Nemci ocenili operného speváka Pavla Bršlíka

Slovenský operný spevák Pavol Bršlík získal uplynulý víkend v Bavorskej štátnej opere v nemeckom Mníchove čestný titul Bayerischer Kammersänger.

22.06.2021 06:00
winterreise premiera  1  Joseph Marcinsky Foto:
Známy tenorista Pavol Bršlík.
debata

Rodáka z Kysuckého Nového Mesta, ktorý dnes patrí k najvýraznejším predstaviteľom mladej speváckej generácie na medzinárodnej opernej scéne, ocenili v nedeľu 20. júna po predstavení Mozartovej opery Únos zo Serailu.

„Ten titul má históriu ešte v Bavorskom kráľovstve. Králi ho udeľovali umelcom, ktorí potom mohli a mali tú česť predstúpiť pred kráľa a spievať na kráľovskom dvore,“ povedal Bršlík.

Získaný titul, ktorý udeľujú v Nemecku a v Rakúsku významným spevákom opery a vážnej hudby – zvyčajne na odporúčanie príslušných národných a miestnych inštitúcií – prirovnal k uvedeniu do hokejovej či futbalovej siene slávy.

Pavol Bršlík Čítajte rozhovor Tenorista Pavol Bršlík: Keď nemám publikum, akoby som spieval do čiernej diery

„Môžem sa pochváliť, že som tretí Slovák, ktorý to má tu v Mníchove,“ poznamenal tenorista s tým, že v minulosti toto ocenenie získali v hlavnom meste Bavorska aj operné speváčky Lucia Poppová a Edita Gruberová.

„Som druhý najmladší člen tejto siene slávny, je to veľká česť a zodpovednosť byť v nej,“ dodal Bršlík, ktorý v Bavorskej štátnej opere pôsobí od svojho debutu v roku 2006, keď tam premiérovo spieval v Mozartovej Čarovnej flaute.

Odvtedy v Mníchove naštudoval viacero operných titulov. „Je to veľmi pekný pocit, keď si človeka takto uznajú, malého Slováka z Kysúc,“ skonštatoval tenorista k úspešnému pôsobeniu na scéne Bavorskej štátnej opery.

Do konca sezóny ho tam ešte čaká šesť predstavení, potom 42-ročný umelec svoje kroky nasmeruje domov.

Titul Bayerischer Kammersänger/Ba­yerische Kammersängerin udeľuje od roku 1955 za výnimočné umelecké výkony bavorské ministerstvo vzdelávania a kultúry. Doteraz ho dostalo 130 spevákov, vlani v septembri to bol basbarytonista Alex Esposito.

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #tenorista #Pavol Bršlík #operný spevák #operný spev