BHS: Klavírnym majstrom tento rok kraľuje Grigory Sokolov

Výnimočné klavírne recitály sú už neodmysliteľnou súčasťou Bratislavských hudobných slávností. Tento rok sa publiku predstaví štvorica skvelých klavírnych majstrov, z ktorých azda najzvučnejšie je meno Grigoryho Sokolova.

26.11.2011 16:00
Grigory Sokolov Foto:
Grigory Sokolov
debata

Virtuóz, ktorého meno už niekoľko dekád patrí k svetovej špičke, si uznanie kritiky aj obecenstva získal ako tínedžer v 60. rokoch minulého storočia, keď zvíťazil v prestížnej Medzinárodnej klavírnej súťaži P. I. Čajkovského. Sokolovova interpretácia je povestná svojou prirodzenosťou a originalitou, pre mnohých je jedným z mála pokračovateľov jedinečnej ruskej tradície veľkých klaviristov, akejsi zlatej éry klavírnej hry vôbec. Po takmer desiatich rokoch od svojej poslednej návštevy Bratislavy predstúpi pred publikum 47. ročníka BHS v sobotu 3. decembra v historickej budove SND. Na programe budú skladby Johanna Sebastiana Bacha a Johanessa Brahmsa.

Jean – Yves Thibaudet má tú najvšestrannejšiu kariéru, hráva so svetoznámymi orchestrami (Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National de France, či Los Angeles Philharmonic), nahráva mnohými oceneniami ovenčené albumy a angažuje sa aj pri tvorbe filmovej hudby. Soundtracky k snímkam Atonement a Pride and Prejudice boli nominované na Oscara aj Zlatý glóbus. Skúsenosti má aj s džezom, nahral napríklad albumovú poctu slávnemu Dukovi Ellingtonovi. Thibaudet sa predstaví bratislavskému publiku spolu s Ensemble Orchestral de Paris v piatok 9. decembra o 19.30 h, keď v historickej budove SND uvedú klavírny koncert č.2 Camillea Saint-Saënsa.

Len 27– ročný bulharský klavírista Evgeni Bozhanov svoju hviezdnu kariéru ešte len rozbieha – v tejto sezóne bude napríklad debutovať s Berlínskou filharmóniou a pozvaný je aj do Londýna, Tokia, Milána či Štokholmu. No skvelú budúcnosť mu predpovedali už jeho úspechy na prestížnych súťažiach v Bruseli či Varšave. Bozhanov prednesie Chopinov Koncert pre klavír a orchester č.1. spolu s Orchestra Sinfonica Nazionalle della RAI Torino pod taktovkou Juraja Valčuhu, slovenského dirigenta, ktorého hviezda vo svete hudby už niekoľko rokov vytrvalo stúpa.

Známy český klavirista Josef Bulva sa predstaví na recitáli v Moyzesovej sieni v ten istý deň, teda 27. novembra, o 16. h. Zaznie tiež Chopin, ale aj Beethoven, Szymanowski a Toccata pre klavír slovenského skladateľa Romana Bergera, ktorého diela rád hráva a uplatňuje vo svojich programoch aj na vystúpeniach v zahraničí.

debata chyba