Placido Domingo bojuje proti internetovým pirátom

Operný spevák Placido Domingo sa pustil do boja s internetovými pirátmi. Slávny tenorista sa totiž tento týždeň stal predsedom Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu (IFPI), ktorá má vo svojej pôsobnosti aj ochranu práv výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových nosičov a zastupuje hudobné vydavateľstvá.

29.07.2011 12:00
Placido Domingo Foto:
Placido Domingo
debata

„Sledoval som, ako sa moje tantiémy krôčik po krôčiku znižujú. Najskôr som si myslel, že je to logické. Staré nahrávky sa časom predávajú horšie. Potom mi prestali chodiť tantiémy úplne a vedel som, že je tu problém. Sám za seba by som nemohol spraviť nič. Takže keď ma z IFPI požiadali, aby som im pomohol, okamžite som povedal áno,“ vysvetlil Domingo svoju motiváciu na tlačovej konferencii v Londýne. Moderné technológie podľa neho umožňujú umelcom, aby sa ich tvorba dostala k oveľa širšiemu publiku, na druhej strane však vedú k diskusii, ako nájsť spôsob na ochranu duševného vlastníctva práv umelcov, tvorcov a všetkých tých, ktorí sa živia hudbou.

Podľa IFPI má byť Domingovou úlohou propagovať jej priority a tiež sa usilovať o zlepšenie legislatívy v oblasti autorského práva. Mal by tiež pomôcť v rozvoji elektronického obchodu s hudbou. Federácia verí, že meno rešpektovaného a svetoznámeho umelca jej otvorí viaceré dvere aj vo sfére politiky. Domingo by sa mal stretávať s ministrami kultúry a inými vysokopostavenými politikmi a presviedčať ich, aby prijali tvrdšie zákony na ochranu autorských práv.

„Nerozumiem, prečo je krádež považovaná za niečo, čo je v poriadku. Ukradli by ste z obchodu pár topánok? Samozrejme, že nie. Súčasná situácia znamená, že ľuďom, ktorí ťažko pracovali, sú upierané milióny dolárov. Nielen umelcom, ale aj zvukovým inžinierom, producentom, technikom. Ak sa niektorí dobrí speváci rozhodnú ukončiť kariéru v päťdesiatke, môžu v priebehu ďalších 20 rokov čeliť skutočným ekonomickým ťažkostiam, ak nedostanú svoje tantiémy,“ rozohnil sa Domingo.

Mladých ľudí vyzval, aby nahrávky nesťahovali z internetu nelegálne. Britský denník Independent dokonca informoval, že Domingo chce pirátom zakázať prístup na internet.

debata chyba