Beach Boys sa po rokoch vrátia

K päťdesiatemu výročiu pôsobenia na scéne dá americká skupina Beach Boys darček sebe aj svojim fanúšikom. Polstoročie existencie oslávi päťdesiatkou koncertov. A tiež novým albumom, ktorý už členovia skupiny nahrávajú.

29.12.2011 09:00
Brian Wilson Foto:
Brian Wilson sa po rokoch spojí na pódiu so skupinou Beach Boys, ktorú spoluzakladal v roku 1961.
debata

„Toto výročie je pre mňa výnimočné, pretože chlapci mi chýbajú a bude pre mňa vzrušujúce nahrať s nimi nový album a opäť s nimi stáť na pódiu,“ vyhlásil na stránke kapely jej zakladajúci člen a tvorivý mozog skupiny Brian Wilson. Skupinu zakladal spolu so svojimi dvoma dnes už mŕtvymi bratmi, bratrancom Mikom Lovom a gitaristom Alom Jardinom. Wilson so skupinou naposledy podľa magazínu NME vystupoval v polovici deväťdesiatych rokov. Kapela vtedy vydala svoj zatiaľ posledný štúdiový album Stars and Stripes Vol. 1, ktorý Wilson produkoval. Podľa stránky thewqrap.com bol Wilson naposledy s Beach Boys na turné v roku 1965, hoci aj potom so skupinou nahrával v štúdiu.

Posledné turné?
Po znovuzjednotení Beach Boys sa v kapele po rokoch stretne trojica žijúcich zakladajúcich členov, ktorú doplnia hudobníci z Wilsonovej kapely. „Brian Wilson má úžasnú skupinu. Väčšinu z nej využijeme. A samozrejme máme bubeníka Johna Cowsila a nášho gitaristu Scotta Tottena. Istým spôsobom to všetko zmiešame dokopy a myslím si, že hudobne to bude úžasné,“ povedal magazínu Rolling Stones Mike Love. S kapelou by mali vystupovať aj Bruce Johnston a David Mark.

Špekulácie o znovuzjednotení kapely sa objavili už v máji. Wilson vtedy pripustil, že o návrate k Beach Boys uvažuje. V inom rozhovore však uviedol aj to, že budúci rok by mohol byť preňho posledným, v ktorom absolvuje nejaké koncertné turné, pretože sa už na podobné veci cíti pristarý.

Znovuzjednotení Beach Boys vystúpia aj na odovzdávaní cien Grammy, ktoré bude 12. februára v Los Angeles. „Na ceny Grammy sme si pripravili prekvapenie. Bude to niečo naozaj vzrušujúce. Je o to veľký záujem, čo je fajn. Bude to naozaj veľké,“ povedal magazínu Rolling Stone Al Jardine.

Termíny a miesta koncertov nadchádzajúceho turné zatiaľ nie sú známe, kapela prezradila len detaily o otváracom vystúpení celej šnúry. To bude koncom apríla na akcii New Orleans Jazz a Heritage Festival. Podľa magazínu NME by skupina na turné, na ktorom počas leta odohrá štyri až päť koncertov týždenne, mala navštíviť okrem Japonska aj Európu. Kapela sa koncom šesťdesiatych rokov predstavila aj v Československu, kde odohrala až tri koncerty. Okrem Prahy a Brna navštívila aj Bratislavu.

„Stratený“ album
Ako budú nové koncerty vyzerať, zatiaľ nie je jasné. Mike Love však v rozhovore pre Rolling Stones prezradil, že skupina sa bude snažiť, aby bol výber piesní reprezentatívny a aby boli v programe zahrnuté všetky hudobné obdobia Beach Boys. „Sú ľudia, ktorí majú radi jednu fázu našej hudby, ďalším sa zase páči iná. Preto sa v rámci možností pokúsime zahrnúť každého zoznam želaní. Ale naozaj to spraviť by bolo ťažké. To by sme museli hrať týždeň v Carnegie Hall, máme totiž stovky piesní,“ povedal Love.

Beach Boys sa naposledy poslucháčom pripomenuli kolekciou piatich CD The Smile Sessions. Nahrávky vznikli počas príprav albumu Smile v rokoch 1966 – 1967. Platňa, ktorá mala byť nasledovníkom jedného z najospevova­nejších albumov 60. rokov The Pet Sounds s hitmi ako Wouldn't It Be Nice či God Only Knows, však nikdy nevyšla. Pesničky z nej pred siedmimi rokmi Wilson oprášil a nanovo nahral, pôvodné nahrávky však vychádzajú až tento rok.

debata chyba