Mám len jednu tvár, hovorí Peter Nagy

Peter Nagy je na hudobnej scéne už viac ako tridsať rokov. Ako ikona slovenskej populárnej hudby má za sebou slušnú zbierku hitov, za ktoré získal zlatého aj strieborných slávikov a ceny za rekordné predaje platní.

27.06.2021 05:00
debata (11)
Video
Peter Nagy: Sláva je na dve veci

Jeho pieseň Aj tak sme frajeri si spievajú maturanti, dospelí muži na futbalových štadiónoch a radi by ju počuli politici na svojich míningoch. Pieseň Agáty s klavírom a violončelom si mnohí vyhliadli na vlastný pohreb. Na svoje vlasy si stále potrpí, no ešte viac mu záleží na tom, aby nestratil tvár. A na najnovšom albume Petrolej spieva o horúcich témach.

Váš nový album sa volá Petrolej, znamená to, že rád prilievate olej do ohňa?

To nie je zlá metafora, prilievam do ohňa, ale najmä fanúšikom, lebo už dvanásť rokov som ich nechal čakať na nový album. Trvalo to dlho, ale chcel som urobiť album, s ktorým budem spokojný. A podľa ohlasov vidím, že fanúšikovia ho prijali a mám z toho radosť.

Vypočujte si pieseň z nového albumu Petrolej

Prečo taká dlhá pauza?

Podľa mňa by muzikant v určitom štádiu kariéry nemal vydávať veľa albumov. Aj George Harrison sa chodil niekoľko rokov pozerať na preteky formuly 1 a dlho nič nové nevydal. Vravel, že hudba sa musí chvíľu aj nerobiť, aby pri skladaní človek získal odstup a ľahkosť. Moja pauza je naozaj dlhá, ale netreba robiť každý rok nový album. Bolo ich už veľa a práve preto som mal pocit, že niektoré piesne prešli bez povšimnutia. Od roku 2009 až doteraz som urobil tri albumy: Rokmi overené, rockovejšie verzie na moje známe piesne a Pianko1 a Pianko2 ako remake s klavírom a so sláčikovým kvartetom, kde získali celkom iný rozmer. Napríklad poprocková pesnička Poďme sa zachrániť sa ľuďom páči, dobre sa ujali aj zabudnuté Agáty s klavírom a violončelom, možno aj preto, že je to pesnička o láske aj po smrti. Spieva sa v nej Ruky koreňov, držia sa pod zemou ako agáty. Agát je húževnatý strom a rozmnožuje sa pod zemou, koreňovým systémom. Dojalo ma, že veľa fanúšikov písalo, že by si túto pieseň chcelo dať zahrať na pohrebe – to je pre mňa sladkokyslý pocit… Takže za ten čas som zbieral nápady a občas som pridal novinku, na týchto albumoch boli aj bonusové pesničky, napríklad Päťdesiat žiráf.

Tá je ekologická?

Skôr proticivilizačná, ale trocha aj ekologická. My ľudia sa k prírode správame hrozne a veľa ľudí si to buď neuvedomuje, alebo na to rezignujú, nič s tým neurobíme. Má to v rukách nová generácia, hoci sa jej to veľmi nechce uchopiť.

Zmenila na tom niečo pandémia?

Myslím, že áno. Ľudia objavili, že Slovensko má prírodu. Bola to demonahrávka toho, ako by bolo pekne, keby sa svet spomalil. Keď sa situácia zlepšila a podmienky sa uvoľnili, svet sa zasa začína zrýchľovať. Všade je zas plno áut a rastie panika. Pandémia ukázala, aký je život pokojný, keď všetci spomalia, hoci aj proti vlastnej vôli.

Aj na to máte pieseň – Len pomaly…

Áno, vidíte…

Je to dávny hit, takže sa cítite tak trocha ako vizionár?

Nie, nemám ambíciu byť samozvaný guru, ktorý ľuďom rozdáva rozumy. Tých je na sociálnych sieťach až-až. Ja len chodím s očami otvorenými a moje pesničky hovoria o tom, čo vidím.

Peter Nagy

Peter Nagy pri nahrávaní v štúdiu a pri krste nového albumu.

Fotogaléria
Za krstných rodičov ambumu Petrolej si Peter...
Peter Nagy a jeho PIANKO kvartet.
+2Nový album Petra Nagya sa volá Petrolej.

Na najnovšom albume máte desať skladieb, všetky sú nové alebo ste siahli aj do zásob, čerpali ste zo starších nápadov?

Sú úplne nové, ale rodili sa, samozrejme, skôr. Nikdy neskladám pesničky narýchlo, ani do štúdia nejdem bez prípravy. A keď dlho nič nevydáte, voči novinke majú ľudia veľké očakávania. To je sympatické, ale pre mňa o to väčšia zodpovednosť. Nápady vždy preverí čas, niečo napíšete, ste s tým spokojná, a keď to vytiahnete o dva dni, musíte pesničku celú prerábať, lebo máte na ňu už iný názor a nie ste s ňou spokojná. Čerstvé dielo je ako čerstvá láska – ultra plus. Preto je dobré mať trocha odstup. Nápady si zapisujem a potom sa často zhrozím, ale niektoré témy mám fixné, tie som chcel a musel spracovať.

Ktoré napríklad?

Napríklad skladba Tam, kde nie je signál je nápad starý možno aj pätnásť rokov. Digitálne technológie sú súčasný mor, menia aj morálne hodnoty ľudí. Pieseň vyjadruje túžbu, aby neexistovali paralelné svety: realita a virtuálny svet. Instagramovou stránkou si každý robí sám svoj vlastný bulvárček.

Kreslí si svoj život tak, ako by ho chcel vidieť…

Presne tak. Ľudia si tam dávajú iba tie najlepšie veci, chvália sa, kde všade boli, čo si nové kúpili, a v tých, ktorí nikde neboli alebo materiálne nič nové nezískali, to vyvoláva pocit porazených. Tento zvláštny fenomén sociálnych sietí prináša aj používanie prezývok. To sa mi zdá nefér. Mňa živí meno a to si nesmiem pokaziť, idem na trh s odhalenou tvárou, to je moja práca. Ale myslím, že každý človek by mal mať v sebe toľko férovosti, aby na sociálnych sieťach vystupoval pod vlastným menom.

Nahrávanie nového albumu po dvanástich rokoch... Foto: archív Petra Nagya
NAGY Retro Sdio Jolana git1C Nahrávanie nového albumu po dvanástich rokoch pauzy si všetci užívali, lebo sa držali hesla: Len pomaly...

Spomenuli ste aj skladbu Fejky.

Téma tejto pesničky nadväzuje na predchádzajúcu. Tento jav volám „digitálna prostitúcia“.

Čo pod tým rozumiete?

Myslím tým, že niektoré ženy zabúdajú, že ich má zdobiť dôstojnosť. Čo vedie ženu, ktorá nie je modelka ani herečka, aby si zaplatila sponzorovaný odkaz, aby sa jej fotka v bikinách alebo v spodnej bielizni rozosielala chlapom? Aj ja som fotil akty, ale na žiadnej snímke žena nie je ponížená, naopak, snažil som sa podčiarknuť jej krásu, intimitu, nehu. Toto sú inzeráty…

Vy ste boli aj oficiálnym fotografom súťaže Miss. V čom je to iné?

Súťaž Miss je modeling, v tom je rozdiel. Vydal som aj dve knihy fotografií, jedna sa volá Book1 a druhá Láskavé piesne, tá je kombináciou fotografií a básní. No nefotím už jedenásť rokov.

Prečo už nefotíte?

Nedá sa dobre robiť toľko vecí naraz. Keby som sa fotke chcel venovať profesionálne, neostalo by mi dosť času na hudbu. A naopak.

Hudobne je na novom albume tanečné reggae aj romantické náladovky, k čomu máte teraz bližšie?

Keď hrám s kapelou, tak viac inklinujem k rýchlym skladbám, máme tam aj rockovejšie pesničky. Ale mám rád aj polohu balád. Petrolej je trocha veselý a tanečný, ale aj baladický.

