Cikkerovu storočnicu pripomína výstava vo Viedni

Storočnicu narodenia slovenského skladateľa Jána Cikkera pripomína aktuálna výstava v Slovenskom inštitúte vo Viedni. Metropola Rakúska sa stala prvou zastávka putovnej výstavy Ján Cikker - slovenský, svetový. Pokračovať bude na Slovensku a neskôr v ďalších krajinách. Na jeseň Divadelný ústav v Slovenskom národnom divadle pripravuje i veľkú výstavu venovanú tomuto významnému opernému skladateľovi, agentúru SITA o tom informovala Dana Tomečková z oddelenia vonkajších vzťahov Divadelného ústavu.

15.09.2011 06:00
Ján Cikker Foto:
Ján Cikker
debata

Výstava k stému výročiu narodenia Jána Cikkera (1911 – 1989) mapuje bohatú inscenačnú tradíciu javiskového diela skladateľa, ktorý svojou hudobno-dramatickou tvorbou kľúčovým spôsobom zasiahol do histórie slovenskej opery. Deväť operných opusov Jána Cikkera sa dočkalo šesťdesiatich uvedení nielen v slovenských divadlách, ale aj na významných zahraničných scénach v Česku, Nemecku, Rakúsku, Belgicku, Švédsku a v ďalších krajinách, čím sa umelec zaradil k najúspešnejším európskym operným skladateľom druhej polovice 20. storočia, zdôraznila Tomečková.

Výstava je koncipovaná v dvoch verziách. Pre mimobratislavských návštevníkov je pripravená putovná verzia výstavy, ktorá odštartuje v Slovenskom inštitúte vo Viedni. Výstava potrvá do 17. októbra. Následne poputuje do Slovenského inštitútu v Berlíne, do Banskej Bystrice, Košíc a do Piešťan. Ďalšiu expozíciu v Slovenskom národnom divadle v Bratislave, spätú s premiérou Cikkerovej opery Mister Scrooge otvoria od októbra, dodáva sa v tlačovej správe Divadelného ústavu. Putovnú výstavu Ján Cikker – slovenský, svetový pripravil Divadelný ústav v Bratislave, jej kurátorkou je Michaela Mojžišová, autorom výtvarného riešenia Ján Triaška a produkciu zabezpečuje Viera Burešová.

Sté výročie narodenia slovenského skladateľa Jána Cikkera (29. júla 1911, Banská Bystrica) si tento rok pripomína kultúrna obec i široká verejnosť. Do svojho kalendára výročí ho zaradilo aj UNESCO. Oslavy Cikkerovej storočnice sú rozvrhnuté na celý tento rok. Do ich programu prispejú okrem Opery SND aj Divadelný ústav, Štátny komorný orchester Žilina, Slovenská filharmónia, Štátna filharmónia Košice, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Hudobný fond, Hudobné centrum a ďalšie inštitúcie a hudobné telesá. Oslavy zastrešujú Nadácia Jána Cikkera a Múzeum Jána Cikkera a podrobnosti o ňom možno nájsť na webstránke – www.jan-cikker.org.

Pripomienka Cikkerovho narodenia sa v krajinách Visegrádskej štvorky (V4) spája s 200. výročím narodenia Franza Liszta, 200. výročím narodenia Frederyka Chopina a 170. výročím narodenia Antonína Dvořáka. Výročia všetkých štyroch skladateľov pripomína umelecký projekt Visegrad Jubilee. Zahŕňa množstvo podujatí vo všetkých štyroch krajinách V4 – koncerty, vzdelávacie a vedecké akcie a aj súťaže.

Dielo Jána Cikkera vyzdvihla aj cena UNESCO za hudbu. Jadrom skladateľovej tvorby sú opery, najmä Juro Jánošík a Beg Bajazid. Z jeho repertoáru sú známe aj početné zborové skladby a piesňové cykly. K cene UNESCO či Herderovej cene pribudlo v januári tohto roka aj ocenenie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam od prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Okrem odborných boli výnimočné aj Cikkerove ľudské parametre. Ako protest proti fašizmu sa Bystričan Cikker stal účastníkom SNP. Legendárnym je tiež jeho Pochod povstalcov. Celé desaťročia sa motív z tohto pochodu využíva ako jedna zo zvučiek Slovenského rozhlasu. Ján Cikker zomrel 21. decembra 1989 vo veku 78 rokov v Bratislave. Po jeho smrti i smrti manželky Kataríny vzniklo v roku 2004 vďaka Nadácii Jána Cikkera Múzeum Jána Cikkera. Rodinnú funkcionalistickú vilu v bratislavskom Fialkovom údolí, kde múzeum v súčasnosti sídli, obýval Ján Cikker od roku 1967 až do svojej smrti.

debata chyba