že zložil približne 3 000 skladieb, asi 500 z nich aj vydal. V „novom tangu“, modernom hudobnom štýle, ktorý vytvoril, dokázal skĺbiť latinskoamerický temperament s európskou klasikou a džezovým improvizovaním.

Konvergencie sa už v minulosti venovali skladateľom ako Šostakovič, Bartók, Beethoven, Stravinskij či Bach, a tentoraz to bude práve Piazzolla. Jeho tvorba je totiž založená na zbližovaní rôznych hudobných tradícií a hľadaní nových umeleckých ciest.

Piazzollova hudba ma fascinuje spojením tradičného a nového, ktoré pôsobí úplne prirodzene. Dokáže byť bezprostredná i rafinovaná.
Jozef Lupták, umelecký riaditeľ festivalu Konvergencie

„Piazzollova hudba ma fascinuje spojením tradičného a nového, ktoré pôsobí úplne prirodzene. Dokáže byť bezprostredná i rafinovaná. Je to hudba, ktorá je klasická i avantgardná, nestratila temperament tanga, z ktorého vychádza, no súčasne núti k sústredenému počúvaniu. Aj po sto rokoch, ktoré uplynuli od skladateľovho narodenia, stále oslovuje nové generácie umelcov i publika,“ vysvetlil umelecký riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták.

A prečo sa film o Piazzollovi volá Roky žraloka? Možno preto, lebo ho to vystihuje. „Mali by ste poznať celú pravdu. Môžem vám porozprávať anjelskú verziu, ale tá nie je pravdivá. Môj príbeh v sebe mieša diabla aj anjelov so štipkou krutosti. Ak to chcete v živote niekam dotiahnuť, musíte mať z každého trochu,“ prezradil o sebe tento umelec.

Záber z oceňovaného filmu Roky žraloka režiséra... Foto: EuroArts Music International
Astor Piazzolla film Years Of The Shark C Daniel Rosenfeld 3 Záber z oceňovaného filmu Roky žraloka režiséra Daniela Rosenfelda, ktorý použil archívne záznamy, snímky zo súkromného rodinného archívu i rozhovory s Piazzollovými deťmi, aby vykreslil živý portrét vášnivého a originálneho umelca.

Domáci aj zahraniční umelci

Ďalším podujatím, ktoré sa bude venovať Piazzollovmu životu a dielu, je čítanie z jeho memoárov, čoho sa v máji a júni ujme herec Robert Roth. Hraním Piazzollových skladieb na bandoneóne ho pritom bude sprevádzať známy akordeonista Boris Lenko.

30. mája potom Piazzollova hudba zaznie v záhrade Domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici v Bratislave, kde jej vlastné aranžmány predstaví svetoznámy brazílsky gitarista a skladateľ Sérgio Assad v programe Milonga per tre (Pieseň pre troch). Účinkovať budú slovenskí gitaristi Martin Krajčo, Ondrej Veselý a ich hostia.

Na festivale venovanom Piazzollovi nebude chýbať ani súbor Alea (S. Palúch, B. Lenko, J. Krigovský, D. Buranovský), ktorý patrí k priekopníkom uvádzania hudby tohto skladateľa na Slovensku. V programe, kde sa k súboru pripoja viacerí hostia, zaznie aj slávna skladba Cuatro estaciones porteñas (Štyri ročné obdobia v Buenos Aires).

V júni by sa mali konať ďalšie podujatia, ktorých detaily sa však spresnia podľa vývoja pandemickej situácie. Zo zahraničných umelcov si bude možné vypočuť napríklad Kvinteto Marcela Nisinmana. Ten sa ako mladý hráč na bandoneóne vďaka talentu koncom 80. rokov dostal do okruhu blízkych Piazzollových známych.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Konvergencie #Astor Piazzolla #Roky žraloka