Ôsmy svetadiel skupiny Elán má tridsať rokov

Kaskadér, Ôsmy svetadiel, Mláďatá, Čakám ťa, láska, Chcel by som ti šepkať alebo Mám chuť na niečo chladené - to všetko sú hity, ktoré dnes patria medzi klasiku slovenskej populárnej hudby. A všetky sa objavili už na debutovom albume skupiny Elán Ôsmy svetadiel. Vo vydavateľstve Opus vyšiel v októbri pred tridsiatimi rokmi.

08.10.2011 07:00
Na Slávikovi vystupovala aj skupina Elán Foto:
Skupina Elán
debata

Kým sa skupina k debutu dopracovala, trvalo jej to na dnešné pomery nebývalo dlho. „Z dnešného pohľadu je skutočnosť, že najúspešnejšia československá skupina všetkých čias sa k nahrávaniu svojho debutového albumu dopracovala po viac ako desiatich rokoch od svojho prvého vystúpenia, doslova neuveriteľná,“ píše sa v booklete reedície platne, ktorá ako dvojalbum s nahrávkou Detektívka z roku 1986 vyšla nedávno v edícii Opus 100. Koncom roka 1980 mal už Elán za sebou stovky koncertov a desiatky pesničiek, tvrdí Opus. A pred sebou prvý album.

Skupina Elán sa sformovala už koncom šesťdesiatych rokov, keď ju založil Vašo Patejdl. Od začiatku bol jej členom aj Jožo Ráž, rovnako ako Juraj Farkaš a Zdeno Baláž. Jano Baláž prišiel do kapely až v roku 1980. Ešte predtým, ako album vyšiel, zaujal Elán s pesničkami Kaskadér a Ôsmy svetadiel aj na Bratislavskej lýre. Popularita prišla takmer okamžite. Už v roku 1982 obsadil Elán druhé miesto v ankete Zlatý slávik a o dva roky neskôr zosadil z prvého miesta skupinu Olympic. V osemdesiatych rokoch Elán absolvoval aj 200 koncertov ročne a vystupoval tiež v zahraničí vrátane turné po Sovietskom zväze.

Niektoré zo svojich starších hitov sa kapela rozhodla nedávno oprášiť. V podaní Nely Pociskovej, Zuzany Krištofovej-Kolářovej či Tomáša Safku znejú v novom muzikáli Ôsmy svetadiel, ktorý uvádza pražské Divadlo Kalich. „Nehľadali sme ,iba' skvelých spevákov, ,iba' skvelých tanečníkov, ,iba' skvelých hercov, hľadali sme muzikálové monštrá. Teda ľudí, ktorí všetky tri vymenované profesie zvládajú na výnimočnej úrovni,“ povedal o výbere hercov a spevákov režisér a choreograf predstavenia Ján Ďurovčík.
Muzikál, ktorého príbeh sa voľne inšpiroval Dámou s kaméliami Alexandra Dumasa ml., sa onedlho predstaví aj na Slovensku. Od 20. októbra ho v predpremiére uvedie košické divadlo Cassia. V Bratislave sa bude Ôsmy svetadiel hrať na Novej scéne od 27. októbra.

Spevák Jožo Ráž na tlačovej konferencii šou...
Členovia skupiny Elán na tlačovej konferencii -...
+4Členovia skupiny Elán so speváčkou Luciou...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba