Lipa, Hammel, Kňažko, Homolová a dobrá muzika. Aký je príbeh albumu Story?

Blues, hardrock, elektronika aj experimenty. Vychádza osobitý album, na ktorom spievajú známi umelci.

04.07.2021 09:08
debata
Video
Peter Lipa: Bojím sa nočných zvonení

Album Story v deviatich autorských piesňach skladateľa a textára Mariana Zimu predstavuje množstvo renomovaných mien a osobností slovenskej kultúry. Zámerne píšeme kultúry, pretože keď k tomu prirátame vizuálne verzie väčšiny skladieb, hercov, režisérov, výtvarníkov a strihačov, na albume sa podieľal naozaj široký okruh umelcov.

Foto 01 Peter Lipa Čítajte viac V projekte Story hosťovali Kňažko aj Lipa

„Nikdy som neuvažoval nad tým, že raz sa zavriem do štúdia a nahrám album. Nemal som k dispozícii kapelu a celá koncepcia, že teraz ideme nahrať, mi bola vzdialená až nereálna. Ani som si nevedel predstaviť, ako by som to všetko, čo som mal v pláne s pesničkami, zvládol na jednom mieste, s jednou partiou a za vopred určený čas, myslím, že by sa to ani nedalo," hovorí Marian Zima o začiatkoch svojho projektu. Život sám vytvoril časozberný košík, ktorého ovocie sa postupne rodilo a trhalo zo stromu uplynulé štyri roky, dodáva.

„Známi interpreti na albume nie sú kvôli svojmu menu, ale kvôli tomu, že sa ich hlas alebo prejav hodí k danej skladbe," priblížil autor projektu Story.

Video
Pavol Hammel: Keď sa nikto nedíva

Album vznikal nenásilne a počas dlhej doby, z piesní preto necítiť žiadny komerčný ani časový tlak. Už od prvého singla „Bojím sa nočných zvonení“ s Petrom Lipom z jesene 2017 si Story išli vlastnou cestou autorských vecí a originálnych spoluprác. a známe mená sa vždy ochotne podriaďovali dramaturgii a vyzneniu skladby – či už je to Pavol Hammel obnažený až na telo v krásnej bluesovke „Keď sa nikto nedíva“ (vzájomná spolupráca oboch neskôr pokračovala aj na Hammelovom minuloročnom sólovom albume „Srdce bez anjela“), Peter Remiš zo Slniečka v sarkastickej „Z knihy receptov“, alebo aktuálne Radek Zapletálek v ťažkotonážnom proto-metale „V nebo a peklo už nikto neverí“.

Video
Milan Kňažko: potlesk v stoji

Elektronicko-ambientná skladba „Potlesk v stoji“ s hereckou legendou Milanom Kňažkom („náš príspevok k rozvoju kritického myslenia“, glosuje Zima) v roli speváka mala premiéru v Slovenskom národnom divadle vo februári 2020 a potvrdila, že žánrové obmedzenia pre projekt Story veľa neznamenajú.

Leskovsky Zima Čítajte viac Story pokračuje. Po Hammelovi a Kňažkovi sa k projektu pridal rocker

Zima však na tomto albume ide ešte ďalej – na jednej z dvojice skladieb, ktorých nie je výhradným autorom, spolupracuje so skladateľom vážnej hudby Rudolfom Pepuchom a výsledkom je zvláštna syntéza elektroniky, groovov a literatúry umocnenej hlasom ďalšieho herca, držiteľa minuloročnej ceny Slnko v sieti Milana Ondríka.

Iným druhom fúzie pesničkárstva a elektroniky je emotívna „Pesnička o tom, ako to v skutočnosti je“ s dialógom ďalšej slovenskej legendy Zuzany Homolovej a citlivého flugelhornu Ondreja Jurašiho.

Napodiv, táto zdanlivo nesúrodá kolekcia drží pekne pokope. „Baví ma pašovať do konvenčného prostredia iné vplyvy,“ hovorí Zima. Jednotiacim prvkom sú aj texty, ktoré spájajú poetiku, humor i civilnosť s remeselnou zručnosťou a dôrazom na detail.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #projekt Story