Ján Baláž z Elánu má 70

Slovenský skladateľ, spevák a gitarista Ján Baláž, ktorý 24. augusta slávi sedmdesiatku, je popri Jozefovi Rážovi jedným z pilierov poprockovej skupiny Elán. Najväčšie úspechy dosiahol Baláž práve so skupinou Elán a mimoriadnu popularitu získali napríklad jeho piesne Kráľovná bielych tenisiek, Neviem byť sám, Tuláci v podchodoch a Zaľúbil sa chlapec.

24.08.2021 08:00
Jano Baláž Foto:
Jano Baláž, člen legendárnej kapely Elán v rozhovore odpovedá na otázky čitateľov Pravdy.
debata (1)

Ján Baláž sa narodil Nitre, od svojich ôsmich rokov však žije v Bratislave. Učil sa hrať na husle, gitaru a trúbku, nedokončil štúdium farmácie Bratislave. V rokoch 1967 až 1975 bol členom skupiny Modus, stál pri jej vzniku okrem iných s Miromm Žbirkom. Po absolvovaní základnej vojenskej služby účinkoval v zahraničných baroch so skupinou Vlada Hronca.

Tuláci v podchodoch

So skupinou Elán začal Baláž hrať v roku 1980 a v priebehu niekoľkých nasledujúcích rokov sa stal jednou z vedúcich autorských osobností kapely. Elán sa vtedy zameral na koncerty v športových a zimných halách a počas prvej polovice 80. rokov sa vypracoval na jednu z najpopulárnejších skupín vo vtedajšom Československu. V ankete Zlatý slávik získal v rokoch 1982 a 1983 druhé miesto a v rokoch 1984 až 1986 prvé miesto.

Kráľovná bielych tenisiek

Úspech Elánu neprerušilo ani rozpustenie pôvodnej zostavy v januári 1985. V kapele vtedy zostal iba Ján Baláž s Jožom Rážom, duo vytrvalcov, ktoré v kapele hrá dodnes. Na konte Elánu sú desiatky slovenských a anglických albumov s miliónovými predajmi. Medzi tie najznámejšie patrí napríklad Hodina slovenčiny (1985), Detektívka (1986), Neviem byť sám (1987), Rabaka (1989), Hodina nehy (1995) či Legendy 1–5. V roku 2019 vyšiel – pri príležitosti osláv 50. výročia skupiny na scéne – 15. štúdiový album s názvom Najvyšší čas.

SR Hudba Elán koncert Tehelné pole BAX Čítajte viac Elán na Tehelnom poli: Keď kultúra pozná svoje hranice

Baláž je druhýkrát ženatý, má štyri deti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Elán #Ján Baláž