Mercury Prize získala po druhý raz PJ Harvey

Britská hudobníčka PJ Harvey ako prvá v dejinách po druhý raz získala prestížnu Mercury Prize. Nahrávka s názvom Let England Shake inšpirovaná hrôzami vojny, bola pritom favoritom bookmakerov.

07.09.2011 10:41
PJ Harvey Foto:
PJ Harvey
debata

Štyridsaťjedenročná PJ Harvey, celým menom Polly Jean Harvey, svoju prvú Mercury Prize získala 11. septembra 2001, no na slávnosti sa vtedy nemohla zúčastniť, pretože bola v tom čase na turné v USA. Pred desiatimi rokmi sa vďaka albumu Stories from the City, Stories from the Sea stala vôbec prvou ženou, ktorá si vyslúžila toto ocenenie. Pri preberaní svojej druhej trofeje poďakovala publiku za uznanie jej práce na nahrávke. Napísať tento album jej podľa vlastných slov trvalo veľmi dlho a bol pre ňu veľmi dôležitý.

„Chcela som urobiť niečo, čo bude mať zmysel nielen pre mňa, ale aj pre ostatných ľudí,“ skonštatovala s tým, že jej cieľom bolo vytvoriť niečo, čo pretrvá. „Je skutočne dobré tu dnes byť, pretože, keď som naposledy vyhrala pred desiatimi rokmi, bola som vo Washingtone DC a z okna svojej hotelovej izby som sa pozerala, ako horí Pentagon,“ povedala.

V 19. ročníku odovzdávania prestížnej hudobnej ceny Mercury Prize, ktorú udeľujú britským a írskym umelcom spolu so šekom na 20-tisíc libier, boli okrem PJ Harvey nominovaní: Adele (21), Anna Calvi (Anna Calvi), Elbow (Build a Rocket Boys!), Everything Everything (Man Alive), Ghostpoet (Peanut Butter Blues & Melancholy Jam), Gwilym Simcock (Good Days at Schloss Elmau), James Blake (James Blake), Katy B (On a Mission), King Creosote & Jon Hopkins (Diamond Mine), Metronomy (The English Riviera) a Tinie Tempah (Disc-Overy).

Mercury Prize po prvý raz udelili v roku 1992, keď sa jej víťazom stalo škótske rockové zoskupenie Primal Scream s albumom Screamadelica. Aj zásluhou tejto ceny sa v hudobnom priemysle presadili Ms. Dynamite, Portishead, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys či Klaxons. V roku 2009 Mercury Prize získala rapperka Speech Debelle, vlani zvíťazila skupina The xx s rovnomenným albumom.

PJ Harvey pôsobila najprv v kapele Automatic Dlamini, ktorú opustila v roku 1991. Následne vytvorila vlastnú formáciu, ktorú nazvala jednoducho PJ Harvey. Skupina debutovala albumom Dry (1992), po ktorom nasledovala nahrávka Rid Of Me (1993). V roku 1993 sa však táto skupina rozpadla a odvtedy PJ Harvey pôsobí ako sólová interpretka.

Svoju prvú sólovku s názvom To Bring You My Love vydala v roku 1995, po nej nasledovali Is This Desire? (1998), Stories From The City, Stories From The Sea (2000), Uh Huh Her (2004), White Chalk (2007) a spomínaná Let England Shake. PJ Harvey má na svojom konte aj sedem nominácií na BRIT Awards a päť na Grammy. Vydala aj kompilácie 4-Track Demos (1993) a The Peel Sessions 1991 – 2004 (2006) a taktiež dva spoločné albumy s Johnom Parishom – Dance Hall at Louse Point (1996) a A Woman a Man Walked By (2009). Venuje sa aj výtvarnému umeniu, sochárstvu a písaniu prózy a poézie.

debata chyba