Legendárny džezmen Louis Armstrong umrel pred päťdesiatimi rokmi

Od úmrtia Louisa Armstronga, prezývaného pre svoje ústa "Satchmo", uplynie v utorok 6. júla 50 rokov. Pre neopakovateľný štýl hry na trúbku si americký džezový hudobník, skladateľ a spevák Louis Armstrong vyslúžil aj ďalšiu prezývku The King (Kráľ).

05.07.2021 16:14
louis armstrong Foto:
Louis Armstrong v roku 1970.
debata

Podľa Guinessovej knihy rekordov sa stal najstarším interpretom na svete, ktorý vo veku 63 rokov viedol hitparádu, keď skladbou Hello Dolly v roku 1964 predbehol The Beatles.

Ďalším hitom sa v jeho podaní stala aj pieseň What A Wonderful World, ktorá v roku 1968 viedla britskú hitparádu. Svojou tvorbou ovplyvnil mnohých legendárnych trubkárov ako Fats Navarro, Dizzy Gillespie, Miles Davis či Wynton Marsalis.

Louis Daniel Armstrong sa narodil 4. augusta 1901 v New Orleans. S týmto dátumom narodenia prišiel v roku 1980 hudobný historik Tad Jones, ktorý objavil v kostole Sacred Heart of Jesus v New Orleans záznam o krste slávneho hudobníka. Na zázname sa uvádza tento dátum, ale Armstrong po celý život tvrdil, že sa narodil 4. júla 1900, pričom 4. júl sa v Spojených štátoch amerických (USA) pripomína ako Deň nezávislosti.

Narodil v chudobných pomeroch, otec rodinu opustil ešte pred jeho narodením a matka pracovala ako slúžka, ale údajne si privyrábala aj prostitúciou. Výchovu budúceho kráľa džezu a jeho sestry často nechávala na pleciach svojej svokry. Armstrong vyrastal na uliciach New Orleans, kde sa od malička stretával s hudbou. Túžil hrať na nejaký hudobný nástroj, ale finančná situácia rodiny to nedovoľovala. Paradoxne mu pomohol pobyt v ústave pre mladistvých, kde sa ako 12-ročný ocitol pre streľbu z pištole počas silvestrovskej no­ci.

V polepšovni sa naučil hrať na kornete a trúbke a po prepustení si privyrábal hraním na pohreboch, rodinných oslavách či v miestnych lokáloch. Prvý nástroj – kornet si kúpil za peniaze, ktoré mu dala rodina litovských židovských prisťahovalcov. Na znak vďaky nosil do konca života prívesok s Dávidovou hviezdou. Jeho veľkým vzorom bol Joe King Oliver, vďaka ktorému si rozširoval vlastný repertoár.

Ako 18-ročný sa stal členom orchestra Kid Ory's Brown Skinned Babies, odkiaľ prešiel do formácie Tuxedo Brass Band. V roku 1922 začal pôsobiť v Chicagu v orchestri svojho vzoru King Oliver's Creole Jaz Band. Prvé sólo na trúbke nahral práve s týmto orchestrom 31. marca 1923 v skladbe Chimes Blues.

V roku 1924 odišiel do New Yorku, kde prijal angažmán v orchestri Fletchera Hendersona, v ktorom začal už viac hrávať na trúbku. O rok neskôr sa vrátil do Chicaga, kde založil vlastnú kapelu Hot Five, ktorá sa po rozšírení o ďalších členov premenovala Hot Seven. S kapelou nahral viacero štúdiových albumov, z ktorých skladby ako Heebie Jeebies, West End Blues, Weather Bird, Cornet Chop Suey či Sweet Papa sa stali džezové klasiky. V roku 1926 definitívne prešiel od kornetu k trúbke.

Od roku 1930 žil v New Yorku, kde pôsobil ako sólový hráč v orchestroch, ktoré viedli Carroll Dickerson, Zilmer Randolph, alebo Luis Carl Russell. V roku 1932 sa prvýkrát objavil v Európe, keď vystúpil v Londýne. Odvtedy absolvoval niekoľko európskych turné a v roku 1965 potešil fanúšikov v Československu koncertom v pražskej Lucerne.

Okrem hraniu na trúbke sa venoval tiež spevu a jeho originálny spevácky prejav neunikol pozornosti divadiel a a hollywoodskych ateliérov. Zahral si v muzikáloch na Broadwayi, ale aj vo viacerých filmoch, medzi nimi i v slávnej snímke Hello Dolly s Barbrou Streisandovou z roku 1969, ktorú režíroval Gene Kelly.

Medzi najúspešnejšie piesne v jeho podaní patrili Mack The Knife, Skokiaan, Blueberry Hill, Down By The Riverside, samozrejme Hello Dolly a asi najväčší hit What A Wonderful World. Režisér Barry Levinson použil túto skladbu v Armstrongovom podaní vo filme Good Morning Vietnam (Dobré ráno, Vietnam, 1987).

Počas 50-ročného pôsobenia si Armstrong udržiaval výnimočnú pozornosť publika aj odborníkov. Jeho diskografia je veľmi obsiahla, počet albumov a kompilácií sa blíži k trom stovkám. Venovaných mu bolo mnoho filmových a televíznych dokumentov.

Louis Armstrong, legendárny džezový hudobník, spevák a skladateľ, ktorý bol štyrikrát ženatý, zomrel 6. júla 1971 v New Yorku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Louis Armstrong