Kto sa na albume podieľal spolu s vami?

Skupina Indigo, chlapci z mojej kapely. Ja som napísal hudbu a texty a veľa do toho dali Mišo Kovalčík, Marek Mečiar, Ľuboš Ďurech aj zakladajúci člen kapely Miro Okáľ, ktorý s nami znova hrá asi po 32 rokoch, to ma veľmi teší. Prizvali sme si aj hostí – Jožo Maták, tiež zakladajúci člen Indiga, gitarista Laco Kozusznik, aj moje obľúbené sláčikové kvarteto a Paľo Bartovic na klávesoch. Na albume je strašne veľa hudby.

Skupina Indigo v súčasnom zložení:  Mišo... Foto: archív Petra Nagya
NAGY a Indigo studio 2021 1 Skupina Indigo v súčasnom zložení: Mišo Kovalčík, Peter Nagy, Ľuboš Ďurech, Marek Mečiar, Miro Okáľ.

Vraj ste pri nahrávaní zažili amatérsku radosť a pridali profesionálnu skúsenosť, tak ste si nahrávanie asi užívali.

Hrali sme s obrovskou chuťou a zároveň nikto nebol unavený fyzicky ani psychicky, lebo sme neboli rozlietaní. Muzikanti hrávajú zároveň vo viacerých projektoch, v iných kapelách, Marek Mečiar napríklad aj v muzikáloch, a zrazu sa nevystupovalo, nehralo. Preto sme mohli do tohto albumu dať maximum a dokonca aj keď sme už s nahrávaním skončili, nikomu sa nechcelo domov, ešte dlho sme ostali v štúdiu a debatovali sme o muzike, akoby to bola nejaká klubovňa. Zrazu som mal pocit, že točíme náš prvý album.

Miro Zbirka Londyn 2019 Čítajte rozhovor Len skladám piesne, hovorí Meky

Vráťme sa teda k moderným technológiám: v jednej skladbe sa ľudia ocitnú pred panelákom bez prúdu, ste naozaj takí zarytí nepriatelia?

Pre nás spevákov a umelcov vôbec je to výborná možnosť, ako byť v kontakte s fanúšikmi aj ako si robiť reklamu. Každý ide na to po svojom, niekto naháňa sledovateľov – odfotí sa s priateľkou v posteli a keď ešte aj vystrčia do kamery nejaký krém, firmy im za to zaplatia. Nie som presvedčený, že je to dobrá cesta, najmä pre ženy. Ale moje piesne nemajú poúčať, na konci majú otáznik. Chcem sa len pýtať na to, čo ma samého trápi.

Spevák, skladateľ, hudobník a textár Peter Nagy... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Peter Nagy Spevák, skladateľ, hudobník a textár Peter Nagy je na scéne už vyše 30 rokov.

Vyberáte si témy ako stres a tlak modernej doby – úvery, otroctvo, do ktorého nás dostali moderné technológie, cítite aj vy tlak? Dokážete si s nimi poradiť, viete si dať od nich pauzu, vypnúť sa?

Snažím sa. Bol som jedným z posledných, ktorí si zadovážili mobil, bránil som sa tomu. Ale dnes bez mobilu akoby ste neboli a o sociálnych sieťach platí to isté. Tá pieseň, o ktorej hovoríte, sa volá Čudná poviedka a končí sa slovami: autor zmizol do tmy a nikto nevie kam. Takže aj názor na technológie nech si spraví každý sám, ja vnímam computre tak, že nám mali šetriť čas a v skutočnosti nám ho kradnú. Robia nám veľmi zlú službu. Hovorí sa, že modernú rodinu zavoláte k obedu tak, že vypnete wifinu. Každý „hrabe do skla“, teda ťuká do mobilu a mnohí už nevedia komunikovať z očí do očí. Mladí majú internetové zoznamky a to, čo tam o sebe píšu, je láskavá lož. Potom sa stretnú a pred nimi je niekto úplne iný. Napíšu o sebe rozprávky, sú filtrovaní nielen vizuálne, ale aj mentálne.

