SOZA sa zľakol, klepol si po prstoch

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) vyvolal v posledných dňoch na internete obrovskú vlnu nevôle a údivu. Rozhodol sa totiž, že bude od ľudí, ktorí na svoje stránky vkladajú videá, napríklad z youtube, pýtať peniaze a hroziť im pokutou až do výšky 99,60 eura. Pod nátlakom množstva reakcií si to zväz nakoniec rozmyslel.

16.06.2011 10:19
Justin Bieber Foto:
Najprehrávanejším videom v histórii youtube je videoklip Justina Biebera, ktorý zaznamenal viac ako pol miliardy kliknutí aj vďaka tomu, že ho jeho fanúšikovia voľne šírili na internete.
debata

Malú internetovú revolúciu spustil bloger zo stránky 220.sk, ktorý tam, ako to dnes robí množstvo ďalších ľudí na iných stránkach, zverejňoval videá zo stránok youtube a vimeo. Od SOZA, ktorý ho kontaktoval, dostal na výber – buď s ním uzavrie licenčnú zmluvu a bude organizácii platiť 16,66 eura mesačne, alebo musí zaplatiť pokutu 100 eur. V prípade, ak by dĺžka videí presiahla 50 hodín mesačne, musel by platiť dokonca 33,2 eura.

„Je mi (nám) úprimne ľúto, že v 21.storočí, keď je celý svet fascinovaný zdieľaním informácií na internete a webové portály ako youtube či vimeo priam nabádajú k zdieľaniu obsahu, sa na Slovensku za takéto konanie trestá finančnou pokutou. Tento postup do značnej miery protirečí mnohým súčasným propagačným trendom zameraných na web komunikáciu,“ napísal bloger. Na zdieľanie videí svojich fanúšikov často nabádajú aj samotní interpreti, ktorých tvorbu takýmto spôsobom ľudia propagujú.

Správanie SOZA na Slovensku rozhnevalo množstvo ľudí na internete. Facebookovú stránku združenia zahltili nesúhlasnými komentármi a videoklipmi z youtube. SOZA diskusiu na svojich stránkach zablokovala a príspevky zmazala. Vznikla aj parodická skupina SOVA. Ľudia sa tu pýtali napríklad, komu treba nahlásiť a zaplatiť, keď sa ich práčke podarilo náhodou vyhrkotať skladbu dídžeja Tiesta. Absurdnosť niektorých pravidiel zväzu vyjadril asi najlepšie tento príspevok: „Náš inšpektor sa stal svedkom pohrebu, na ktorom si pozostalí uctili nebožtíka minútou ticha. Preto neváhal a promptne im vystavil faktúru za vopred nenahlásenú verejnú produkciu úryvku zo skladby 4'33'' od Johna Cagea!“ V kompozícii tohto slávneho amerického skladateľa nezahrá žiaden nástroj ani notu – poslucháči sa majú sústrediť na zvuky okolitého prostredia, teda na „ticho“.

SOZA nakoniec masívnemu tlaku podľahol. Najskôr tvrdil, že prevádzkovatelia internetových stránok môžu na ne bez licencie vkladať iba jednoduché odkazy v podobe internetovej adresy. Ak vložia takzvaný embedovaný odkaz, čo znamená, že človek nemusí otvárať ďalšiu stránku a video si môže rovno prehrať, musia platiť. V najnovšom vyhlásení SOZA prostredníctvom svojho riaditeľa Vladimíra Repčíka priznal chybu. „Komunita, ktorá vzniknutú situáciu vyvolala, nás motivovala pozrieť sa na veci inak a začať rozmýšľať oveľa intenzívnejšie o argumentoch protistrany. Napriek neštandardným postupom, hrubosti a nevyberaným slovám uznávame, že použitie hypertextových odkazov a tzv. embedovacích kódov nie je verejným prenosom, resp. sprístupňovaním autorského diela verejnosti podľa platného autorského zákona a teda nepodlieha licencovaniu,“ píše sa vo vyhlásení. „SOZA sa všetkým, ktorí sa cítia našimi sankciami dotknutí, ospravedlňuje,“ dodáva Repčík s tým, že k problematike prebehne vo štvrtok 16. júna od 11. h verejná online diskusia na stránkach www.soza.sk.

SOZA je združenie autorov a vydavateľov hudobných diel, ktoré udeľuje súhlas na použitie ich hudobných diel a vyberá autorské odmeny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba