Koščová spieva vianočný text od Horáčka. Dostane sa k tisíckam uší

Speváčka Katarína Koščová má vianočný singel. Skladba Štědrý večer vznikla s textom známeho českého textára a producenta Michala Horáčka a exkluzívne ju celý december hrá Rádiožurnál Českého rozhlasu.

08.12.2011 10:25
Katarína Koščová Foto:
Speváčka Katarína Koščová.
debata

Hlas rodáčky z Prešova znie veľmi citlivo a emotívne v skladbe s vianočnou atmosférou, ktorú si v rámci netradičného projektu vybral ako prvú lastovičku samotný Horáček. Práve skladba v podaní Koščovej a českého speváka Vojtu Dyka, je totiž prvou pesničkou z projektu Český kalendář, ktorú Horáček predstavil v českom éteri.

Pred viac ako rokom Horáček umiestnil na internete texty, nazvané Villonské balady, a ponúkol ich na voľné zhudobnenie. „Dozvedela som sa o projekte vďaka jednej kamarátke. Samozrejme, že ma to zaujalo a spoločne s klavíristom Danom Špinerom sme si vybrali niekoľko textov, ktoré ma oslovili a zhudobnili ich,“ prezradila pre Pravda.sk Koščová.

Horáček si vybral práve vianočnou atmosférou predýchaný Štědrý večer. Ako uviedol vo vysielaní Rádiožurnálu, na tento text dostal asi desať rozličných zhudobnení, no vybral si práve Koščovej počin. „Hudobné podanie prešovskej speváčky bolo nesmierne krehké a veľmi sa ma dotklo,“ uviedol Horáček.

Ku Koščovej vokálu pribudol ešte hlas Vojtu Dyka, známeho tiež z kapely Nightwork. „Nahrávali sme v Prešove, vokál Vojtu Dyka nahrali v Prahe spoločne so sláčikovými nástrojmi,“ vysvetlila hudobníčka. Výsledok v týchto dňoch možno pre exkluzívnu dohodu počuť len na vlnách spomenutej rozhlasovej stanice.

Speváčka Katarína Koščová zhudobnila a... Foto: Katarína Jesná
Katarína Koščová Speváčka Katarína Koščová zhudobnila a naspievala text Michala Horáčka Štědrý večer.

Koščovú to nemrzí. „Skladba by mala vyjsť na albume Český kalendář v máji budúceho roka. Aj preto si myslím, že nie je škoda, že ju nezahrajú tieto Vianoce iné rádiá. Na Slovensku ju ako singel možno nasadiť aj budúci rok, nejde o pesničku s krátkou trvanlivosťou,“ uviedla speváčka.

To, že ju niekoľko týždňov budú počúvať tisícky českých poslucháčov, hodnotí s nadšením. „Pesnička nemá komerčný charakter a zhudobnili sme ju tak, ako sa nám to páči. V dnešných časoch, keď sa slovenské a ani české skladby veľmi nehrávajú v domácich rádiách, je to zadosťučinenie a inšpiratívny moment. Samozrejme, vďačím zaň veľmi aj pánovi Horáčkovi,“ skonštatovala Koščová.

Český rádiožurnál bude v nasledujúcom roku rotovať každý mesiac inú skladbu, ktorá je zhudobnením jeho Villonských balád. Horáčka oslovili aj interpretácie Báry Básikovej, Lenky Dusilovej či Szidi Tobias.

debata chyba