Primladá, aby bola stará. Cher oslavuje 75 rokov

Známe tvrdenie, že vek je len číslo, v jej prípade neklame. Slávna americká speváčka a herečka Cher, ktorá sa v šoubiznise pohybuje už takmer 60 rokov, dnes oslavuje 75. narodeniny. Za sebou má naozaj výnimočné úspechy - vyše 140 miliónov predaných hudobných nosičov a zbierku významných ocenení: Oscara, tri Zlaté glóbusy, Grammy, Emmy aj divadelnú cenu Tony. Na odpočinok sa však nechystá. Po uvoľnení protipandemických opatrení by sa opäť rada vydala na turné.

20.05.2021 06:00
debata
K mladistvému vzhľadu pomohli Cher i viaceré... Foto: Reuters, MIKE THEILER
Cher K mladistvému vzhľadu pomohli Cher i viaceré plastické operácie.

Keď kritici hodnotia jej kariéru, nešetria superlatívmi: bohyňa popu, megastar, kultúrny fenomén, ikona… "Sú popové divy – a potom je Cher,“ vystihol jeden.

Okrem uznania za hudobné a herecké výkony vyzdvihujú i jej výrazný vplyv na módu a štýl obliekania. Veď to bola ona, kto kedysi spopularizoval "zvonové“ nohavice.

A ako je možné, že sa stala jediným umelcom, ktorý mal počas každej dekády v rokoch 1960 až 2010 aspoň jednu pieseň na čele americkej hitparády?

Cher tvrdí, že sa životom prebíjala ako auto. "Ak nabúram do steny, vycúvam a idem iným smerom. Počas kariéry som narazila do mnohých múrov, ale nezastavilo ma to. Myslím, že možno práve to je moja najlepšia vlastnosť – že nezastanem,“ prezradila pre časopis Vanity Fair.

Guláš a fazuľa

Cherilyn Sarkisian, ako sa pôvodne volala, prišla na svet 20. mája 1946 v kalifornskom mestečku El Centro. Jej otec, kamionista arménskeho pôvodu, bol stále na cestách a rodinu opustil, keď mala dcéra iba desať mesiacov. Ťarcha výchovy tak spočívala na matke Georgii, ktorej predkami boli aj čerokézski Indiáni.

Živila sa ako čašníčka, no mala i umelecké vlohy. Spievala, privyrábala si ako modelka či herečka. Podľa Cher žili bohémsky, chaoticky a bláznivo. Jej mama sa osemkrát vydala, porodila ďalšiu dcéru, stále sa sťahovali, často bojovali s chudobou. Cher dokonca niekoľko týždňov musela stráviť v sirotinci. Alebo sa stalo, že si nemala čo obuť.

"Pamätám sa, ako som chodila do školy s gumičkami okolo topánok, aby mi držali na nohách. Ale nebolo to tak vždy. Jeden týždeň sme jedli konzervu guláša alebo fazule, a potom sme zase bývali v Beverly Hills,“ zaspomínala si Cher.

Prvý hit speváckeho dua Sonny & Cher I Got You Babe z roku 1965.

Ich život sa zlepšil, keď sa jej mama v roku 1961 vydala za manažéra banky, vďaka čomu dcéru zapísala na prestížnu súkromnú školu. Jej sa však nechcelo študovať. Ako 16-ročná odišla, aby si splnila sny v Los Angeles. Tancovala tam v kluboch, brala hodiny herectva a čakala na príležitosť.

Tá prišla, keď sa v roku 1962 zoznámila so spevákom Sonnym Bonom. Všimol si jej silný, nízko položený hlas, tzv. kontraalt, a vybavil jej prácu v nahrávacom štúdiu.

Spočiatku spievala iba vokály, ale v roku 1964 – už ako milenecký pár – vytvorili duo Sonny & Cher. O rok neskôr dobyli hitparádu slávnou baladou I Got You Babe.

Cesta na vrchol

Dvojici sa darilo. Vydali ďalšie hity, pričom hudobne i štýlovo ovplyvnili nastupujúcu generáciu hippies. Tej sa však čoskoro odcudzili, pretože aj keď sa oficiálne zosobášili až v roku 1969, neholdovali revolučnému životu "detí kvetov“.

Odmietali drogy a žili monogamne, ešte aj dcéru pomenovali Chastity (cudnosť). "Sme takí malomeštiaci, až sú z nás ľudia chorí,“ vravela vtedy Cher.

Časom sa to však zmenilo. Hoci boli obľúbení a mali aj vlastný program v televízii, vo vzťahu to škrípalo. Cher sa vydala na úspešnú dráhu sólovej speváčky a v júni 1975 sa rozviedli.

Pár dní na to sa stala ženou hudobníka Gregga Allmana, ale ani to nebola šťastná voľba. Mal problémy s drogami, takže manželstvo nevydržalo ani štyri roky. Cher sa počas neho narodil syn, no potom sa už nikdy nevydala.

V piesni If I Could Turn Back Time z roku 1989, ktorej videoklip nakrúcali s povolením amerického námorníctva na vojnovej lodi USS Missouri.

V budovaní kariéry postupovala čoraz vyššie. Úspešných piesní pribúdalo, a hoci zažívala obdobia, keď o nej nebolo počuť, zakaždým sa pozviechala.

Po každej odmlke sa znova pripomenula, či už išlo o skladbu If I Could Turn Back Time (1989), The Shoop Shoop Song (It's In His Kiss, 1990), album Believe (1998) alebo jej posledný 26. album Dancing Queen (2018) s prespievanými hitmi skupiny Abba.

Okrem hudby sa presadila i na striebornom plátne. Skvelé výkony podala vo filmoch Silkwoodová, Maska, Čarodejnice z Eastwicku, Podozrivý, Morské panny, Hráč, Keby steny mohli hovoriť či Pod vplyvom splnu, za ktorý jej v roku 1988 udelili Oscara.

Cher so soškou Oscara v roku 1988. Foto: Phil Roach / Zuma Press / Profimedia
521172040 Cher so soškou Oscara v roku 1988.

Živá legenda

Zmenil sa i jej súkromný život. Vážne vzťahy vystriedali ľúbostné aféry s mnohými hudobníkmi a hercami, často oveľa mladšími ako je Cher.

„Starším mužom sa málokedy páčim. Keby nebolo tých mladších, ani by som nemala rande,“ priznala so smiechom. Veľmi rada tiež provokovala – rečami, správaním alebo zovňajškom.

Ako oddaná demokratka sa angažuje politicky aj spoločensky – bojuje proti chudobe, za mier, podporuje charitatívne projekty pre deti, vojnových veteránov, ochranu zvierat i práva LGBTI komunity. Sama ťažko niesla, keď jej dcéra podstúpila zmenu pohlavia. Napriek veku je Cher dodnes veľmi aktívna.

"Som pristará, aby som bola mladá, a primladá, aby som bola stará, takže musím byť kreatívna,“ zdôvodnila.

Cher a jej hit Strong Enough z roku 1999.

Samozrejme, je o nej známe, že nestarne prirodzene. Absolvovala už množstvo plastických operácií. Dala si upraviť nos, ústa, uši, prsia, viečka a lícne kosti, natiahnuť kožu, odsať tuk, dokonca i odstrániť spodné rebrá, aby mala dokonale štíhly driek.

Dlhovekosť má však v rodine. Jej babka zomrela, keď mala 96 rokov, a jej mama bude mať o mesiac 95 a stále je čulá. Aj Cher je svojím spôsobom nezmar. Keď sa jej raz pýtali, kto prežije tretiu svetovú vojnu, s typickým humorom odvetila: "Hmyz – a ja.“ Legendy jednoducho neumierajú…

Cher vo filmovej dráme Maska (1985), kde jej postihnutného syna stvárnil herec Eric Stoltz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #narodeniny #speváčka #pop-music #herečka #Cher