Zbrane a ruže nejdú dokopy

Kým iní svoje debuty dôkladne cibria v nahrávacích štúdiách, jedna z najslávnejších amerických kapiel všetkých čias Guns N´ Roses, na to išla opačne - hneď na úvod naservírovala fanúšikom krátku ochutnávku ich strhujúcej živej šou. Tak sa 16. decembra pred 35 rokmi dostal na svetlo sveta album Live ?!*@ Like a Suicide a odštartoval kapele kariéru plnú úspechov aj škandálov.

17.12.2011 04:00
Axl Rose Foto:
Spevák Axl Rose.
debata

Názov skupiny Guns N´Roses symbolizuje spojenie dvoch nezávislých kapiel, jej osud však charakterizujú skôr nezhody a rozchody. Slovo Guns (zbrane) názvu dodala kapela L.A. Guns pomenovaná podľa gitaristu Traciiho Gunsa a Roses (ruže) priniesol Axl Rose, pôvodne spevák skupiny Hollywood Rose. Pôvodná zostava, do ktorej sa počítali aj basgitarista Ole Beich, bubeník Rob Gardner a druhý gitarista Izzy Stradlin, však neprežila ani prvý spoločný rok 1985. Gunsa nahradil dnes už legendárny Slash, Beicha Duff McKagan a za bicie usadol Steven Adler.

V tejto zostave kapela koncom roka 1986 nahrala aj svoj prvý album Live ?!*@ Like a Suicide. A keďže za ich oficiálny debut sa považuje až o rok neskorší Appetite for destruction, štyri skladby z trinásťminútového Live ?!*@ Like a Suicide sa objavili ešte raz na nahrávke G N´R Lies z roku 1987.

I keď album nesie všetky znaky koncertného záznamu, nie je to tak. Technická náročnosť kapelu od živej nahrávky odradila, koncert radšej zinscenovali v štúdiu, aplauz v pozadí dodali zvukári. A i keď oficiálne nahrávali pod vlastnou značkou UZI Suicide, v praxi všetko zastrešilo Geffen Records, vydavateľstvo, ktoré produkovalo aj albumy Nirvany či Aerosmith.

Dnes už je album Live ?!*@ Like a Suicide zberateľskou raritou – existuje z neho len 10-tisíc exemplárov. Naopak, z nasledujúceho albumu Appetite for destruction sa predalo viac než 70 miliónov kópií. Hity ako Welcome to the Jungle, Paradise City alebo Sweet Child o´Mine katapultovali rockerov na vrchol slávy, čo sa odrazilo aj na ich nespútanom životnom štýle – v roku 1990 bola už kapela pre závislosť Slasha a Adlera od heroínu na pokraji rozpadu. Napriek tomu ešte v roku 1991 vydali dvojalbum Use Your Illusion I. a II. a v roku 1993 kompiláciu cover verzií Spaghetti Incident?

Nasledujúce roky kapela prakticky neexistovala – najskôr ju opustil Slash, neskôr to načas vzdal aj Rose. Dlhých 14 rokov kapela, ktorú s pôvodnou zostavou spája už len spevák, pracovala na albume Chinese Democracy. Keď v roku 2008 konečne vyšiel, opäť mal problémy s distribúciou a skupina ho ani neodpromovala na riadnom turné. Napriek tomu Rose naznačil, že pracuje aj na ďalších piesňach. Väčšina fanúšikov kapely sa však iste zhodne na tom, že skutočnú slávu by jej mohlo prinavrátiť len obnovenie pôvodnej zostavy. Ako však Rose pred dvoma rokmi povedal pre magazín Billboard, so Slashom už spolupracovať nikdy nebude.

debata chyba