Začal sa Festival sakrálneho umenia

Festival sakrálneho umenia je ojedinelým podujatím v rámci Slovenska. Už od roku 1989 vytvára priestor pre rozvoj porozumenia, tolerancie a náboženskej znášanlivosti, a to aj prostredníctvom prezentácie domáceho či európskeho sakrálneho umenia v oblasti hudby, spevu, výtvarného umenia i slova. Takýto povznášajúci zážitok môžete zažiť len v Košiciach.

21.04.2021 13:30
debata

Uplynulú nedeľu sa začal už jeho 31. ročník. Úvodný koncert bol pod taktovou Igora Dohoviča, Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis a košických sólistov. Festival sa mal pôvodne uskutočniť v novembri minulého roka, avšak kvôli pandémii ho presunuli na jar.

Keďže ani v súčasnosti platné epidemiologické opatrenia neumožňujú konanie klasického Festivalu sakrálneho umenia, na aký boli jeho fanúšikovia uplynulých 30 rokov zvyknutí, tento ročník sa uskutoční prostredníctvom živých prenos v mestskej televízii TelKE.

„Sakrálne umenie nesie výnimočné poslanie. Jeho vnímanie pozdvihuje myseľ a pookrieva dušu. Je zárukou kultúrneho a estetického zážitku, človek pri ňom hľadá a zároveň odkrýva svoje vnútro pre vzťah s nadprirodzeným svetom.

Som veľmi rada, že sa Festival sakrálneho umenia napokon uskutoční aspoň v takomto obmedzenom režime. Verím, že jeho obsah osloví nielen dlhoročných priaznivcov, ale aj tých, ktorí si na jednotlivé podujatia nájdu cestu po prvýkrát,“ uviedla košická viceprimátorka Lucia Gurbáľová.

V stredu (21. apríla) o 17. h bude v spolupráci s Východoslovenskou galériou naživo odvysielaná komentovaná prehliadka výstavy Umením a slovom, kultúrne dedičstvo rádu premonštrátov v Jasove. Divákov ňou prevedie jej kurátorka a známa historička a etnologička Katarína Nádaská.

Prvú časť festivalu uzavrie Koncert starej hudby barokového súboru Le nuove musiche z priestorov Múzea Vojtecha Löfflera v nedeľu o 17. h.

Ďalšie podujatia s väčším počtom účinkujúcich plánujú organizátori festivalu zaradiť do programu po uvoľnení súčasných protipandemických opatrení. Charitatívnym rozmerom festivalu bude aj tento rok Polievka sv. Alžbety ako aj záverečný koncert na počesť tejto patrónky košickej katedrály a mesta Košice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Festival sakrálneho umenia