Spievate aj o tom, že až v tme začíname vidieť. Je to odraz tejto pandemickej doby? Znamená to, že až keď je zle, dokážeme vnímať to, čo je dôležité?

Človek si vydobyl najťažšie miesto v prírode. Všimnite si, čo všetko potrebujeme pre svoj život. Teplo, teplú vodu, elektrinu a kopu ďalších vecí. Už malé dieťa je veľmi krehké a v dospelosti to podľa mňa pokračuje. Zvieratá potrebujú len bezpečie pred predátormi a najesť sa, potom sa môžu rozmnožovať. My ľudia máme veľmi zložitý život a, máte pravdu, pieseň vznikla aj kvôli pandémii. Ľudia zrazu mali k sebe tak veľmi blízko, videl som to na komentároch, keď som robil on-line koncert z domu. Videlo ho vyše stotisíc ľudí, a pritom išlo len o obyčajné hranie a pár milých slov, ktoré, zdá sa, všetci potrebovali. Pritom aj ja som mal dušu v chaose, či budeme ešte niekedy hrať a či to vôbec prežijeme. Ale potom prešla prvá vlna a ľudia sa zas rozhádali. Asi potrebujeme poriadny šok, aby sme sa začali zdraviť na ulici.

Teraz už môžete hrať naživo, chystáte koncerty?

Áno, pokiaľ nám to situácia dovolí, máme v pláne môj rodný Prešov, Banskú Štiavnicu, Spišský hrad, Poprad, aj české mestá – zámok Lednice, môj obľúbený Český Krumlov. To všetko cez leto. Pokiaľ ide o jeseň, som ešte opatrný, nikto nevie, čo bude.

Peter Lipa Čítajte aj Peter Lipa rád vyzlieka džezový kabát

V prvej piesni spievate Bez ženy som stratený. Máte to tak naozaj?

Áno, ja som ako labuť, potrebujem partnerku do života, nielen na víkendy. Mám rád dlhodobý vzťah a pokiaľ možno navždy. Mám priateľku, s ktorou sme spolu osem rokov. Táto pieseň, podobne ako titulná skladba Petrolej, je o dlhodobom vzťahu. Metafora Som stratený jak minca z retiazky brušnej tanečnice hovorí, že kto mal teplo ženy a príde oň, je stratený. Keď muž ženu nedocení a príde nejaká druhá, potom to ľutuje. O tom hovoria slová Dobré mapy trhám a idem sám neviem kam. Petrolej je zas pre mňa symbol pomalého plameňa, ktorý však horí dlho. A možno stačí len malá petrolejka, aby sa nám rozjasnilo.

Spievate aj, že občas treba spáliť niečo staré, čo bolelo. Čo vás teraz bolí, trápi?

Treba vedieť zabúdať zlé veci, potom ostanú len tie dobré. Táto „softvérová chyba v mozgu“ sa mi páči. Trápi ma to, že ešte stále nemôžeme hrať naplno. Nehrali sme rok a pol a nemuselo to tak byť, lebo keď sa ľudia môžu prechádzať po nákupnom centre, prečo by nemohli ísť na koncert? Vnímam to ako zaujatosť voči umelcom, podľa skúsenosti zo 60. rokov v Amerike…

Pater Nagy skladá piesne od ponity. Foto: archív Petra Nagya
Peter Nagy Klavir Pater Nagy skladá piesne od ponity.

Vraj píšete hudbu aj texty odrazu, spoločne, prečo?

