Sedemdesiatnici Simon a Garfunkel začínali ako Tom a Jerry

Americký pesničkár Paul Simon zažil najväčšiu slávu v spojení s ďalším pesničkárom Artom Garfunkelom. Úspechy však slávil aj po tom, čo sa ich cesty rozdelili. Simon oslávil sedemdesiate narodeniny v októbri, Garfunkel oslavuje 70. rokov v sobotu 5. novembra.

05.11.2011 07:00
Art Garfunkel a Paul Simon Foto:
Art Garfunkel a Paul Simon
debata

S Garfunkelom sa Simon, syn maďarských židovských emigrantov, spoznal ešte počas základnej školy. „Už vtedy bol zďaleka najslávnejším spevákom v mojom okolí. Moja prvá spomienka naňho je zo štvrtej triedy. Spieval vtedy na nejakom zhromaždení a hovorili o ňom všetky dievčatá. Po tomto zážitku som sa rozhodol, že sa takisto pokúsim spievať,“ zaspomínal si na svoje začiatky Simon v rozhovore pre magazín Playboy.

K hudbe mal Simon blízko od detstva. Jeho otec bol profesionálny muzikant, ktorý hrával nielen v kluboch, ale aj v televíznych a rádiových programoch. Simonova matka zase dávala súkromné hodiny hudby.

Prvé pesničky nahrali Simon a Garfunkel pod názvom Tom a Jerry. Paul bol Jerry. Mali len okolo pätnásť rokov, keď sa ich skladba Heyy, Schoolgirl dostala do hitparád a stal sa z nej lokálny hit. Simon sa potom istý čas živil ako demo muzikant – nahrával v štúdiu na demá skladby iných muzikantov, či už ako spevák, alebo gitarista. Tieto skúsenosti využil neskôr, keď sa venoval aj hudobnej produkcii a v tejto oblasti patril k priekopníkom.

Zlomom v kariére bola pre dvojicu v polovici šesťdesiatych rokov pesnička The Sound of Silence, ktorá zaznela aj v úspešnom filme Absolvent, rovnako ako ich skladba Mrs. Robinson. Obe dobyli americkú singlovú hitparádu. Po zrejme najslávnejšom albume dvojice Bridge Over Troubled Water z roku 1970 sa cesty Simona a Garfunkela rozišli. Paul Simon nastúpil na úspešnú sólovú dráhu. Jeho platňa Still Crazy After All These Years z roku 1975 získala Grammy v kategórii album roka, takisto ako platňa Graceland z roku 1986.

A k favoritom na budúcoročnú cenu Grammy v rovnakej kategórii patrí podľa reakcií kritiky aj zatiaľ posledný Simonov štúdiový album So Beautiful or So What, ktorý vyšiel v apríli. „Podľa Paula Simona je So Beautiful or So What jeho najlepšou prácou, akú za posledné desaťročia spravil. To je odvážne vyhlásenie. Ešte viac zarážajúce je: nie je to zveličenie,“ napísal v recenzii na album magazín American Songwriter.

Najaktuálnejším prírastkom v Simonovej diskografii je výber Songwriter, ktorý vyšiel 24. októbra. Simon si ju venoval k sedemdesiatke a vybral na ňu 32 svojich hitov aj menej známych skladieb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba