Edúv syn: Doma som rok v kuse zavretý nahrával asi milión skladieb

Matej Myslovič ako Edúv Syn je čoraz známejšou stálicou na poli undergroundovej rappovej scény, ktorá sa vyhraňuje voči materializmu a sexizmu a namiesto týchto prvkov uprednostňuje introspekciu a autenticitu. Mnohým jeho poslucháčom hovorí priam z duše.

12.07.2021 16:00
Sni  mka obrazovky 2021-07-12 o 14.18.38 Foto:
Žakhéles (Kabal) a Edúv syn vystúpili na Pohoda on the Ground a na leto chystajú ďalšie koncerty.
debata

Tentoraz sa po prvýkrát Edúv Syn predstavil na Pohode s dvojkoncertom spolu s jeho parťákom Žakhélesom, rappovým charakterom vytvoreným Kabalom.

„Dokonalé spojenie najzaujímavejších mien súčasného slovenského hip-hopu. Obom rapperom padajú slová z úst presne tak, ako majú a navyše to nie je žiadny gýč, ale uvedomelá satira na stokárov, ktorá sa na nič nehrá,“ vystihuje hudobníkov prevádzkar bratislavského klubu Fuga Miroslav Hargaš.

Ako sa rozbiehajú vaše koncerty po uvoľnení opatrení?

Edúv Syn: Všetko sa to opäť rozbehlo na koncerte v bratislavských Garážach. Hrali sme s Kultúrou Smrti a Shallov a bolo to fajn.

Kabal: Pred mesiacom boli Garáže, potom sme hrali v Žiline, potom sme išli na taký malý milý punkový festival s celou KVLT CREW a teraz sme tu.

A ako vám to ide?

Edúv syn: Patrilo by sa.

Zabrzdila vás v plánoch pandémia?

Edúv syn: Veľmi. Mali sme hrať na Pohode, normálnej, veľkej, mali sme hrať na Colours of Ostrava, na Sharpe a tak ďalej. Minulé leto sme to chceli úplne rozbehnúť a stal sa presný opak.

Kabal: Ja mám pocit, že som cez pandémiu mentálne zostarol asi o desať rokov. Druhé kolo bolo pre mňa už veľmi náročné, pretože som sa kvôli priateľke a kapele presťahoval do Prahy. Byť v izolácii v cudzom meste nie je najlepší začiatok, ale teraz sa postupne vraciam do rappového života, hudby, pódií a klubov, a je to super.

Ako sa vám hralo na Pohoda on the Ground?

Edúv syn: Celé to bolo zvláštne. Ráno sme v Prahe v čase, keď nám odchádzal vlak, neboli na Hlaváku.

Kabal: Ja som si pamätal, že vlak má ísť o desiatej. Tak som sa o 09:22 pýtal Mateja, že kedy ten vlak ide. On, že 09:22. Oh my God, chcel by som byť snehuliak.

Edúv syn: Ale podarilo sa nám vybaviť si ďalší vlak, tak pohodička. Dlhá cesta, teplá, no a sme tu. Je to také zvláštne, pretože Pohodu mám uloženú v pamäti ako obrovský dav a hluk. No keď príde človek sem, zdá sa mu, že je v postapokalyp­tickom svete medzi tými, čo prežili.

Čo máte toto leto ešte v pláne?

Edúv syn: Na každý mesiac máme tri-štyri akcie. Hádam nás čaká normálne leto ako pred pandémiou.

Kabal: Hráme 23. júla na Pop Messe v Brne. Potom opäť v Česku 24. júla na festivale Vivat vila v Prachaticiach, potom tam máme niečo v septembri, samozrejme v pražskom BIKE_JESUS. Máme toho veľa.

Aké to je byť naspäť na pódiu?

Edúv syn: Doma som rok v kuse zavretý nahrával asi milión skladieb a išiel som sa z toho zblázniť. Potreboval som ísť to von všetko vypľuť do vzduchu, do mikrofónu.

Kedy bude nový album?

Edúv syn: Už je pripravený. Spravil som celý nový album, teraz čakám na ostatných umelcov, kým si na ňom spravia svoju časť, a hádam do konca roka bude vonku. Nový album sa bude volať „Mám červené oči, lebo stále plačem.“

Kabal: A bude aj nový album Žakhélesa „Spomienky na budúcnosť.“ Tiež dúfam, že do konca roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda