Búrlivák Jim Morrison získal nesmrtelnosť svojou predčasnou smrťou

Život charizmatického muzikanta, básnika a filmára Jima Morrisona, ktorého odkaz stále oslovuje nové generácie, bol provokujúcou zmesou inteligencie, exhibicionizmu, rebelantstva a talentu.

03.07.2021 07:00
debata
The Doors: Waiting For The Sun

Zakladateľa a lídra americkej skupiny The Doors okrem jeho tvorby preslávili i nespočetné škandály. Nesmrteľnú ikonu z neho paradoxne urobila ale až jeho predčasná a trochu záhadná smrť 3. júla 1971.

Morrison zomrel v púhych 27 rokoch a stal sa tak členom nechvalne známeho Klubu 27, ako je medzi hudobnými fanúšikmi označovaná skupina rockových a bluesových hudebníkov, ktorí predčasne zomreli práve v tomto veku. Okrem Morrisona k nim patrí napríklad Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplinová, Kurt Cobain či Amy Winehouseová.

The Doors Čítajte viac Poet večného nepokoja Jim Morrison by mal 75 rokov

Morrison po sobe zanechal množstvo hudobných textov, básní či poviedok, v ktorých sa často objavovali motívy hrôzy, násilia, sexu, vzbury a zániku. Jeho zariekávačsky sa prihovárájúci hlas dodával piesňam The Doors naliehavosť a koncerty skupiny mali často až rituálnu atmosféru.

James Douglas Morrison sa narodil do rodiny námorného dôstojníka. Obaja rodičia boli pomerne konzervatívni a Morrison s nimi neskôr prerušil kontakt. V dobe své slávy ich dokonca nepravdivo označil za mŕtvych. Od mladosti miloval poéziu a chcel byť básnikom. V roku 1964 začal študovať v Los Angeles filmovú techniku a tiež filozofiu a davovú psychológiu. Svojich spolužiakov a učiteľov často prekvapoval i provokoval vyhranenými názormi i širokými znalosťami. Jeho psychedelický ročníkový film však u profesorského zboru prepadol a znechucený Morrison potom zo školy odišiel.

The Doors: People Are Strange

I krátke štúdium mu však zásadne zmenilo život. Stretol tam klasicky vzdelaného klaviristu Raya Manzareka, ktorý bol z Morrisonových textov nadšený. Pribrali ešte gitaristu Robbyho Kriegera a bubeníka Johna Densmora a založili skupinu, ktorú Morrison nazval The Doors (Dveře) podľqa knihy Aldouse Huxleyho The Doors Of Perception (Dvere vnímánia). Huxley si svoj názov vypožičal z veršov Williama Blakea.

Po piatich mesiacoch skúšania sa The Doors prepracovali do známeho klubu Whiskey A Go-Go v Los Angeles a kapela si rýchlo získala povesť senzácie. Morrison sa spočiatku hanbil a spieval chrbtom k ľuďom, ale to publikum ešte viac fascinovalo. Tam ich objavil šéf firmy Elektra a ponúkol im zlovu na prvý album. Ten vyšiel v januári 1967 a obsahoval dnes už klasické skladby ako Light My Fire a Break On Through. Z členov kapely, ktorá za Morrisonovho života vydala sedem albumov, sa zrazu stali hviezdy a sám spevák v kožených nohaviciach a rozhalenej bielej košeli bol novým sexuálnym idolom éry hippies.

Jim Morrison na výberovom albume The Doors. Foto: Elektra Records
jim morrison Jim Morrison na výberovom albume The Doors.

Ruku v ruke so stúpajúcou slávou The Doors sa zvyšoval i tlak okolia, ktorému Morrison nedokázal vzdorovať. V tej dobe sa navyše stále hlbšie prepadal do svojej alkoholovej a drogovej závislosti a jeho extempore na koncertoch sa postupne vymykali kontrole.

V marci 1969 na koncerte v Miami sa značne opitý údajne chcel vyzliecť. Dôkaz o tom, že by sa tak stalo, síce neexistuje, ale na Morrisona bola podaná žaloba za obscénne a lascívne správanie a hrozilo mu až sedem rokov väzenia. Kapelu hanobili v médiích a jej koncerty boli zakazované. Spevák nakoniec dostal len šesť mesiacov a pokutu, na kauciu bol však prepustený a odvolal sa.

Fanúšička v tričku s Jimom Morrisonom Foto: Reuters
Fanúšička v tričku s Jimom Morrisonom Fanúšička v tričku s Jimom Morrisonom

V tom čase sa Morrison už značne vzdialil svojmu imidžu sexuálnej ikony – pribral, napuchnutú tvár skrýval fúzmi a bradou a brucho voľným oblečením. Jeho sebadeštruktívny životný štýl viedol nevyhnutne ku kolapsu. V decembri 1970 pri koncerte v New Orleanse sa zosunul na podstavec bicích a zostal bezvládne ležať. Bol to posledný koncert skupiny v najslávnejšom zložení.

Ray Manzarek doors Čítajte viac Manzarek odišiel za Jimom Morrisonom

V roke 1971, krátko po nahraní posledného spoločného albumu L. A. Woman, sa deprimovaný, svetom unavený a zdravotnými problémami sužovaný Morrison uchýlil so svojou celoživotnou láskou Pamelou Coursonovou do Paríža. Chcel si odpočinúť a písať poéziu. Tam ho jeho snúbenica našla 3. júla 1971 mŕtveho vo vani. Okrem nej a neznámeho lekára nikto telo nevidel. Nekonala sa pitva, oficiálnou príčinou úmrtia bol infarkt. Pamela si tajomstvo smrti svojho priateľa vzala do hrobu – o tri roky neskôr sa predávkovala. Jim Morrison je pochovaný na parížskom cintoríne Pére Lachaise a jeho hrob sa stal miestom pútí. Dodnes ale kolujú fámy, že to bola len kamufláž, a jašteričí kráľ, ako poslucháči Morrisonovi podľa jednej z piesní hovorili, žije niekde v ústraní.

Fanúšikovia pri hrobe Jima Morrisona Foto: Reuters
Fanúšikovia pri hrobe Jima Morrisona Fanúšikovia pri hrobe Jima Morrisona

Zvyšní traja členovia The Doors potom ďalej koncertovali a nahrávali, po dvoch rokoch sa však skupina rozpadla. Manzarek a Krieger začali znovu spoločne vystupovať v roku 2002 pod názvom The Doors of the 21st Century. Densmore ich však spolu s rodinou Morrisona za použitie názvu The Doors zažaloval. Preto svoj projekt premenovali najprv na Riders on the Storm a v roku 2008 na názov Ray Manzarek and Robby Krieger of The Doors. Spoločne tiež dvakrát koncertovali v Prahe, naposledy v júli 2011. Definitívny koniec znamenala smrť Manzareka v roku 2013.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jim Morrison