Starý punker sa hodil do tvídu a ochraňuje britské pamiatky

Britskí punkeri koncom 70. rokov priniesli čerstvý vietor do rocku a šokovali nielen ostrovnú spoločnosť hudbou, účesmi a anarchisticky zamierenými skladbami. Teraz ich pesničky majú prispieť k údržbe britských hradov a zámkov.

07.08.2011 05:24
Johnny Rotten
Johnny Rotten.
debata

Pamiatková organizácia National Trust sa spojila s nahrávacou spoločnosťou Decca Records a vydala výber 18 punkových skladieb nazvaný Never Mind the Dovecotes v narážke na slávny album Sex Pistols Never Mind The Bollocks. Obsahuje opusy od klasikov punku ako The Jam, Siouxsie And The Banshees, Lene Lovich, The Fall a, samozrejme, Sex Pistols, ktorí prispeli piesňou Anarchy in the UK (Anarchia v Spojenom kráľovstve).

Výťažok z predaja albumu má ísť na opravy hradov a historických objektov. Pamiatkari toto spojenie punku s ochranou histórie vysvetľujú tak, že vtedajší tínedžeri sú už v strednom veku a vážia si rodinné výlety do parkov a historických miest.

Pre pamiatkarov už pracoval Johnny Rotten zo Sex Pistols, ktorý pre nich v roku 2003 nahovoril reklamu do rádia Classic FM. Okrem toho si Rotten asi pred tromi rokmi obliekol tvíd anglického džentlmena, aby vystúpil v televíznej reklame na maslo.
Vlani aj rocker Jarvis Cocker, frontman skupiny Pulp, pripravil na podnet pamiatkarov kompiláciu nahrávok prírodných zvukov z 13 britských historických miest, ktorú si stiahlo asi 20-tisíc záujemcov.

Niektorí z punkerov, ktorí sú uvedení na najnovšej kompilácii, sú však z tejto pocty rozpačití. „Je to ten najväčší nezmysel, aký som v živote počul,“ povedal 56-ročný Jimmy Pursey, frontman skupiny Sham 69.

debata chyba