Znovu vychádza Ursínyho Zelená

Album Zelená je v poradí siedmy album Deža Ursinyho a v časovom poradí štvrtý z 80. rokov minulého storočia (1986), kedy Dežova nahrávacia činnosť bola najintenzívnejšia. V týchto dňoch vychádza jeho reedícia na formátoch CD a LP.

26.07.2021 16:00
debata
Dežo Ursíny, Ivan Štrpka: Stav vecí

Ursiny pre tento účel zobral do svojej skupiny Provisorium špičkových hudobníkov (Filip, Kaššay, Stankovský, Kroczek, Húščava) a spolu so svojím autorským partnerom básnikom Ivanom Štrpkom vytvoril typický album plný pokoja, nostalgie a jedinečnej ursinyovsko-štrpkovskej poetiky. Na ňom sa Ursiny vracia k dlhším piesňam, v ktorých veľmi civilným spôsobom deklamuje Štrpkove texty plné smútku, všednosti a osamelosti.

Modrý vrch Čítajte viac Vychádza album Deža Ursinyho a Ivana Štrpku Modrý vrch

“Dežo Ursiny a Ivan Štrpka chceli dostať svoju hudbu do rádií a na albumoch 4/4 a Bez počasia prišli s jednoduchými pesničkami, no aj tak ich rádiá nehrali. Pre mainstream zneli vždy divne a vďakabohu za to! A tak sa dvojica vrátila k rozsiahlejším kompozíciám,“ hovorí novinár, hudobný publicista, muzikant Peter Bálik a zároveň dodáva: „Zelená je nádherný album, ktorý stavia logiku vecí úplne na hlavu. Vznikol v polovici 80. rokov, znie veľmi dobovo, a nie je dobový.

Album Zelená autorskej dvojice Ursíny - Šrpka z... Foto: OPUS
Ursiny Štrpka LP Zelená Album Zelená autorskej dvojice Ursíny - Šrpka z 80 rokov vychádza v reedícii.

Úvodná pieseň Stav vecí má takmer šestnásť minút, a uplynie ako voda. Štrpkove texty vyzerajú takmer „nespievateľne“, a pritom v Dežových ústach sa jeho slová menia na drahokamy. Zelená je albumom, na ktorom dvojica rozvinula zvuk svojho vnútra. Hudba sa neponáhľa, nie je prerušená artrockovými eskapádami a iba nerušene plynie. Vo vnútri každej z piatich piesní sa nachádza život, ktorý bol za režimu ich vnútornou vzburou proti všednosti, dnes proti uponáhľanému a povrchnému svetu.“

Jakub Ursiny Čítajte viac Recenzia: Ursinyho hudba tu zostane naveky

Album nahrala skupina PROVISORIUM v obsadení: Dežo Ursiny (spev, gitara), Ľubomír Stankovský (bicie nástroje, perkusie, vokál), Vladimír Kaššay (basová gitara, vokál), Jaroslav Filip (klávesové nástroje), Richard Kroczek (elektrické husle), Dušan Húščava (tenorový saxofón).

Zoznam piesní na CD a LP Zelená:

  1. STAV VECÍ
  2. TISÍC IZIEB
  3. RANNÍ VTÁCI
  4. TRETIA VLNA
  5. RADAR SA KRÚTI (venované Johnovi Lennonovi)
Ursíny, Štrpka: Stav vecí 2

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dežo Urisny