Filharmónia otvára sezónu spomienkou na Gustava Mahlera

Slovenská filharmónia začína svoju 63. sezónu štvrtkovou premiérou symfónie Egona Kráka a vystúpením rakúskych sólistov Brigitte Pinterovej a Herberta Lipperta. Večer sa ponesie v duchu spomienky na Gustava Mahlera, ktorého 100. výročie od úmrtia si pripomína hudobná verejnosť v tomto roku.

22.09.2011 14:00
Gustav Mahler Foto:
Gustav Mahler
debata

Hosťom otváracích koncertov v historickej budove SND bude aj rakúsky dirigent Ernst Theis. Pod jeho taktovkou si diváci budú môcť vypočuť Krákovu Symfóniu pre veľký orchester Elf, čiže jedenásť, ktorá odkazuje práve na toto výročie úmrtia výnimočného česko-rakúskeho skladateľa a dirigenta.

Druhé časti večerov sú venované hudbe samotného Mahlera, keď v predvedení rakúskych umelcov a domácej filharmónie odznie jeho Pieseň o zemi, ktorú zložil v posledných rokoch svojho života. Dielo je považované za jeden z najzaujímavejších a najinovatívnejších kusov Mahlerovej tvorby.

V septembri ešte filharmónia stihne privítať na pôde vysokoškolskej koncertnej siene Dvorana mladého ruského klavírneho virtuóza Alexeja Lebedeva. V rámci svojho sólového recitálu sa 31-ročný talent, ktorý si pravidelne odnáša ceny z najprestížnejších interpretačných súťaží, predstaví bohatým repertoárom. Odznejú napríklad diela Josepha Haydna, Feruccia Busoniho, Manela de Fallu či Domenica Scarlattiho. Lebedevovo vystúpenie sa uskutoční 27. septembra o 19. hodine.

Koncertný mesiac vo filharmónii uzavrie 28. septembra Cappella Istropolitana. V rámci Populárneho cyklu Slovenskej filharmónie uvedie v historickej budove SND pod vedením Roberta Marečka sláčikové symfónie a koncerty Antonia Vivaldiho, Georga Friedricha Händla, Giovanniho Battistu Sammartiniho a ďalších.

Do novej sezóny filharmónia uvíta aj posilu do radov svojich stálych hosťujúcich dirigentov – poslucháči sa budú odteraz pravidelne stretávať aj so šéfdirigentom Opery SND Rastislavom Štúrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba