Fanúšikovia si v Paríži pripomenuli 50. výročie smrti Jima Morrisona

Fanúšikovia z celého sveta si v sobotu na parížskom cintoríne Pere Lachaise pripomenuli 50. výročie úmrtia speváka americkej rockovej skupiny The Doors Jima Morrisona. Spomienkové podujatie bolo spojené s čítaním jeho poézie, informovala tlačová agentúra AFP.

04.07.2021 08:33
debata
The Doors: People Are Strange

Morrison sa začiatkom roku 1971 presťahoval do Paríža, kde neskôr vo veku 27 rokov podľahol infarktu myokardu. Na predošlých výročiach jeho úmrtia sa zúčastňovali aj bývalí spoluhráči z The Doors, ale súčasné opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou to tentoraz neumožnili. V roku 2013 zomrel vo veku 74 rokov hráč na klávesové nástroje v skupine The Doors Ray Manzarek. Gitarista Robby Krieger má 75 rokov, bubeník John Densmore má 76 rokov.

Fanúšička v tričku s Jimom Morrisonom Čítajte viac Búrlivák Jim Morrison získal nesmrtelnosť svojou predčasnou smrťou

Morrison zomrel 3. júla 1971 vo veku 27 rokov na zlyhanie srdca v kúpeľni parížskeho hotela. Jeho hrob na tamojšom cintoríne sa odvtedy stal pútnickým miestom pre fanúšikov rockovej hudby, ktorí tam celoročne zanechávajú kvety a rôzne odkazy.

Hrob Jima Morrisona Foto: Elena Zemková, Pravda.sk
Père Lachaise, cintorín Paríž Hrob Jima Morrisona

Morrison bol počas svojho života zatracovaný a zároveň oslavovaný idol generácie, ktorá odmietala násilie a vojnu vo Vietname. James Douglas Morrison sa narodil 8. decembra 1943 na Floride do rodiny kontradmirála amerického námorníctva, čo znamenalo časté sťahovanie rodiny.

Po maturite nastúpil v roku 1964 na filmovú akadémiu v Los Angeles, z ktorej však po roku odišiel. V lete 1965 sa stretol s Manzarekom a keď mu zaspieval pesničku Moonlight Drive, navrhol Manzarek založiť skupinu.

Jim Morrison na výberovom albume The Doors. Foto: Elektra Records
jim morrison Jim Morrison na výberovom albume The Doors.

Štvorica Jim Morrison, Ray Manzarek, Robby Krieger a John Densmore vydala v januári 1967 debutovú platňu s rovnomenným názvom The Doors. Skupina po Morrisonovej smrti pokračovala pod vedením Manzareka v trojici, avšak bez úspechu, preto sa v decembri 1972 rozišli.

Spolu s Jimom Morrisonom vydali šesť albumov – The Doors, Strange Days, Waiting for the Sun, The Soft Parade, Morrison Hotel a L.A. Woman. Po jeho smrti v trojici ďalšie dva Other Voices a Full Circle.

The Doors Čítajte viac Film o The Doors - portrét legendy aj doby

Režisér Oliver Stone nakrútil o skupine v roku 1991 film The Doors. V septembri 2009 mal premiéru celovečerný dokument režiséra Toma DiCilla s názvom When You're Strange.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jim Morrison