V Slovenskej filharmónii zaznie atraktívna kombinácia organ a trombón

Organ a trombón, neobjavenú kombináciu hudobných nástrojov, uvedie dnes 4. mája na on-line komornom koncerte Slovenská filharmónia.

04.05.2021 09:00
Slovenská filharmónia Foto: ,
Záznam koncertu zo Slovenskej filharmónie odvysielajú o 19. h na stream.filharmonia.sk.
debata

Protagonistami večera budú organista Daniel Gabčo a prvý trombonista Slovenskej filharmónie Albert Hrubovčák. Záznam koncertu odvysiela o 19. h na stream.filhar­monia.sk.

Na koncerte slovenských interpretov zaznejú sólové skladby pre organ, ako aj diela pre zvukovo krásnu kombináciu nástrojov organa a trombónu. V programe figurujú diela Arva Pärta, Ľuboša Gabča, Mauricea Duruflého, Jeana Baptistu Loeilleta, Naji Hakima, Johanna Sebastiana Bacha a Petra Ebena.

Trivium Arva Pärta je jedným z prvých diel napísaných v jeho osobitom štýle tintinnabuli. Scherzo mladého slovenského autora Ľuboša Gabča zaznie v slovenskej premiére. Zaznejú aj diela organových skladateľov svetového formátu Mauricea Duruflého, Najiho Hakima a Petra Ebena.

Mladý organista a klavirista Daniel Gabčo je absolventom Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Svoje umelecké obzory si rozširoval aj na majstrovských kurzoch u organistov svetového renomé, ako napríklad Olivier Latry, Jean Guillou či Thierry Escaich.

Albert Hrubovčák, prvý trombonista SF, je skúseným orchestrálnym, no aj vyhľadávaným komorným i sólovým hráčom. Realizoval viacero nahrávok pre Slovenský rozhlas a SABC Johannesburg a na svojej debutovej CD nahrávke Brass Baroque Delights spolupracoval s Jurajom Bartošom a bratislavskými komornými sólistami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia