Rottrová sa v Bratislave lúčila, publikum zdvíhala zo sedadiel

To nebude koncertný zážitok, ale nočná mora. Takýto pocit mala väčšina z desiatok ľudí, ktorí prichádzali na štvrtkový bratislavský koncert Marie Rottrovej v poslednej chvíli a mali lístky na voľné sedenie. Zdalo sa, že si nebudú mať kde sadnúť a koncert prestoja v tlačenici na schodoch. Nakoniec sa všetko vyriešilo.

05.11.2011 10:00
Marie Rottrová Foto:
Marie Rottrová
debata

„Doma pri telke by sme videli lepšie. Šesťsto korún za lístok? Budem chcieť naspäť vstupné,“ sťažovali sa navzájom dve staršie návštevníčky koncertu, ktoré takisto ako desiatky ďalších fanúšikov Marie Rottrovej našli nakoniec miesto na lavičkách za úrovňou pódia.

Po intre kapely Flamingo s dvojicou vokalistiek prišla na pódium Marie Rottrová. „Som veľmi rada, že som tu dnes s vami a že vás prišlo toľko. To ste všetci moji fanúšikovia?“ pozdravila sa so zaplnenou halou na Pasienkoch po dvojici úvodných pesničiek Skořápky ořechů a Večerem zhýčkaná. Pri tretej skladbe Měli jsme se potkat dřív, sa už spokojne hýbali do rytmu aj panie, ktoré ešte pred chvíľou chceli naspäť vstupné.

Hoci kapela Flamingo počas večera niekoľkokrát predviedla, že jej členmi sú zruční hudobníci, väčšinou tvorila decentný podklad pre Rottrovej spev bez nadbytočných exhibícií. Hlavnou hviezdou večera bola speváčka. S výnimkou jedného momentu. Rottrová si totiž na svoje rozlúčkové turné, ktorým nielen oslavuje 70. narodeniny, ale tiež končí svoju koncertnú kariéru, pozvala aj niekoľko hostí.

Prvým bola začínajúca česká speváčka Patricie. Prevažne staršie publikum nezaujala. O čosi lepšie obstál Petr Němec, ktorý s Rottrovou naspieval na prelome 60. a 70. rokov množstvo piesní. Už po prvých tónoch, ktoré predznamenávali ich spoločné dueto Ranní loučení, sa z publika ozval potlesk. Potom Němec, už sám, predviedol zmes svojich hitov. Pre starších mohli mať príchuť, pre mladších pachuť Repete. Ďalší z hostí, Petr Spálený, zaujal najviac hitom Plakalo baby. Škoda, že publikum nezdvihol zo sedadiel.

To sa podarilo až Jaroslavovi Wykrentovi. Pre Rottrovú zložil a otextoval pesničky Řeka lásky, Strapatá nohatá či pôsobivé ľúbostné vyznanie Lásko, ktorým Rottrová Wykrentovo vystúpenie uviedla. „Budete svedkami unikátnej záležitosti, keď Marie Rottrová bude robiť krovie,“ predstavil Wykrent, ktorý na pár chvíľ zatienil Rottrovú, nasledujúcu pieseň, „pijanský“ šansón Agnes. Publikum uhranul aj ďalšou skladbou a po piesni Pentle růžová ho publikum ocenilo spontánnym potleskom po stojačky. „Zisťovať po rokoch, že človek niektoré veci nerobil zbytočne, je veľmi krásny pocit,“ ďakoval Wykrent ešte predtým.

Nasledovali hity Máma, Zřejmě letos nikde nejsou kytky, To nic, v ktorej kapela dostala väčší priestor či coververzia skladby manželov McCartneyovcov C Moon – S tebou. V závere koncertu sa ešte na pódium dostala skupina Neřež, s ktorou Rottrová začala spolupracovať pred desiatimi rokmi. Spoločne predviedli temperamentné piesne s ľudovými či cigánskymi alúziami ako Prstýnek či Já s tebou žít nebudu Zuzany Navarovej. Vyše dvojhodinový večer plný Rottrovej najväčších hitov uzavreli Markétka, Kůň bílý, Lásko voníš deštěm a niekoľko potleskov postojačky.

„Populárna hudba je taká žuvačka, ktorá sa žuje, až kým nie je vyžuvaná. Potom si zoberiete ďalšiu. Ďakujem, že ste tie naše žuvačky ochotní žuvať aj po tých 40 alebo 50 rokoch,“ ďakoval počas svojho vystúpenia Jaroslav Wykrent. Piesne z Rottrovej repertoáru naozaj nestratili chuť ani po desaťročiach a stále ich dokáže pôsobivo podať. Možno je preto škoda, že sa rozhodla kariéru skončiť. Na druhej strane tak spravila s gráciou, pri plnej sile a s dramaturgicky výborne zostaveným programom. Na Slovensku ho ešte uvedie 16. novembra v Košiciach a o deň neskôr v Brezne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba