Zomrel Don Everly, člen slávneho dua The Everly Brothers

Vo veku 84 rokov zomrel v sobotu Don Everly, americký spevák a gitarista slávneho rokenrolového dua The Everly Brothers.

23.08.2021 06:00
Obit Phil Everly Foto:
Phil a Don (vpravo) Everlyovci v časoch najväčšej slávy.
debata

Hovorca rodiny to potvrdil denníku Los Angeles Times, ale príčinu úmrtia neuviedol. Informácie priniesol v nedeľu aj portál britskej stanice BBC. Everly zomrel doma v meste Nashville v americkom štáte Tennessee.

„Don žil podľa toho, čo cítil v srdci. Bol rád, že mohol žiť svoje sny… so svojou spriaznenou dušou a manželkou Adelou a že mohol šíriť hudbu, vďaka ktorej sa stal Navždy bratom (Everly Brother),“ uvádzalo sa v oznámení hovorcu.

Priekopník rokenrolu Don Everly a jeho brat Phil mali celosvetové hity koncom 50. a začiatkom 60. rokov 20. storočia, napríklad Bye Bye Love, All I Have To Do Is Dream, Wake Up Little Susie, Bird Dog či Cathy's Clown.

Ovplyvnili slávne skupiny ako Beatles či americkú dvojicu Simon and Garfunkel. Phil Everly zomrel na pľúcne ochorenie v roku 2014 ako 74-ročný.

Bratia boli deťmi country spevákov, a keď vyrastali, vystupovali v rodinnom rozhlasovom programe. Na vrchole slávy medzi rokmi 1957 a 1962 mali 15 hitov v americkom rebríčku TOP 10.

The Everly Brothers sa na hudobnej scéne pohybovali od roku 1957. Ako hudobné duo sa rozišli v roku 1973 na desať rokov, ale Phil neskôr pre magazín Time povedal, že ich vzťah ako bratov to prežil.

Rozchod v roku 1973 nastal počas koncertu v Kalifornii, pričom Phil rozbil gitaru a odišiel z pódia. Počas odlúčenia mali obaja sólovú kariéru s obmedzeným úspechom.

Po desiatich rokoch sa dali znovu dohromady na koncerte v Londýne, po ňom nasledoval comebackový album. Don v interview v roku 1986 pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) povedal, že ako duo boli úspešní, lebo „nikdy nenasledovali trendy“. „Robili sme to, čo sa nám páčilo, a šli sme za svojím inštinktom,“ doplnil Don.

V roku 1986 ich uviedli do rokenrolovej siene slávy, teda už v prvom roku jej existencie. V roku 1997 získali prestížne hudobné ocenenie Grammy za celoživotný prínos. Magazín Rolling Stone bratov označil za „najdôležitejšie vokálne duo v histórii rockovej hudby“.

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #úmrtie #rock #The Everly Brothers #Everly Brothers #rokenrol