Linkin Park dobre vyzerali, The Darkness dobre hrali

Okrem toho, že je Nova Rock 2011 sviatkom metalových fanúšikov, je aj festivalom návratov viacerých kapiel.

12.06.2011 14:20
The Darkness Foto:
Spevák skupiny The Darkness Justin Hawkins, koncert anglickej štvorice bol najlepším vystúpením sobotného večera.
debata

Hneď prvý, sobotný večer sa predstavili dve z nich – nemecká formácia Guano Apes a anglickí recesisti The Darkness. Návratom roka 2011 v rockovej hudbe je však obnovenie americkej superkapely System of a Down, ktorá zahrá v pondelok večer na úplný záver festivalu.

Pri pohľade na zaplnený areál na Panonia Fields pri rakúskom mestečku Nickelsdorf (asi 35 minút jazdy autom z Bratislavy), sa zdá, že heavy metal je späť. Hoci v strednej Európe akoby nikdy nevyšiel z módy. Medzi divákmi sú prekvapujúco hlavne dvadsiatnici a okrem nemčiny počuť maďarčinu, poľštinu, ale aj slovenčinu. Organizátori odhadli, že na festival príde tento rok najmenej dvetisíc Slovákov.

Nova Rock 2011 začal na oboch veľkých pódiách 20 minút po poludní, na hlavnom Red Stage koncertom domácej kapely Centao, na menšom Blue Stage štartoval program bláznivou skupinou Knorkator.

Väčšie množstvo fanúšikov sa však pod pódiom zišlo až na Guano Apes. Nemecká kapela, ktorá kedysi bodovala aj vo svetových hitparádach, predviedla veľmi dobrú šou, speváčka však naživo zaostávala za štúdiovými nahrávkami najväčších hitov. Napriek tomu Open Your Eyes či Quietly dostali publikum do výbornej nálady.

Dve najlepšie vystúpenia včerajšieho dňa majú na svedomí formácie Wolfmother a The Darkness, na ktorých tvorbe jasne vidieť vplyvy rocku 80. rokov minulého storočia a hlavne veľký nadhľad a humor pri využití rockových klišé a póz. Jednoducho si radi strieľajú z takej vážnej veci, ako je hard rock. Najmä pri koncerte The Darkness, mali diváci pocit, akoby si kapela požičala pátos Queenu či teatrálnu až vulgárnu sexuálnu otvorenosť americkej formácie Kiss. Vedome afektovaný, technicky dokonalý a takmer žensky vysoký hlas Justina Hawkinsa napríklad vytvára veľmi účinný a vtipný protiklad voči jeho póze sexuálneho dravca.

Hlavnou hviezdou večera bola americká nu metalová formácia Linkin Park. Z 55-tisíc ľudí, ktorí sa prvý deň na Nova Rock dostali, si ju prišiel pozrieť snáď každý. Kapela mala určite najlepšiu vizuálnu šou, skvele nastrihané čierno-biele klipy, s ktorými ladilo jednoduché biele svetlo a laserová šou. Škoda len, že aj vokalisti a gitarista pôsobia lepšie vizuálne a svoj prejav stavajú na pózach, ktorým sa napríklad The Darkness vysmievajú. Aj naživo sa ukázalo, že Linkin Park sú slávnejší, ako si zaslúžia. Už po par skladbách sa monotónne a neveľmi originálne skladby zlievali, nad túto úroveň jemne vystúpili len pár hitov ako Numb, Crawling alebo In the End.

Program prvého dňa zakončila anglická gothicrocková legenda The Sisters of Mercy. Skladby postavené na strednom tempe elektornického bubeníka a zvláštnom ,,krákavom" hlase speváka Andrewa Eldritcha, pôsobili síce monotónne, ale boli dobre vygradované a celý koncert sa stal predohrou k najväčšiemu hitu In a Temple of Love. Prvý deň na Nova Rocku teda skončil v chráme lásky.

Nemecká skupina Guano Apes so speváčkou Sandrou...
Na festival sa chystalo najmenej dvetisíc...
+1Spevák švédskej ,,smečky" Hammerfall.
debata chyba