Kto nevie odísť včas, si sám pod sebou píli konár

Psychológ Martin Miler hovorí o tom, kedy je najlepšie ukončiť šoubiznisovú kariéru.

31.08.2011 10:00
Martin Miler Foto:
Martin Miler
debata

Prekvapilo vás, že Hana Hegerová aj Marie Rottrová nedávno oznámili koniec kariéry? Nemajú vo veku 80 a 70 rokov už na oddych nárok?
Neprekvapilo ma to. Každý má predsa právo, a obzvlášť v takomto veku, rozhodnúť sa skončiť. Ak je niekto obľúbený a zároveň má jeho tvorba hodnotu aj pre ostatných, potom sa s ním neradi lúčime. Podobné veci sa dejú bežne aj na „obyčajných“ pracoviskách, len o nich nevieme, lebo väčšina ľudí nie je mediálne známa.

Dá sa povedať, či prevládaju hviezdy, ktoré si ukončenie kariéry načasujú správne, alebo skôr otáľajú, až sa ľuďom celkom zunujú, prípadne vyjdú na posmech? Líšia sa spôsoby slovenských a českých hviezd od svetových?
Ťažko povedať, čo prevláda a aké motivácie sú za tým-ktorým spôsobom odchodu skryté. Často viac než samotní umelci rozhodujú ich manažéri a tí to niekedy jednoducho neodhadnú. Mne osobne sa veľmi pozdával prístup skupiny ABBA, ktorá sa aj napriek astronomickým sumám rozhodla nevrátiť na pódiá. Na druhej strane pôsobí až trochu nedôveryhodne, keď skupina Rolling Stones roky vyrážala na svoje posledné turné. Myslím si, že u nás je to podobné.

Kedy by mal človek zvážiť koniec kariéry?
Myslím si, že odísť v správny čas je veľké umenie. Človek by mal odísť vtedy, keď už nevie, nechce alebo nemôže nič odovzdať. Na to môže samozrejme prísť sám, alebo môže mať okolo seba ľudí, ktorí mu s rozhodnutím môžu pomôcť. Otázkou je, či je schopný počuť hlas, ktorý mu hovorí, že už je načase odísť a či ten hlas prichádza zvonku alebo zvnútra.

Nie je smiešne, dívať sa na rockerov vo veku deduškov alebo na vyše šesťdesiatročnú speváčku v trblietavom obtiahnutom oblečení? Kto vie starnúť s noblesou? Dá sa niečo také naučiť?
Tí, ktorí odísť nevedia, napriek tomu, že už nemajú čo odovzdať, si sami pod sebou podpília konár. Pre okolie je to trochu trápne, ale každý má predsa možnosť vypnúť rádio či televízor alebo nenavštíviť takýto koncert. Osobne sa mi pozdáva práve prístup spomínanej Hany Hegerovej či Marie Rottrovej. Pokiaľ ide o starnutie s noblesou, napadá mi Marta Kubišová či Miro Žbirka. Myslím, že hviezdy sú vo forme celé desaťročia už teraz, ale napriek tomu nie všetci vedia starnúť. Niekedy to dokazuje práve tá ich príliš dobrá forma.

Je normálne tragikomické vystupovanie Ivety Bartošovej, boj Heleny Vondráčkovej proti údajnej cenzúre či päťdesiatroční členovia skupiny Elán spievajúci o prvej láske?
Najlepšie by bolo spýtať sa priamo ich. Motivácie môžu byť rôzne, porucha sebaobrazu, ješitnosť, nedostatočná sebareflexia, peniaze, strata kontaktu s realitou.

Čo si myslieť o tom, keď spevák oznámi ukončenie kariéry a potom si to o dva roky rozmyslí a znova sa vráti? Chýba takému človeku popularita, peniaze, alebo sa stal závislý od slávy?
Dôvodov môže byť nespočetne veľa a konkrétny umelec má vždy svoj konkrétny. Niekedy človek jednoducho zmení svoj názor a nemusí ísť o žiadnu závislosť či nedostatok peňazí. Zvlášť, ak umelec ohlási koniec svojej kariéry príliš skoro. Inokedy je to iba marketingový ťah.

Viete odhadnúť, kto ťažšie znáša koniec kariéry – športovci či skôr šoubiznisové hviezdy?
V športe je situácia úplne odlišná. Každému športovcovi by malo byť vopred jasné, že špičkové výkony môže podávať iba do určitého veku a potom nech by robil čokoľvek, začne jeho výkonnosť klesať, to je jednoducho biologicky dané. Je na každom z nich, ako si život po ukončení kariéry zariadia. Niektorí sa venujú trénerstvu, alebo pôsobia ako funkcionári klubov, iní pestujú svoje hobby alebo začnú podnikať. Možností je veľa, tak ako pre všetkých ostatných ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba