Jacob Shaw začal počas lockdownu koncertovať pre kravy, páči sa im najmä violončelo

Profesionálny hráč na violončelo, ktorý počas pandémie nemohol koncertovať, sa v Dánsku počas karantény zameral na netradičné publikum - hral pre stádo kráv. Skúsenosť ho natoľko obohatila, že verným štvornohým poslucháčom hrá aj potom, čo sa koncertné sály znovu otvorili.

08.07.2021 07:00
kravy, dobytok Foto: ,
Kravy sa museli na koncert pripraviť. Najprv im púšťali klasický repertoár v chlievoch.
debata

„Hrať pre kravy je len pokračovaním toho, čo som počas svojej sólovej kariéry robil vždy. Snažil som sa klasickú hudbu vytiahnuť von z koncertných siení,“ hovorí britský hudobník Jacob Shaw, ktorý vedie hudobnú školu v obci Stevns, neďaleko Kodane.

Shaw bol pred pandémiou zvyknutý koncertovať na mnohých miestach. „Počas korony to samozrejme nešlo a my sa rozhodli skúsiť čo možno najlepšiu obmenu: začali sme hrať pre zvieratá,“ opisuje tridsaťročný violončelista. Vlani na jeseň tak presvedčil jedného farmára, aby mu dovolil hrať pre stádo jeho dobytka.

„Nepripadalo mi to nijako bláznivé, skôr vzrušujúce. Sám som na vlastnej koži pocítil, ako ma hudba upokojuje, a myslel som si, že rovnako by to mohli vnímať kravy. A mal som pravdu,“ hovorí farmár Mogens Haugaard, ktorého stádo sa stalo novým Shawovým publikom.

Kravy si najskôr v zime zvykali na hudbu tak, že im muži púšťali klasický repertoár do reproduktorov v chlievoch. „Všetkým bolo hneď jasné, že sa im to páči, tak sme pokračovali. Teraz si na to zvykli a výsledkom je, že sa z nich stala pokojná a zdravé zvieratá,“ tvrdí hudobník. „Sú pokojnejšie a viac v pohode, ľahšie sa s nimi pracuje,“ potvrdzuje Haugaard.

Kravy dokonca do hudby prenikli tak hlboko, že už majú svoje obľúbené skladby. „Reagujú odlišne na rôzne skladby. Hrali sme im treba skladby, ktoré boli trochu chytlavejšie a modernejšie, ale to sa mnohým z nich nepáčilo, tak odišli,“ hovorí Shaw. „Podľa mňa majú najradšej hudbu, ktorá sa najviac podobá ich vlastnému hlasu, ich bučaniu. To je vlastne dosť podobné zvuku violončela, zrejme preto si ten nástroj tak obľúbili,“ dodáva.

Shaw niekedy hrá sám, niekedy ho ale sprevádzajú kolegovia. Tí si pochvaľujú, že pri hraní pred výbehom opadá stres z publika. „Keď dostanú príležitosť zahrať kravám, tak sa môžu úplne uvoľniť a možno si hudbu aj viac užijú,“ domnieva sa britský hudobník.

Potvrdzuje to napríklad aj 22-ročný huslista Robert Verna, ktorý dobytku zahral skladby Bélu Bartóka alebo Reinholda Glièrea.

„Bola to trochu nezvyčajná situácia, ale bolo to fajn. Zaujímavé je, že naozaj počúvali a tak nám vyjadrili rešpekt,“ tvrdí mladý muž. Kravy s teľatami vyzerali podľa AFP hudbou takmer dojaté a po pätnásťminútovom koncerte odišli na pastvu, kde budú čakať na ďalší recitál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #lockdown