Na online koncerte filharmónie zaznie Antonín Dvořák i Ján Cikker

Slovenská filharmónia pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina pokračuje v piatok 23. apríla v sérii symfonických online koncertov. V programe figurujú diela Antonína Dvořáka i Jána Cikkera.

23.04.2021 14:00
debata

Večer otvorí koncertná predohra Můj domov Antonína Dvořáka, ktorá je súčasťou scénickej hudby.

„Skladateľ ju skomponoval na žiadosť Dočasného divadla (Prozatimního divadla, predchodcu Národného divadla v Prahe) k hre Františka Ferdinanda Šamberka Josef Kajetán Tyl,“ priblížila tlačová tajomníčka filharmónie Martina Tolstova

Priaznivci vážnej hudby si môžu vypočuť aj Concertino pre klavír a orchester Jána Cikkera z roku 1942. Sólový part plný náročných rytmických pasáží a tém inšpirovaných slovenským folklórom zaznie v interpretácii Jordany Palovičovej.

Podľa filharmónie ide o prominentnú interpretku Cikkerových klavírnych diel, „za čo jej bola v roku 2016 udelená Cena Jána Cikkera. Zúčastnila sa na nahrávke Cikkerových diel pod názvom Komorné a koncertantné diela, ktorá vznikla pri príležitosti jeho storočnice,“ dodáva Tolstova s tým, že Palovičová sa ako sólová a komorná hráčka predstavila na mnohých festivaloch.

Ako sólistka spolupracuje s poprednými slovenskými a zahraničnými orchestrami. Súčasne pôsobí ako docentka na Katedre klávesových nástrojov a cirkevnej hudby HTF VŠMU v Bratislave.

„Z deviatich symfónii petrohradského rodáka Alexandra Glazunova zaznie na záver programu Symfónia č. 1 E dur ‚Slovanská‘ op. 5 z roku 1881, ktorú skomponoval skladateľ ako 16-ročný,“ avizuje filharmónia koncert, ktorý možno v priamom prenose sledovať o 19. h na Stream.filhar­monia.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Slovenská filharmónia #symfonický koncert