Tenorista Pavol Bršlík koncertuje s harfistom Michalom Matejčíkom

Tenorista Pavol Bršlík si prizval harfistu Michala Matejčíka na festival Viva Musica! Vo štvrtok 5. augusta vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave predstavia výber z piesňovej tvorby Richarda Straussa, Vincenza Belliniho či Claudea Debussyho.

04.08.2021 13:53
Plagat ku koncertu Bršlík & Matejčík Viva Musica Foto:
Plagát ku koncertu Bršlík & Matejčík.
debata

Festival Viva Musica! už 17 rokov patrí ku koloritu letnej Bratislavy. Od roku 2005 prináša publiku klasickú hudbu inak, ako možno bola zvyknuté. Na netradičných miestach, aj mimo koncertných hál a divadiel, predstavuje špičkových umelcov a hudobné zoskupenia z celého sveta, ktorí radi prijmú pozvanie predviesť svoje umenie v meste na Dunaji. Počas uplynulých rokov festival navštívili také osobnosti ako John Malkovich, Philip Glass, Dmitry Hvorostovsky, či Víkingur Ólafsson, Kronos Quartet, The King’s Singers, a ďalší.

flautistka Ajna Marosz Čítajte rozhovor Štrnásťročná virtuózka Ajna Marosz: Flautu za nič nevymením, je výborná

K jedným z umelcov, ktorí na festivale vystúpili, no vždy sa radi vracajú, patrí aj svetoznámy operný spevák, tenorista Pavol Bršlík. Naposledy ho tu publikum malo možnosť vidieť v roku 2018 a to na galakoncerte West Side Story, venovanému stému výročiu narodenia amerického hudobného skladateľa, klaviristu a dirigenta Leonarda Bernsteina.

Leonard Bernstein: WEST SIDE STORY - "Maria" - Pavol Bršlík

V rámci koncertu Bršlík & Matejčík si tenorista prizval harfistu Michala Matejčíka, ktorý žije a pôsobí vo Viedni. V úprave pre spev a harfu zaznie na ich spoločnom koncerte 5. augusta 2021 vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici výber z piesňovej tvorby Richarda Straussa, Vincenza Belliniho či Claudea Debussyho.

Koncert sa uskutoční vo štvrtok, 5. augusta o 20:00 hod. vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave na Panenskej ulici.

Čarovná flauta, Pavol Bršlík a Eva Hornyáková. Foto: SND
carovna flauta - pavol brslik tamino eva hornyakova pamina zdroj - www.snd.sk Čarovná flauta, Pavol Bršlík a Eva Hornyáková.

Pavol Bršlík, tenor (1979)

Patrí najvýraznejším predstaviteľom speváckej generácie na medzinárodnej opernej scéne. Študoval na bratislavskej VŠMU, v opernom štúdiu CNIPAL v Marseille a absolvoval viaceré kurzy popredných speváckych osobností. Je víťazom Medzinárodných súťaží M. Schneidera–Trnavského i Antonína Dvořáka. Od sezóny 2003/2004 bol angažovaný ako sólista v jednej z popredných európskych operných scén – v Štátnej opere v Berlíne, kde sa predstavil vo viacerých mozartovských tituloch (Ferrando v Cosi fan tutte, Tamino v Čarovnej flaute, Don Ottavio v opere Don Giovanni), ale i ako Nemorino v Donizettiho Nápoji lásky, Kormidelník vo Wagnerovom Blúdiacom Holanďanovi či ako Kudrjáš v Janáčkovej Káti Kabanovej. Okrem Berlína vystúpil Bršlík i na Glyndebournskom festivale, v Kráľovskej opere v Bruseli, v Théâatre du Chatelet v Paríži, na festivale Aix-en-Provence, v Kráľovskej opere v Londýne, v Opere v Monte Carlo (Števa v Janáčkovej Jej pastorkyni), v Metropolitan Opera v New Yorku (Mozartov Ottavio v Donovi Giovannim) a ďalších prestížnych svetových operných scénach. Je vyhľadávaným koncertným umelcom. So špičkovými orchestrami a pod taktovkou najlepších dirigentov sa predstavil v Londýne, Paríži, Edinburgu, Drážďanoch.

V Opere Slovenského národného divadla stvárnil Bršlík postavy Nemorina v Donizettiho Nápoji lásky po boku Adriany Kučerovej a postavu Ottavia v predstavení Mozartovho Dona Giovanniho. Publiku sa predstavil aj na svojom profilovom koncerte s významnými hosťami, sólistami Opery SND Evou Hornyákovou, Ľubicou Vargicovou a Pavlom Remenárom.

Michal Matejčík, harfa (1977)

Pochádza zo Žiliny. Vyštudoval odbor harfa, ktorý absolvoval v triede Ľudmily Sawiczovej a Zuzany Törökovej na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, následne vo Viedni na Universität für Musik und darstellende Kunst. Po ukončení štúdia sa naplno venoval sólovému a orchestrálnemu hraniu (Viedenská štátna opera), komornej hudbe, vyučovaniu a komponovaniu. Jeho skladba „L. ich T.“ pre dve harfy bola ocenená cenou Slovenského hudobného centra na súťaži „Rajecká hudobná jar“ 2011. V roku 2013 bola jeho skladba „Das Staunen der Welt“ pre soprán a harfu venovaná viedenskej grófke Johanne von Haugwitz z rodu Haugwitz, z ktorého Friedrich Wilhelm bol ministrom u Márie Terézie.

Od 2011 Michal Matejčík integruje harfu do popovej elektronickej hudby. V rokoch 2011–12 sólovo sprevádzal speváka Georgea Michaela na jeho turné „The Symphonica Tour“, rovnako ako spevácke kvarteto Il Divo na ich západoeurópskom turné. V marci 2013 bol angažovaný ako „špeciálny hosť“ kultovej skupiny Depeche Mode na ich viedenskom koncerte. Následne vystupoval sólovo i komorne na svetových pódiách v Berlíne, Hamburgu, Varšave, New York, Hightstowne a inde. V súčasnosti žije vo Viedni, kde pôsobí v Komornej opere a v Komornom orchestri, na Slovensku v Opere ŠD Košice. Okrem hudobnej oblasti pracuje Matejčík pre švajčiarsku nadáciu „Robert und Lina Thyll-Dürr Stiftung“ na umeleckom projekte „Casa Zia Lina“ na toskánskom ostrove Elba.

Program

  • Vincenzo Bellini (1801 – 1835)
  • Ma rendi pur contento
  • Dolente immagine di Fille mia
  • Malinconia, Ninfa gentile
  • Vaga luna, che inargenti
  • Gaetano Donizetti (1797 – 1848)
  • Cadenza z opery Lucia di Lammermoor
  • Alphonse Hasselmans (1845 – 1912)
  • La source, op. 44
  • Claude Debussy (1862 – 1918)
  • Beau soir
  • Clair de lune
  • Nuits d'étoiles
  • Das Staunen der Welt
  • Tri alpské ľudové melódie

    (úprava pre harfu: Michal Matejčík)

  • Richard Strauss (1864 – 1949)
  • Traum durch die Dämmerung, op. 29/1
  • Zueignung, op. 10
  • Ich trage meine Minne, op. 32, č. 1
  • Ständchen, op. 17, č. 2
  • Morgen!, op. 27, č. 4
  • Heimliche Aufforderung, op. 27, č. 3

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica! #Pavol Bršlík