Džezom za mier. Nevšedný koncert na estónsko-ruských hraniciach

Dvaja džezoví hudobníci zahrali v piatok neobvyklý koncert na estónsko-ruských hraniciach. Na hradoch ležiacich na opačných brehoch rieky, ktorá oddeľuje ich krajiny, predviedli svoje umenie estónsky gitarista Jaak Sooäär a ruský saxofonista Alexej Kruglov.

01.05.2021 12:00
debata (1)

Hudobníci kombinovali rôzne rytmy v rámci Medzinárodného dňa džezu. Chceli tak poukázať na svoje priateľstvo, a to aj napriek zhoršujúcim sa vzťahom medzi Ruskom a Estónskom.

Pre pandémiu koronavírusu sa navyše nemohli stretnúť osobne, a preto prišli s takýmto netradičným riešením. „Keďže hranica zostala zatvorená a jej na druhej strane mám priateľov, s ktorými som si chcel zahrať, rozhodli sme sa to urobiť takto,“ uviedol Sooäär pred koncertom.

Pre prevažne rusky hovoriacich obyvateľov estónskeho pohraničného mesta Narva bol koncert príležitosťou na opätovné spojenie so zahraničnými susedmi, hoci iba prostredníctvom hud­by.

Len málo miest v Európe ilustruje napätie medzi Ruskom a Západom tak silno ako hrad Hermann v Narve zo 14. storočia a stredoveká pevnosť postavená cez rieku na konci 15. storočia v dnešnom ruskom meste Ivangorod.

Politické väzby medzi Estónskom a Ruskom sa tento týždeň opäť zhoršili, keď Moskva po vyhostení ruského veľvyslanca v Tallinne zaradila Estónsko na zoznam „nepriateľských“ národov. Duo hudobníkov to však vôbec netrápilo.

"Vôbec o tom nerozmýšľam politicky. To je hudba. Bude to tak lepšie pre život na planéte. Poďme osláviť Medzinárodný deň džezu,“ dodal Sooäär.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #džez #Jaak Sooäär #Alexej Kruglov #Narva