Lebo viem dopredu, o čom má pesnička má byť, začínam od pointy. Ako keby ste vymýšľali vtip: máte pointu a potom k nej vymyslíte príbeh. S pesničkou je to pre mňa podobné. Napríklad Pierko začína zľahka: pierko letí v našom vzduchoprázdne, na rozdiel od nás nič neberie vážne – ale pointa je sarkastická: sme pripútaní zmluvami, sme pripútaní úvermi, zákazmi, a keď ste už pekne pripútaní, naša spoločnosť nám želá šťastný let. Potreboval som dostať poslucháča k pointe, aká je to irónia, keď niečo vyzerá ako sloboda, a pritom je to spútanie. Už sa mi nechce robiť beznázorové pesničky. Aj tento album som robil pomaly, aby som s ním bol spokojný, ako keď si niekto maľuje doma obrázky ako terapiu. Moja terapia je, keď napíšem pieseň a som s ňou spokojný. V mojom štádiu kariéry už nemôžem mať ambíciu vyhrávať hitparády, ani tento album sa neponúka, on proste je. Ale nájdete tam aj piesne pre rádiá, ktoré viac „lezú do ucha“.

V akom štádiu kariéry ste teraz?

Myslím, že v príjemnom. Keď máte pár známych piesní a ľudia ich chcú, cítite takú pozíciu v priestore, že sa nemusíte predávať za každú cenu. Nerobím rozhovory o súkromí, lebo to nepotrebujem. Nechodím do niektorých typov televíznych relácií, kde by som sa musel do toho nútiť. Nerobím určité kompromisy, len aby som bol na očiach, nezverejňujem svoje súkromie na sociálnych sieťach, aj keď by to niektoré médiá privítali. Nikdy nehrám pre politické strany, aj keď vždy boli v hre obrovské peniaze.

Dostávali ste ponuky?

Dostával som veľké ponuky z rôznych politických strán, aby som im hral na mítingoch. Všetky som odmietol. To nie je nič pre mňa. Mám len jednu tvár a nechcem sa za ňu hanbiť. Spevák, herec aj športovec má voči svojmu menu zodpovednosť. Pre mňa je najkrajšia príhoda, keď som raz čakal na červenú blízo futbalového štadióna a všetci ľudia tam po zápase spievali Aj tak sme stále frajeri. Štadión plný chlapov. Až mi naskočili zimomriavky! Je to pre mňa satisfakcia, keď pieseň zľudovie, táto má dokonca svoj vlastný hashtag a dávajú si ju zahrať k narodeninám, pri maturitách, pri futbale, hokeji, aj celé partie pri stretnutiach. Je to krásny pocit!

Aj tak sme frajeri

Doma máte zlatého aj dvoch strieborných slávikov, aj ocenenia za rekordné predaje platní – čo pre vás znamená sláva?

Sláva je dobrá na to, aby muzikant mohol pracovať profesionálne, ale je pominuteľná, nechá vás, aby ste sa do nej zaľúbili a potom pôjde k inému, takže ju treba brať s rezervou. Ale je pekná a každému muzikantovi by som doprial, aby bol taký známy, že môže robiť muziku naplno a ona ho uživí.

Peter Nagy

Narodil sa 9. apríla 1959 v Prešove. Legenda česko-slovenskej populárnej hudby, na scéne je už 37 rokov. Spevák, skladateľ, hudobník, textár, producent a fotograf má na konte 17 albumov, z ktorých sa doteraz predalo vyše dva milióny nosičov. Jeho hity ako Kristínka iba spí, Láska je tu s nami, Marcel z malého mesta, Aj tak sme frajeri, S nohami na stole, Sme svoji, Korálky od Natálky, So mnou nikdy nezostarneš, zľudoveli a spievajú si ich ľudia niekoľkých generácií. Pieseň Aj tak sme frajeri sa stala hymnou futbalových a hokejových štadiónov, ale aj najčastejšie spievanou piesňou maturantov. V roku 1984 sa umiestnil v československej ankete Zlatý Slávik na druhom mieste za Karlom Gottom, v roku 1985 už anketu vyhral a stal sa po Mirovi Žbirkovi druhým spevákom v histórii ankety, ktorý z trónu zosadil Karla Gotta. K 25. výročiu profesionálnej hudobnej tvorby uviedli Petra Nagya do Českej rockovej siene slávy. Peter Nagy má za sebou nespočetné množstvo koncertov a festivalov nielen v Česko-Slovensku, ale aj v celej Európe, USA a v Austrálii.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Nagy