TOPFEST išiel na plný plyn. Aj v obmedzenom režime

Na lúke pri jazdiarni Banát v Častkovciach (okres Nové Mesto nad Váhom) vyrástol kompletný festivalový areál, ktorý sa na piatok a sobotu 2. a 3. júla stal dočasným domovom pre divákov a účinkujúcich sedemnásteho ročníka festivalu TOPFEST.

04.07.2021 14:02
TOPFEST 21 fot Pavol Karell Foto:
Počas celého festivalu bolo z pódia a hľadiska cítiť obrovskú radosť a vďaku za to, že sa môžu po čase znovu stretnúť a zabaviť. 
debata

Po Zelenej vode a piešťanskom letisku sa festival presunul na nové miesto neďaleko Čachtického hradu, ktoré mu opäť dokonale pristane. Súčasnosť mu však okrem bežných príprav priniesla aj povinnosť dodržať množstvo protipandemických opatrení. Organizátori ich zvládli a tak sa mohli naplno rozbehnúť dva dni rockovej hudby a dobrej zábavy.

Program prvého dňa festivalu, ktorý mal tento rok iba jedno pódium, otvorila skupina 4FACES. Takmer všetkých už otestovaných návštevníkov na zóny rozdeleného areálu prilákala pod pódium skupina HEĽENINE OČI.

„Nám tá pauza pomohla v tom, že máme nahratých a rozpracovaných viac ako šesťdesiat nových skladieb. Niektoré z nich sa objavia na našom budúcom albume Cirkus 22,“ povedal pre Pravdu líder skupiny Martin „Lynch“ Mihalčin a dodal: „Hrať opäť pred divákmi je paráda. Už nám to dosť chýbalo. Veľmi si užívame to, že ľudia spievajú, kričia, hýbu sa pred pódiom a mávajú rukami.“

Heľenine oči: DAJ LEN MI DAJ DAJ

Vyzerá to skutočne fantasticky, keď na lúke v Častkovciach diváci spolu so skupinou zborovo a nahlas spievajú text o úplne inej časti Slovenska „v duchu obchádzam už Prešov, už nám závidia aj v Sabinove, budúce obchvaty nové…“

Nákladom tvrdšieho rocku a veselých textov potešili skupiny NO CONTROL a BIJOUTERRIER, po ktorých pódium patrilo punkovej legende ZÓNA A. Koňýk a jeho spoluhráči si zahrali úplne prvý koncert po uzatvorení kultúry. Spolu s publikom si ho svojským spôsobom užívali. Po ich všeobecne známych a veľkých hitoch ako Možno, Beznádejný prípad, Útok na špicu hitparád, Chleba a ďalších, si publikum pridalo ďalšiu tanečno-spevácku hodinku, v ktorej dôstojne sekundovalo skupine SMOLA A HRUŠKY. Jej líder a spevák Jozef „Spoko“ Kramár si každé vystúpenie teraz váži, pretože má skúsenosti, že nie všetko a vždy v terajšej situácii dopadne tak, že sa naplánovaná akcia aj uskutoční.

HEX 1 Čítajte aj Skupina HEX si zaspomína na speváka Ďuďa dvoma koncertami

Jednou zo stálic Topfestu je i ďalšia slovenská punková legenda KONFLIKT. Gitarista a spevák Róbert „Jury“ Jurányi dlhé roky zabazpečoval program na jednom z pódií festivalu. Ich tohtoročné prvé festivalové vystúpenie sa nieslo v duchu minuločného neuskutočneného oslavovania tridsiatich rokov na hudobnej scéne. Počas nich stihli precestovať celú Európu a ich skladby boli úspešné aj v Južnej Amerike, kde vystúpili ako vôbec prvá európska punková skupina. Zárukou kvality a dobrej zábavy je na Topfeste vždy koncert skupiny HORKÝŽE SLÍŽE. Ich tohtoročné vystúpenie bolo „zlatým klincom“ večera.

Skupina HEX s novým spevákom Petrom „Šarkanom“... Foto: Pavol Karell
TopfestHEX Foto Pavol Karell Skupina HEX s novým spevákom Petrom „Šarkanom“ Novákom divákom zahrali svoje najväčšie hity.

Program druhého dňa festivalu rozbehla poriadnym rachotom skupina KARPINA, ktorá ním prebudila aj posledných spáčov v stanovom tábore. Porciu rocku pridala z pódia mladá skupina BULLET HOLES, ktorú vystriedali funky tóny od nitrianskej skupiny SEMATAM a hodinová porcia cover verzií svetových hitov s vtipnými textami v záhoráčtine, ktorú návštevníkom odprezentovala trojica LOS BRADOS so spevákom Jurajom Trebuľom, ktorý je starším ročníkom známy ako spevák skupiny AC+ z Malaciek.

Priestor pod pódiom sa výraznejšie zaplnil po nástupe skupiny HEX. S novým spevákom Petrom „Šarkanom“ Novákom divákom zahrali svoje najväčšie hity. Oni sa im za to odmenili hlasným potleskom a zborovým spievaním vo všetkých skladbách. Jednu z nich, skladbu Keď sme sami, HEX spoločne s divákmi venoval spevákovi Petrovi „Ďuďovi“ Dudákovi, ktorý v roku 2019 prehral svoj boj s rakovinou.

HEX: Keď sme sami

„Sme nesmierne radi, že sa opäť hrá a že kapely opäť stoja na pódiách. Už sme pár akcií odohrali a vidíme, že to ľuďom chýbalo rovnako, ako nám. Teším sa, že chodia na akcie a že sú pri tom zodpovední. Pri prvých koncertoch som mal normálne zimomriavky. Je to super. Aj my sme stihli pracovať na nových pesničkách, ale živé hranie máme najradšej,“ povedal basgitarista skupiny HEX Tomáš „YXO“ Dohňanský a s úsmevom dodal: „Aj sme museli trochu skúšať a oprašovať, lebo tá pauza bola fakt dlhá, ale nezabudli sme to a veľmi radi budeme zase naživo hrať čo najviac.“

Do atmosféry výnimočných koncertov skupiny Queen divákov vtiahla česká skupina QUEENIE, ktorá patrí k svetovo najuznávanejším kapelám tohto žánru. Ich dokonale zvládnutá šou, ktorú prezentovali aj na narodeninách britskej kráľovnej Alžbety II. a na ďalších prestížnych akciách, často dávala pocit, že stačí privrieť oči a môžete sa na chvíľu preniesť do najlepších koncertných čias Freddieho a Queenu.

Diváckym magnetom Topfestu je vždy česká... Foto: Pavol Karell
Topfest Pepa Vojtek Kabat Foto Pavol Karell Diváckym magnetom Topfestu je vždy česká skupina KABÁT. Na snímke Pepa Vojtek.

Diváckym magnetom Topfestu je vždy česká skupina KABÁT. Legendárna pätica muzikantov z Teplíc svoju pozíciu opäť potvrdila a pred zaplneným „kotlom“ nažhavenému publiku predviedla svoje prvé živé vystúpenie po rok a pol trvajúce koncertnej pauze. Ich topfestová pauza trvala raz toľko a tak k obojstrannej radosti spustili deväťdesiat minútový set veľkých hitov a obľúbených skladieb zo všetkých doteraz vydaných albumov.

Počas koncertu ich spevák Josef Vojtek povedal, že chystajú v Čechách turné Cirkus Kabát, že sa tešia na budúci rok preložené slovenské turné a aj to, že počas lockdownu pripravili nový album, stále na ňom intenzívne pracujú a raz určite vyjde. Popri tom do publika postupne dávkovali všetky očakávané skladby.

KABÁT: Malá dáma

Po odznení skladieb Malá dáma, Žízeň, Moderní děvče, Pohoda a mnohých ďalších odchádzali z pódia spokojní a spokojnosť rovnako zavládla pod pódiom, odkiaľ sa počas príprav na ďalšie vystúpenie ozývali časti refrénov nedávno odohratých skladieb.

Bodku za tohtoročným špeciálnym Topfestom dala skupina INEKAFE. Ich klasický festivalový set, v ktorom fanúšikom zahrali prierez toho najlepšieho a takisto i živú premiéru novej piesne Všetky skladby sveta, opäť a tento rok na Topfeste naposledy rozhýbal a rozospieval celý areál. Po ich skladbe Záverečná bolo všetkým viac než jasné, že TOPFEST 2021 sa skončil.

Pohoda Vlajky Zapad Slnka Michal-Augustini Čítajte aj Konečne Pohoda. Konečne naživo

Organizátori tento výnimočný ročník zvládli so značným vypätím síl. Napriek všetkým opatreniam a mnohokrát meniacim sa pravidlám, sa im podarilo vytvoriť priestor, ktorý v rámci možností veľmi pripomínal predošlé „slobodné“ roky. Aj to určite prispelo k tomu, že počas celého festivalu bolo z pódia a hľadiska cítiť obrovskú radosť a vďaku za to, že sa môžu po čase znovu stretnúť a zabaviť. Zároveň zo všetkých doslova žiarila túžba, aby sa to čo najskôr vrátilo do normálu a mohli si už spoločne užívať dobrú hudbu a zábavu bez obmedzení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Topfest