Odísť či neodísť? Hviezdy sa so slávou lúčia nerady

Hana Hegerová, Marie Rottrová a kapelu Psí Vojáci oznámili, že s hudbou končia. Speváčky odchádzajú z pódia podľa vlastných slov v najlepšom čase. Ich rovesníci Karel Gott či Helena Vondráčková sa však zatiaľ nikam nechystajú. A niektorí, ako napríklad kapela Elán, odchádzajú už niekoľko rokov. Koľko človek vydrží na výslní?

31.08.2011 07:00
Hana Hegerová Foto:
Hana Hegerová
debata

Pre mnohých bol odchod Hany Hegerovej zo scény, na ktorej bola takmer 60 rokov, šokujúci. Vzhľadom na to, že populárna šansonierka v októbri oslávi osemdesiatku, je však jej rozhodnutie stiahnuť sa z verejného života celkom logickým a prirodzeným krokom. Nahrávania nových albumov sa speváčka vzdala už pred rokmi. Výnimkou je jej vlaňajší album Mlýnské kolo v srdci mém. Sama ho však označila za rozlúčkový. Šansonierka až do konca svojej kariéry vypredávala koncertné sály. No kto ju v poslednom čase počul, musel uznať, že sa na jej výnimočnom hlase začína podpisovať čas. Aj dôstojný odchod zo scény môže byť v niektorých prípadoch pre kariéru hviezdy tým najlepším krokom.

Po Hane Hegerovej zaskočila hudobných fanúšikov aj o desať rokov mladšia Marie Rottrová. Rovnako ako Hegerová sa aj speváčka hitov Markétka či Žaluzie rozhodla, že prišiel čas opustiť scénu. Na rozdiel od Hegerovej, za ktorej odchodom mnohí vidia aj vážne zdravotné komplikácie, však Rottrovú k rozhodnutiu privádza len vlastný úsudok. „Dôvod môjho odchodu je jasný, moja novembrová sedemdesiatka. A keď už mám k nejakému dátumu ukončiť koncertnú činnosť, tak teraz, keď je najvyšší čas,“ povedala prednedávnom pre médiá.

Obohrané stálice nekončia
Generácia českých speváckych stálic, do ktorej sa počítali aj dve odchádzajúce divy, však má ešte stále niekoľko mimoriadne aktívnych zástupcov. Nie všetci však ešte ich pôsobenie na scéne považujú za žiaduce. Nedávno českou kultúrnou scénou otriasla na prvý pohľad celkom nevinná anketa. Rozhlasová stanica Radiožurnál vyzvala svojich poslucháčov, aby sami vybrali interpretov, ktorých skladby považujú za obohrané. V rámci snahy o „omladenie“ poslucháčskej základne tak Radiožurnál, najpočúvanejší okruh Českého rozhlasu, úplne prestal hrať napríklad aj hity Heleny Vondráčkovej či Karla Gotta.

Helena Vondráčková sa proti nečakanej cenzúre ohradila priamo v Rady pre rozhlasové vysielanie – vo svojom vyhlásení nazvala vlastnú tvorbu kultúrnym dedičstvom, ktoré nikdy nemôže byť považované za „obohrané“. Ani Karlovi Gottovi, ktorý aj po sedemdesiatke pravidelne koncertuje po celej Českej aj Slovenskej republike, sa prívlastok „obohraný“ nepáčil.

„Je to ako kedysi, keď boli niektorí interpreti a skladby zakazované. Mne to pripomína triedny boj,“ povedal v rozhovore pre Mladú frontu Dnes. Kritériom, podľa ktorého Gott posudzuje, či už neprichádza čas odísť, sú koncerty. „Smerodajné pre mňa je, dokedy ma bude chcieť publikum počuť a dokedy bude prichádzať na moje koncerty,“ vraví mnohonásobný Zlatý slávik, ktorý je na hudobnom výslní nepretržite od začiatku 60. rokov minulého storočia.

