Džez sa rozbehol medzi študentov

To nie je moja šálka kávy. Takto podľa Lucie Lužinskej, speváčky a autorky projektu Jazz ide do školy, reagujú mnohí ľudia, keď počujú slovo džez. Že nejde o žiadneho strašiaka a prvky džezu možno nájsť v širokom spektre hudby, sa preto rozhodla ukázať nielen študentom slovenských škôl.

10.10.2011 13:00
Lužinska Foto:
Lucia Lužinská
debata

„Ľudia si často ani neuvedomujú, kde všade sa možno s džezom stretnúť. Keď sú na koncerte alebo počujú nejakú skladbu a povedia – toto sa mi páči – tak im hovorím: ale veď to je džez alebo to absolútne vychádza z džezu,“ povedala Lužinská, ktorá spolu s ďalšími hudobníkmi projekt Jazz ide do školy spustila pred štyrmi rokmi. „Človek je dnes zvyknutý na mainstream a na to, že hudbu prijíma v tej najzákladnejšej rovine. Všetko je veľmi jednoduché, aby to nezaťažovalo. Na ľudí sa to valí zo všetkých strán, preto sa otupuje ich schopnosť byť tvoriví, počúvať a vnímať veci do hĺbky,“ dodala.

V sérii vystúpení Jazz ide do školy ide o interaktívne vystúpenia, diváci sa do ich diania aktívne zapájajú. „Súčasťou je spoločná improvizácia so študentmi na pódiu, keď nahrávame rôzne zvukové stopy a skladáme,“ vysvetlila Lužinská. Počas koncertného diania hudobníci predstavujú jednotlivé hudobné nástroje a ich históriu, ukážu rozdiely, ako sa pristupuje k hre na gitare v rockovej hudbe, v klasike či džeze alebo vysvetlia, čo to znamená aranžovanie a ako vyzerá v praxi.

Okrem Lužinskej tento rok vystúpi gitarista Boris Čellár, na klavíri zahrá Slovinec Gregor Ftičar, na kontrabas Robert Dragan a pôvodom americký bubeník Thomas Howard Curtis. Okrem nich sa predstaví aj niekoľko hostí – v Banskej Bystrici by to mal byť cimbalista Marcel Komendant a v Trnave huslista Stano Palúch.

Séria vystúpení v piatich slovenských mestách sa začala v pondelok 10. októbra v Banskej Bystrici, pokračuje v utorok v Žiline, vo štvrtok v Bratislave a na budúci týždeň v pondelok a v utorok v Trnave a Komárne. Začiatky koncertov sú o 11. hodine. Pozrieť sa môžu prísť nielen školy, ale aj jednotlivci – stačí, ak na stránke jazz.sk vyplnia formulár na rezerváciu miesta.

debata chyba