Marián Čekovský má pieseň pre každého

Skladateľ a hudobník Marián Čekovský venoval špeciálnu skladbu slovenskej hokejovej reprezentácii. Inštrumentálku nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a je zložená z ľudových melódií z tých oblastí Slovenska, odkiaľ hokejisti pochádzajú.

27.05.2021 05:00
debata (2)
Skladba pre slovenskú hokejovú reprezentáciu
Započujete v nej tóny z piesní Okolo Zvolena, Na trenčianskom moste, Na košickej turni, Vretienko mi padá, Prepelička, Kysuca Kysuca či Hore Strážu, dolu Stráž. „Táto skladba je venovaná z lásky, my hudobníci hráme našim chlapcom pre to, aby oni hrali dobre hokej. Hokej je rýchla hra, a preto aj tento projekt vznikol veľmi rýchlo,“priblížil autor Marián Čekovský.

Marián Čekovský je všestranný muzikant, nedávno hral s kapelou na udeľovaní knižných cien skladby z celkom iného súdka, a bol to zážitok počuť živú a k tomu rezkú hudbu plnú energie konečne naživo, po dlhých mesiacoch. Pre známeho hudobníka a speváka to však nebolo jediné verejné vystúpenie počas pandémie.

Video
Marián Čekovský hral ľuďom aj počas pandémie

„Ak nerátam televízne vystúpenia, v Košiciach sme viackrát hrali vonku na ulici, aby sme obyvateľom okolitých domov trocha zlepšili deň a aby ten pocit z pandémie nebol až taký desivý. Ale takto priamo pred publikom som hral počas pandémie asi druhýkrát a veľmi som si to užil, oveľa viac ako pred rokom,“ hovorí Marián Čekovský.

Video
Tri slová v podaní Mariána Čekovského v sprievode Tomáša Farkaša a Marca Pilla

Do programu si prizval svojich hudobných inšpirátorov – Tomáša Farkaša, ktorý hral na perkusiách a na gitare hral aj spieval Marco Pillo. „Veľa vecí sa za ten čas zmenilo a aj tie isté slová idú celkom inak z úst, človek im zrazu lepšie rozumie,“ priznáva známy hudobník a spevák, ktorý tak aj v týchto časoch napĺňa slová piesne Tri slová – nie si sám. „Je to presne tak: spravme si svet z vľúdnych slov a viet, z láskavých činov. Dajme piesni znieť a keď sa skončí, hneď pokračujme inou…,“ dokončil slová Jána Štrassera k hudbe Deža Ursinyho. Prvýkrát zazneli v muzikáli Neberte nám princeznú pred štyridsiatimi rokmi a dnes získali ešte ďalší, celkom nový význam.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Čekovský