Bonus ukončil civilizáciu a prichádza s Náměstím míru

Len zopár interpretom stačí pomerne málo času na to, aby dokázali produkovať jednu kvalitnú nahrávku za druhou. Tí, bez tohto daru, často narážajú na absolútnu stratu sebakontroly, myslia si, že všetko, čo nahrajú, stojí aj za to, aby sa to dostalo k poslucháčovi. Našťastie, svojou novinkou potvrdil Martin Hůla, alias Bonus, že jeho povesť jedného z najhyperaktívnejších českých hudobníkov je oprávnená. A to najmä vďaka tomu, že sa dokáže hudobne meniť.

21.11.2011 09:00
Bonus Foto:
Bonus
debata

Ani nie rok po vydaní skvelého Konca civilizace, na ktorom predviedol niekdajší člen elektropopových Sporto a rockových Ememvoodoopöká názorovo často radikálny nezávislý rep, sa od beatov čiastočne odklonil k akustickým nástrojom. A tak vzniklo Náměstí míru, v porovnaní s minulou nahrávkou mimoriadne nadžánrová záležitosť, ktorú otvára zvuk banja v paradoxne úvodnej skladbe Poslední track.

Bonus síce v úvode repuje, ale jemný beat príde v tejto mimoriadne silnej a osobnej, ale tiež sebaparodickej skladbe až s druhou slohou. V ďalších piesňach však repu ubúda. Mizne aj temná atmosféra prvých minút albumu, namiesto samplov je počuť gitara či husle. Samotný Bonus už toľko v textoch nekáže svoje univerzálne pravdy, je oveľa osobnejší, a to aj v momentoch, keď nehovorí len svoje príbehy.

Bonus mohol pokračovať v osvedčenej formule, no postavil sa čelom k výzve napísať niekoľko klasických pesničiek na prelome mestského folku, country, repu a elektroniky. Výsledok je tak až nečakane kompaktný. Predovšetkým po zvukovej stránke, hoci štruktúrou nejde o typické pesničkárske skladby, vzhľadom na to, ako sa využívajú slučky, vrstvenie či subbassové motívy typické skôr pre elektronickú hudbu. S hudobníkovou autorskou minulosťou je nový album prepojený predovšetkým "bonusovskými” témami – skúmaním vlastnej minulosti, riešením situácie na hudobnej scéne či sklamaním z toho, kam sa posunula za posledných dvadsaťdva rokov sloboda…

V texte, ktorý Bonus zverejnil na svojej stránke pred vydaním albumu, písal, že materiál na album vznikol vlastne úplne náhodou, pôvodne zamýšľal vydanie EP a až pred pár mesiacmi zistil, že materiálu je dosť na to, aby z neho vznikol album. Náměstí míru tak možno nemá tú prirodzenú ambicióznosť či veľkohubosť, ktorú mal Konec civilizace, ale nenápadné aranžmán a slová jeho predchodcu prekonávajú svojou vyspelosťou.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Bonus: Náměstí míru, Starcastic/Deadred, 2011

Hudobné novinky

Jimmy Pé: The Passengers EP
Gergaz, 2011
Slovenské internetové vydavateľstvo Gergaz patrí k najambicióznejším labelom na poli elektronickej hudby u nás. Jeden z jeho zakladateľov, Jimmy Pé, inak polovica dua The Global Optimistic na ňom po dvoch rokoch vydal svoj nový singel, ktorý dostal meno The Passengers a dá sa stiahnuť zadarmo zo stránok vydavateľstva.

Sigur Rós: Inni
Krunk, 2011
Islandská kapela Sigur Rós naposledy vydala nový materiál a koncertovala v roku 2008. "Novinka” Inni sa vracia práve do toho roku, keď mapuje zatiaľ posledné dva koncerty skupiny v Londýne. Inni tak vychádza nielen ako dvoj-CD či vinyl, ale aj ako film na DVD, BluRay a dostala sa aj do vybraných kín.

Pra3×: Pekne povedané
Hustle-n-Fitness, 2011
Hip-hopové duo Pra3× sa viac ako rok po vydaní ich posledného EP vracia s plnohodnotným album nazvaným Pekne povedané. Ten sa dá stiahnuť zadarmo zo stránok vydavateľstva Hustle-n-Fitness, ktorý ma pod svojím patronátom reper Bene. Ten sa objavuje aj medzi hosťami, spolu s Lyrikom, Mariánom Jaslovským či Supom z Mojej reči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba