Kate Bush nahrala nádherný zimný opus

Koniec roka prináša najočakávanejšie nahrávky roka. Interpreti sa predháňajú v tom, kto z nich prinesie svojim fanúšikom lepší darček pod vianočný stromček. De luxe edície, koncertné nahrávky a samozrejme vianočné albumy. Pravidlá hudobného biznisu stále fungujú na rovnakom princípe ako obchodné domy. Predvianočný čas je pre nich ideálnym obdobím na vydávanie najväčších tromfov. Tým je iste aj Kate Bush.

26.11.2011 12:00
Kate Bush
Kate Bush
debata

Speváčka a skladateľka, ktorá vytvorila samostatný žáner, už tento rok vydala jeden výborný album. Director´s Cut obsahoval nanovo nahraté skladby z jej starších nahrávok a nadchol jej vytrvalých obdivovateľov aj kritiku.

Správa, že Bush vydáva 21. novembra ďalší a plne autorský album 50 Words For Snow, preto pôsobila ako vtipná novinárska kačica. Ten posledný s názvom Aerial totiž vyšiel v roku 2005 a materiál naň pripravovala skladateľka neuveriteľných dvanásť rokov.

Cesta do duše geniálnej hudobníčky
Zázraky sa však stávajú. Kate Bush skutočne vydala nový album a je rovnako fantastický ako celá jej diskografia. 50 Words For Snow už stihol získať tie najvyššie hodnotenia v najprestížnejších hudobných magazínoch a hovorí sa o ňom ako o najlepšej nahrávke roka. A plným právom. Kým Aerial dokonale vystihoval atmosféru žiarivého leta, 50 Words For Snow je stelesnením hĺbky zimných príbehov.

Kate Bush nenahrala vianočné pesničky s ideálnou minutážou. Na jej novinke nájdete iba sedem skladieb. Celkový čas albumu je 65 minút a najdlhšia skladba trvá 13 minút, 32 sekúnd. Teda nič k vianočnému stromčeku ani na príjemné počúvanie počas zimnej dopravnej zápchy. 50 Words For Snow je čistým extraktom neuveriteľného talentu kráľovnej britskej alternatívy. Je dlhou cestou do podstaty jej umeleckej osobnosti. Ak ju prejdete spolu s ňou, pochopíte, že nahrala zrejme najdôležitejší album v kariére.

Iný hudobný svet
Informácie o albume prenikli do médií až tesne pred jeho vydaním. O tom, že Kate Bush pripravuje zimný opus, zrejme vedeli iba muzikanti, ktorí na ňom spolupracovali. Najznámejším hosťom je nepochybne Elton John, ktorý exceluje v osemminútovej Snowed In At Wheeler Street. Album otvára intímna Snowflake. Príbeh snehovej vločky, ktorá sa zrodila v mrakoch a teraz padá na zem, spieva Kate Bush s mrazivou hĺbkou. Jej hlas získal s pribúdajúcimi rokmi silu, ktorá vedie vyrovnaný súboj s prirodzenou krehkosťou speváčkinho výrazu. „Svet je taký hlasný, len padaj, ja ťa nájdem.“ Bush sa ponorila do sveta zamrznutej krajiny a výsledkom sú texty, ktoré nemajú nič spoločné s agresivitou súčasných hudobných trendov.

Príbehy, ktoré nepotrebujú krik
Skladby na jej novinke sú príbehmi samými osebe. Dlhá minutáž im dáva priestor na to, aby mohli vyniknúť v plnej kráse. Prepracovaný zvuk a dokonalé aranžmány nástrojov sú na nahrávkach Kate Bush samozrejmosťou a 50 Word For Snow nie je výnimkou. Klavírne plochy sa prelínajú s nádhernými vokálmi, bubny sa ozvú iba vtedy, ak je to nevyhnutné a obrovský význam má aj ticho, s ktorým dokážu pracovať iba muzikanti, ktorí rozumejú jeho dôležitosti.

Lake Tahoe je ukážkovým príkladom toho, že Kate Bush ignoruje všetky princípy, na ktorých už roky fungujú jej hudobní rovesníci. Nesnaží sa vás presvedčiť o tom, že nestarne ani neskúša nové žánre. Takmer štrnásťminútová Misty je jasným dôkazom toho, že to ani nepotrebuje. Nasledujúca Wild Man vás už naplno vtiahne do jej zimného sveta. Jeho brány uzatvára hlasom anglického herca Stephena Frya rovnomenná 50 Words For Snow. Práve do jeho úst vložila Kate Bush „päťdesiat slov pre sneh“. Jej vokál sa v skladbe objavuje iba v pozadí. Rozlúčkou s nádherným zimným svetom päťdesiattriročnej skladateľky, ktorá niekoľkokrát predbehla hudobnú históriu, je dojímavá Among Angels. Krása sneží z každého jej tónu a vo chvíli, keď dohrá, zostane vo vás prázdnota. Presne taká ako po všetkých dôležitých albumoch. Ďakujeme Kate.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

Kate Bush: 50 Words For Snow, EMI

© Autorské práva vyhradené

debata chyba