Moderátor Julo Viršík sa už 57 rokov nedožil. Mal čuch na hity

Známy rozhlasový moderátor Julo Viršík bol dôležitou súčasťou slovenského hudobného priemyslu. "Nechce sa mi tomu veriť," hovorí jeho kamarát Juraj Čurný.

26.05.2021 17:25
Julo Viršík Foto: ,
Julo Viršík na snímke z roku 2005 v televíznej šou Superstar.
debata (221)

Roky bol neodmysliteľnou súčasťou slovenského hudobného priemyslu. Známy rozhlasový moderátor Julo Viršík zomrel vo veku nedožitých 57 rokov. Podľa informácií portálu tvnoviny.sk skonal na chate v Malých Levároch na Záhorí, pravdepodobne na zástavu srdca. Portálu to potvrdili dva nezávislé zdroje.

„Takejto správe sa najskôr nechce veriť, veď pred mesiacom mi gratuloval k meninám a pred dvoma týždňami mi volal, pretože čosi potreboval overiť pre svoju rozhlasovú reláciu. Horúčkovito skúšam prehľadávať všetky weby a sociálne siete, ale nikde nič – tak skúšam sám seba presvedčiť, že to možno bude len tá novinárska kačica. Keď však začínajú volať kamaráti a novinári, už tuším, že tá iskierka nádeje zhasína a napokon prišla tá ultimatívne definitívna potvrdzujúca strašná správa,“ hovorí vo svojom vyjadrení Juraj Čurný, známy hudobný publicista a dlhoročný kamarát Jula Viršíka.

Julo Viršík bol generátorom dobrej nálady.
Herečka Jana Hubinská, choreograf Ján Ďurovčík...
+3Laco Lučenič, Paľo Habera, Jana Hubinská a Julo...

Na svojho kamaráta a kolegu spomína ako na generátor dobrej nálady a pozitivizmu. „Jeho štandardným nástrojom boli jeho vtipy, príhody a aj úsmev, ktorý aj v dospelom veku mal charakter a podobu správne nezbedného chlapčiska. A tento priateľský, pozitívny prístup prenášal aj do svojho pracovného i osobného života. Nepochybujem, že existujú stovky a tisícky ľudí, ktorí majú – a verím, že si aj zachovajú – spomienky spojené s Julom, s tým ako šíril okolo seba pozitívnu energiu a tí ľudia mu ju vracali,“ vraví Juraj Čurný.

Viršík vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Už počas štúdia pôsobil v Slovenskom rozhlase, najskôr v redakcii Pozor, zákruta, neskôr v mládežníckej relácii Rádio Elán. V roku 1991 bol pri počiatkoch vysielania Rock FM rádia a jeho hlas bol v 90. rokoch jedným z najvýraznejších hlasov znejúcich z rozhlasového é­teru.

Uvádzal hitparádu Rock FM Twenty Five Jula Viršíka, ktorá sa stala kultovou vďaka typickému drsnému humoru Jula Viršíka, rád používal „kameňáky“ a nezabudnuteľné boli aj zamilované príbehy poslucháčov, ktoré čítal do romantického hudobného podkresu.

Juraj Čurný Foto: TASR, Peter Kollár
Juraj Curny Juraj Čurný

„Julo mal neomylný čuch na to, čo má potenciál stať sa hitom. Nielen čo sa týka zahraničnej produkcie ale aj tej slovenskej. A tam dokázal objaviť hitový potenciál aj takých (teoreticky totálne nehitových) záležitostí ako Mandarinka Darinka od Mišky Paštékovej či Nesneží od Dušana Herrgota. Ale v zásade neexistuje na Slovensku interpret, ktorého v tomto období naozaj úspešná skladba by neprešla testom Julovej hitparády. Navyše bol, čo sa týka žánrov, dokonalý demokrat – ak mala skladba hitový potenciál na žánri naozaj u neho nezáležalo. Ak bol niekto, ako sa dnes hovorí, skutočným opinion makerom v slovenskom populárnohudobnom mainstreame, tak to bol práve on,“ spomína Juraj Čurný.

Koncom 90. rokov pôsobil Julo Viršík v Rádiu Koliba, ktoré sa neskôr pretransformovalo na Rádio Okey.

Pôsobil aj v televíznom prostredí, diváci si ho môžu pamätať z prvých dvoch ročníkov súťaže Slovensko hľadá SuperStar, ktoré vysielala verejnoprávna televízia. V porote bol spolu s herečkou Janou Hubinskou, hudobníkom Lacom Lučeničom a spevákom Paľom Haberom.

Laco Lučenič, Paľo Habera, Jana Hubinská a Julo... Foto: TASR, Zuzana Čižmáriková
SR TOP Superstar II Kasting STV Laco Lučenič, Paľo Habera, Jana Hubinská a Julo Viršík ako porotcovia druhej série Slovensko hľadá Superstar.

Po viacerých nezávislých projektoch sa v roku 2014 vrátil do verejnoprávneho rozhlasu. Na vlnách Rádia Expres posledné roky moderoval hitparádu TwentyFive.

„V posledných rokoch našiel svoju ideálnu parketu v Rádiu Expres prostredníctvom rozhlasového programu priamo spojeného s jeho menom, jeho hudbou a jeho spôsob dramaturgie, moderovania a aj kontaktu s poslucháčom. Pretože svojich poslucháčov Julo miloval, podobne ako návštevníkov jeho oldies diskoték. Pre nich to robil a ich odozva bola pre neho tým hlavným a najlepším dopingom. Miloval svoju rodinu a tešil sa z každého dňa kedy mohol byť s ňou a súčasne kedy mohol robiť to čo ho baví,“ spomína Juraj Čurný a dodáva: Môj svet a môj život už bez Jula nebude nikdy taký ako doteraz. A trúfam si povedať, že pre veľmi veľa ľudí to platí tiež. Odpočívaj v pokoji, priateľ môj."

© Autorské práva vyhradené

221 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Július Viršík