České hudobné ceny Anděl oslávia tridsiatku, cenu dostane aj slovenský interpret

Tridsiaty ročník prestížneho odovzdávania cien Českej hudobnej akadémie Anděl Coca-Cola 2020 sa uskutoční 29. mája. Nominovaní hudobníci nahrali špeciálne živé vystúpenia a predstavia sa aj na odovzdávaní.

06.05.2021 17:00
42 dusilova 3x Foto:
Lenka Dusilová má za album Řeka štyri nominácie.
debata

Súčasťou bude i pohľad na uplynulé roky tohto najstaršieho českého hudobného ocenenia. Okrem Lenky Dusilovej, Jaromíra Nohavicu a 7krát3 s Rytmusom vystúpia aj Tata Bojs, Monkey Business, Aneta Langerová a Robert Křesťan & Druhá tráva. Slávnostný večer bude moderovať Ewa Farna.

Tento rok hudobní akademici v Cenách Anděl rozhodovali o víťazoch v 14 kategóriách a aj o novom laureátovi Siene slávy. Štyri nominácie získala Lenka Dusilová za svoj piaty sólový album Řeka. Tri nominácie majú Tata Bojs za album Jedna nula a Jaromír Nohavica za album Máma mi na krk dala klíč. Dve nominácie získali pesničkárka Amelie Siba a raperi Viktor Sheen a Yzomandias. V kategórii Slovenský album, ktorá sa na Cenách Anděl udeľuje druhýkrát, sú nominovaní Katarína Knechtová za album Svety, skupina Le Payaco za album Pohybliví v nehybnom a Richard Müller za album Hodina medzi psom a vlkom.

„Pre každé z deviatich hudobných vystúpení vzniká unikátna výtvarná výprava, ktorá reflektuje súčasné trendy v audiovizuálnej tvorbe. V rámci naživo odohraných videoklipov sme sa rozhodli maximálne využiť potenciál scény, svetelnej a kamerovej techniky. Sme radi, že môžeme výnimočnú tvorbu nominovaných podporiť vizuálnou šou, ktorú pripravujeme každému z nich na mieru,“ približuje Matyáš Vorda, ktorý stojí za kreatívnou a vizuálnou podobou Cien Anděl.

„Radi by sme tohtoročným ročníkom nadviazali na srdečné prijatie netradičnej podoby odovzdávania Andělov v minulom roku, ktorej sa pre stále platné hygienické opatrenia asi nevyhneme ani tento rok. Aj keď nám minuloročné skúsenosti a pozitívne ohlasy ukázali, akým smerom by sme sa mohli uberať, rozhodli sme sa nestáť na mieste a pripraviť nový, originálny a atraktívny program,“ uviedla producentka Lucie Hájková z agentúry Luff Production.

„V 2. kole hlasovalo 394 akademikov, výsledky teraz overuje notár,“ spresnila Petra Žikovská, riaditeľka Českej národnej skupiny Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu (ČNS IFPI), ktorá ocenenie vyhlasuje. Aj tento rok doplní ceny, o ktorých rozhodujú odborníci z Českej hudobnej akadémie, multižánrová cena popularity nazvaná Coca-Cola cena fanúšikov. O víťazovi rozhodne verejnosť v online hlasovaní. V minuloročnom hlasovaní získala najviac hlasov skupina Mirai.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Müller #Le Payaco #Lenka Dusilová #Jaromír Nohavica #Anděl