Odišla česko-slovenská trampská, folková a country legenda František Nedvěd

Nedeľný večer 18.júna celú kultúrnu verejnosť prekvapila správa o smrti majstra slova a humoru Milana Lasicu. Krátko po nej sa objavila aj ďalšia smutná správa, ktorú zverejnil na svojom profile na sociánej sieti Vojta Nedvěd.

19.07.2021 10:16
debata (8)
Frantisek Nedvěd: Tvou vůni stále znám

„S hlbokým zármutkom a ťažkým srdcom oznamujeme, že nás dnes vo večerných hodinách navždy opustil náš milovaný otec František Nedvěd.“ Po koncerte v Olomouci sa necítil dobre a preto ho do nemocnice previezol jeho syn Vojta. Podľa jeho slov mu lekári opäť diagnostikovali rakovinu pľúc, s ktorou bojoval už minulý rok. Dočasne prišiel o hlas a podstúpil operáciu srdca, počas ktorej mu lekári vykonali štvornásobný bypass. V tomto roku prekonal aj ochorenie COVID-19. Napriek všetkým ťažkostiam sa stále snažil vystupovať a mal množstvo plánov. Jedným z nich bol aj veľký spoločný koncert s bratom Janom v pražskej O2 aréne, ktorý sa už bohužiaľ nikdy neuskutoční.

Nedvědi: Růže z papíru

Hudobná kariéra Františka Nedvěda (19. 9. 1947 – 18. 7. 2021) sa rozbiehala a najväčšiu slávu zažívala práve v spojení s o rok starším bratom Janom (24. 9. 1946). Spolu s ním po prvých pokusoch s bigbítom v skupinách The Three Long Fingers a The Preachers založil v roku 1972 podľa názvu sázavskej trampskej osady skupinu Toronto, ktorá sa v roku 1974 po víťazstve na festivale Porta premenovala na Brontosauři, podľa vtedy populárneho ekologického hnutia mladých Brontosaurus. Zároveň spolu paralelne účinkovali aj v skupine Spirituál kvintet. Až do roku 1991 s „Brontíkmi“ nahrali skladby, ktoré postupne vychádzali na singloch a albumoch Na kameni kámen (1985) a Ptáčata (1987). Po rozpade skupiny ešte nahrali albumy Sedmikráska (1992) a Zahrádky (1994). Ich skladby Kamarád, Stánky, Růže z papíru, Tulácký ráno, Valčíček, či Na kameni kámen doslova zľudoveli a fanúšikovia si ich spievali nielen na koncertoch, ale aj pri ohni na vandroch, v táboroch, či stanovačkách.

Frantisek Nedvěd: Devatenact let

V deväťdesiatych rokoch vystupovali bratia spoločne ako duo. Túto éru zakončili megakoncertom na pražskom Strahove, kam sa na nich prišlo pozrieť takmer 70 tisíc divákov. Tento ich rekord prekonala doteraz iba skupina Kabát. Od roku 2000 sa František so skupinou Tie-break venoval viac country hudbe a skkladbám svojho obľúbenca Gordona Lightfoota. Popri tom však z času na čas vystupoval a nahrával aj s Honzom, či jeho synom Janom a svojim synom Vojtom.

František Nedvěd Čítajte viac Zomrel český pesničkár František Nedvěd

Mohlo by sa zdať, že Franta Nedvěd žil počas celej svojej hudobnej kariéry trochu v tieni svojho brata, ale to len na prvý pohľad. Počas sólovej dráhy mal však množstvo vypredaných koncertov v Čechách aj na Slovensku, veľa vlastných hitov a dvakrát získal štvrté miesto v ankete Český slavík. Mal mnoho fanúšikov aj na Slovensku. Medzi nimi je aj Ivan Tásler, ktorý si spolu s ním minulý rok na festivale Lodenica v Piešťanoch zaspieval skladbu Nad Sázavou. Fratišek Nedvěd sa stal spolutvorcom trampsko-folkovej hudobnej romantiky, ktorá prerástla ďaleko nad hranice svojho žánru a pre viac ako jednu generáciu bude stále patriť k tým najlepším.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #František Nedvěd