Rebríček NME najlepších piesní za 15 rokov vedú Radiohead

Britský hudobný magazín New Musical Express (NME) vytvoril zoznam najlepších skladieb uplynulých 15 rokov. Na jeho čele je anglická skupina Radiohead so singlom Paranoid Android, ktorý pochádza z ich slávneho albumu OK Computer (1997).

16.10.2011 10:00
Skupina Radiohead Foto:
Skupina Radiohead
debata

V rozhovore pre NME uviedol basgitarista Radiohead Colin Greenwood, že táto pieseň mala mať pôvodne ešte 10 minút trvajúce outro, ktorému dominoval organ. „Boli sme vtedy v Bath v St Catherine's Court. Dali sme si zopár drinkov a začali sme tvoriť perkusie na zariadení, ktoré nám doniesol Phil (Selway, pozn. SITA). To bol začiatok. Prvú verziu skladby sme hrali už na turné s Alanis Morissette, ale nešlo to veľmi dobre. Pôvodne tam bolo desať minút trvajúce organové outro, ale to sme nahradili padajúcim dažďom. A či to bolo dobré rozhodnutie ? Myslím, že áno,“ povedal Greenwood. Hudobník na margo skladby poznamenal, že vznikala dlho, ale nebolo to náročné. „Bolo to ľahké a zábavné,“ dodal Greenwood.

V rebríčku najlepších skladieb posledných 15 rokov skončila na druhom mieste kanadská skupina Arcade Fire s pesničkou Rebellion (Lies). Na trojke je americké hip-hopové duo Outkast s megahitom Hey Ya!. Na štvorke skončili ich krajania z kapely The Strokes s ich skladbou Last Nite a na päťke skupina The Killers so singlom Mr. Brightside. Do prvej desiatky sa ešte zmestili kúsky od The White Stripes, Hot Chip, Amy Winehouse, The Verve a The Libertines. Zaujímavosťou je fakt, že z týchto piatich interpretov už tri kapely nefungujú (The White Stripes, The Libertines a The Verve) a speváčka Amy Winehouse tento rok zomrela vo veku 27 rokov. V druhej desiatke sa okrem iných ocitli Arctic Monkeys, MGMT, Beyoncé, Queens Of The Stone Age či Bloc Party.

Rebríček najlepších 20 skladieb posledných 15 rokov podľa NME.com:

 1. Radiohead: Paranoid Android

2. Arcade Fire – Rebellion (Lies)

3. Outkast – Hey Ya!

4. The Strokes – Last Nite

5. The Killers – Mr. Brightside

6. The White Stripes – Fell In Love With A Girl

7. Hot Chip – Over And Over

8. Amy Winehouse – Rehab

9. The Verve – Bittersweet Symphony

10. The Libertines – Time For Heroes

1. Radiohead – Paranoid Android

debata chyba