Na festivale Muzički Biennale Zagreb vystúpia i Slováci

Jeden z najstarších festivalov súčasnej hudby na svete Muzički Biennale Zagreb bude opäť hostiť slovenských interpretov. Quasars Ensemble v pozícii "ensemble in residence" predstaví v rámci podujatia aktuálnu slovenskú a zahraničnú tvorbu vrátane dvoch svetových premiér.

21.04.2021 16:00
Quasars Ensemble Foto:
Zoskupenie Quasars Ensemble.
debata

Koncert prenášaný z budovy Slovenského rozhlasu na festivalovú online platformu si budú môcť vypočuť aj poslucháči Rádia Devín v stredu 21. apríla o 20. h.

Quasars Ensemble predstaví na medzinárodnom festivale vo svetovej premiére skladbu Fresco slovenského skladateľa Ivana Buffu a Traumtagebuch chorvátskeho skladateľa Marka Markuša. Ich koncert doplnia aj diela Jany Kmiťovej, Caroly Bauckholt a Mladena Tarbuka.

Sprievodným podujatím festivalu budú dvojdňové workshopy (22. a 23. apríla), poskytujúce praktické vedenie mladým slovenským a zahraničným skladateľom, ktorí budú následne môcť absolvovať individuálne konzultácie s uznávanými skladateľskými autoritami.

„Pozvanie súboru Quasars Ensemble do rezidencie festivalu Muzički Biennale Zagreb je veľkou poctou nielen pre konkrétnych interpretov, ale aj pre slovenskú kultúru,“ uviedol Peter Dan Ferenčík, manažér programu, tímlíder hudobnej redakcie Rádia Devín.

Ako podčiarkol, Quasars Ensemble aktívne propaguje slovenskú tvorbu doma i v zahraničí na významných kultúrnych podujatiach a platformách.

„Vďaka ich dlhoročnému pôsobeniu vznikajú unikátne spolupráce aj prostredníctvom verejnoprávneho telerozhlasu. O to viac nás teší príležitosť spojiť sa v spoločnej kooperácii s takým kultovým podujatím svetového významu a pomôcť tomu, aby v čase krízy mohla znieť v rozhlasovom éteri a prostredníctvom streamovaného vysielania pozoruhodná súčasná vážna hudba,“ dodal Ferenčík.

Koncert odvysielajú zo záznamu rozhlasové stanice Österreichischer Rundfunk, Švédsky rozhlas a Hrvatska Radiotelevizija-Radio.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobný festival #Quasars Ensemble #Muzički Biennale Zagreb