Petra Lipu spojil so Zuzanou Mikulcovou Nenápadný nápad

Peter Lipa nahral svoju niekdajšiu pieseň Nenápadný nápad so Zuzanou Mikulcovou. Speváčka a hudobníčka prizvala známeho džezmena k spolupráci v rámci svojho projektu Fúzie, kde už nahrala skladby s Danom Bártom, Barborou Mochowou aj so sýrskou speváčkou Larou Abou Hamdan.

04.05.2021 17:00
lipa na kulturu Dominik Janovsky4 Foto:
Peter Lipa a Zuzana Mikulcová pri nahrávaní skladby Nenápadný nápad.
debata

Skladba Nenápadný nápad vyšla pôvodne v roku 2019 na albume Peter Lipa – Dobré meno a teraz vďaka medzigeneračnému spojeniu dostala nový, tanečnejší ráz.

„Veľmi som sa potešil, keď mi Zuzka ponúkla, že urobíme novú verziu Nenápadného nápadu, a keď mi povedala, že je nahrávanie spojené s nakrúcaním, to ma potešilo ešte viac. Klipy sa väčšinou robia tak, že spievame v inom prostredí a len na playback. Toto bolo jedinečné a veľmi príjemné, bola tam celá kapela a hrali sme naživo. Aspoň na chvíľu ma to vytrhlo z tejto pandemickej krízy. Doma sa snažím niečo robiť, ale tam som na to sám. So Zuzkou som spolupracoval už niekoľkokrát, a vždy z mojej iniciatívy. S výsledkom som veľmi spokojný. Dúfam, že rovnako spokojní budú aj poslucháči a diváci,“ povedal o spolupráci Peter Lipa.

Zuzana Mikulcová sa zo štvrtej fúzie s Petrom Lipom veľmi teší. „Spoznali sme sa už v roku 2009 na súťaži Nové tváre slovenského jazzu. Odvtedy sme si spolu niekoľkokrát zaspievali pri rôznych príležitostiach. A máme už aj dve spoločné nahrávky. Jednu z nich sme sa na album Fúzie rozhodli prerobiť a nahrať trochu inak,“ povedala speváčka a hudobníčka. Nová verzia Lipovej skladby Nenápadný nápad vznikla v produkcii Andreja Hrušku s hudobníkmi Michalom Šelepom, Gáborom Tokárom, Martinom „Majlom“ Štefánikom a na obraz ju zachytil Dominik Janovský. Zvuk a obraz všetkých skladieb projektu Fúzie vzniká vždy naraz a naživo.

"Peter je veľký profesionál a všetci sme sa zo zázraku, akým pre nás živé hranie vždy je, aspoň na chvíľu veľmi tešili a dokonale sme si ho užívali. Pieseň dostala nový a tanečnejší šat, ktorý jej podľa mňa veľmi svedčí,” priblížila Zuzana Mikulcová.

Projekt Fúzie vznikol ako reflexia na situáciu v otázkach národnostných menšín a narastajúceho extrémizmu a rasizmu. Hudbou ako univerzálnym dorozumievacím jazykom chce búrať pomyselné hranice a spájaním umelcov vytvoriť hudobnú aj ľudskú a spoločenskú fúziu rôznych kultúr a jazykov. Album Fúzie – keď hudba spája získal v tejto pre kultúru neľahkej dobe podporu fanúšikov a uspel v crowdfunding kampani na hithit.sk. Tento rok ho v netradičnej podobe na USB vydá české vydavateľstvo Tranzistor.

debata chyba