Skupina Hrdza chce vydať tri albumy a rozbehnúť sa na pódiá

Pandémia koronavírusu zasiahla naplno slovenskú hudobnú scénu. Prešiel už viac ako rok od chvíle, keď koncertné pódiá ostali prázdne. Aj známa prešovská skupina Hrdza, ktorá je na scéne od roku 1999, zatiaľ iba spomína na lepšie časy.

31.05.2021 06:00
hrdza Foto:
Skupina Hrdza
debata

Veľmi úspešný bol pre Hrdzu rok 2019. „Naša kapela sa tak chytila, že som už nestíhal robiť civilnú robotu. Jednou z nich je prekladateľstvo a tam som už skoro pol roka meškal so zákazkami, čiže som s tým musel skončiť,“ hovorí líder kapely Slavomír Gibarti.

„Chcel som sa venovať len hudbe, mali sme mať veľmi silnú predchádzajúcu sezónu, zahraničné festivaly, mali sme kúpené letenky, ale všetko to padlo. Zo začiatku som sa celkom tešil, presťahovali sme sa s celou rodinou na chalupu, do hôr. Začal som robiť na chalupe, v záhrade, so včelami,“ spomína Slavomír Gibarti.

Podľa jeho slov už bol tento rok ťažší, pretože sa ukázalo, že ani teraz si hudobníci veľa nezahrajú. „Došli aj na mňa ťažšie chvíľky, až som prestal robiť. Začal som sa učiť na iné hudobné nástroje, etnobubny, basgitaru a všetko možné, čiže ten čas som dosť aktívne využil, čo sa týka muziky. Keď sa skončil lockdown, začínajú volať ľudia, ale nedá sa to porovnať s tým, čo bolo predtým,“ vraví líder kapely Hrdza.

Aj v čase pandémie sa členovia kapely dostali do štúdia, aby urobili nové nahrávky. „Už v júli by som chcel vydať album. Plánujem vydať tri albumy, mám veľa rozrobených vecí. Jeden sme plánovali ešte k 20. výročiu kapely, výberovku, chceli sme ju vydať v roku 2019, lenže v tom roku sa roztrhlo vrece s koncertmi a štúdio sme nestihli. Ďalším bude živý album, ktorý sme nahrali v prešovskom PKO pri krste albumu Neskrotený, tretím bude nová štúdiovka, kde už máme pripravených päť piesní, vydáme ho na budúci rok,“ doplnil Gibarti.

Otec troch dcér je optimistom do ďalších dní, len to podľa neho nebudú tie veľké koncertné pódiá a festivaly, ktoré by za iných okolností mali. Vyzerá to tak, že v lete budú mať každý víkend obsadený. Po viac ako troch mesiacoch mala kapela prvú skúšku, aby sa opäť dostala do formy. Už v júni by mali hrať v Portugalsku, potom v Čechách, v Poľsku a, samozrejme, doma na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #kapela Hrdza #Slavomír Gibarti