Nekonečná dovolenka
Niekedy však koniec príde, i keď si ho neželá ani interpret, ani jeho publikum. To je napríklad aj prípad českej undergroundovej kapely Psí Vojáci, ktorá ukončila svoju činnosť 10. augusta tohto roku. I keď podľa manažéra skupiny Romeka Hanzlíka bolo dôvodov na koniec viac, na prvom mieste stál zlý zdravotný stav lídra kapely Filipa Topola. Kvôli jeho ochoreniu museli už v minulosti niekoľkokrát zrušiť či odložiť koncertné vystúpenia, a tak si podľa oficiálnej internetovej stránky kapely berie 46-ročný spevák zaslúženú „nekonečnú dovolenku“. Konkrétne informácie o závažnosti ochorenia skladateľa, klaviristu, speváka a príležitostného herca však kapela neuvádza.

Aj svetová hudobná scéna tento rok prišla o jednu zo svojich stálic. V marci svojich fanúšikov šokoval Phil Collins, keď vyhlásil, že po štyridsiatich rokoch končí s muzikou. Za jeho rozhodnutím opäť stálo predovšetkým zdravie, podľa spevákových vyjadrení sa však už zrejme na šoubiznis cíti aj pristarý.

„Keď sa pozerám na MTV, hovorím si, že predsa nemôžem byť v tej istej brandži s tým, čo tam vidím. Vlastne si ani nemyslím, že budem niekomu chýbať, do tohto sveta už nepatrím,“ povedal začiatkom roka v rozhovore pre FHM magazín bývalý člen skupiny Genesis. Pripustil dokonca, že v poslednom čase zvažoval aj samovraždu. Za jeho zatrpknutím mnohí vidia problémy, ktoré mu spôsobila zranená chrbtica. Kvôli poškodeniu nervov hudobník nemôže hrať na bicích a postupne prichádza aj o sluch, čo mu chuť do práce tiež veľmi nepridáva.

Odchádzať sa vyplatí
Niektoré hviezdy nezastaví ani choroba či vážne zranenie. Taký je aj Jožo Ráž a jeho kapela Elán. Po tragickej havárii v roku 1999, po ktorej líder legendárnej slovenskej skupiny zostal dva mesiace v kóme, už len málokto veril, že sa vráti na pódiá. Napokon však už o tri roky vyšla kapele štúdiová nahrávka Elán 3000, po ktorej nasledoval ešte úspešnejší album Tretie oko. Nasledujúcich dlhých sedem rokov však bola existencia kapely nejasná. Jožo Ráž už od roku 2002 v médiách pravidelne avizuje, že po nasledujúcom albume kapela končí a on ju opúšťa, aj keby azda jeho kolegovia ešte skončiť nechceli. Napriek tomu v minulom roku vyšiel skupine nový album Anjelská daň.

Rážove vyhlásenia však pokračujú. Najnovšie pri príležitosti 30. výročia vzniku Elánu pre český portál Super.cz povedal, že v roku 2013 končí a čo sa s kapelou stane ďalej, ho už nezaujíma. Napriek tomu sa dá predpokladať, že sa fanúšikovia skladieb Láska moja či Voda, čo ma drží nad vodou ešte niekoľkých koncertov dočkajú. Na jeseň by sa mali konečne dočkať aj dlho odkladaného muzikálu, ktorý kapela pripravuje.

V prípade Elánu a mnohých ďalších, ktorí zo scény odchádzajú pravidelne, je namieste otázka, či sa podobné vyhlásenia hviezdam neoplatia aj z iného hľadiska. Veď čo dokáže zaplniť koncertnú sálu lepšie než obava fanúšikov, že svoje hviezdy vidia posledný raz? Aj album označovaný za rozlúčkový sa z predajných pultov vytráca o čosi rýchlejšie. Iní zase naťahujú čas nekonečným vydávaním kompilácií svojich najväčších hitov tak, ako to robí napríklad česká legenda Olympic.

Silu comebacku objavilo aj mnoho zahraničných celebrít. Pravidelne sa zo scény stráca a opäť vracia napríklad Cher, niekoľko „zbohom“ už má za sebou aj Barbra Streisandová. Pozoruhodný úspech zaznamenala aj britská chlapčenská kapela Take That, ktorá sa pred niekoľkými rokmi po dekáde od svojho rozpadu opäť dala dokopy. Najnovšie svojich kolegov podporil aj bývalý člen Robbie Williams, ktorý si medzičasom zariadil úspešnú sólovú kariéru. Odchod teda nemusí byť vždy definitívny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba