Zomrel Charlie Watts, bubeník skupiny Rolling Stones

Vo veku 80 rokov zomrel v utorok Charlie Watts, bubeník britskej rockovej skupiny The Rolling Stones.

24.08.2021 19:11 , aktualizované: 25.08.2021 08:36
Obit Charlie Watts Foto: ,
Členovia The Rolling Stones, zľava Charlie Watts, Ron Wood, Keith Richards, a Mick Jagger na zábere z januára 1983.
debata (17)

S odvolaním sa na vyhlásenie jeho agenta Bernarda Dohertyho o tom informovala agentúra AFP.

Podľa Dohertyho slov zomrel Watts v utorok londýnskej nemocnici obklopený svojou rodinou. „Odišiel milovaný manžel, otec a starý otec a jeden z najväčších bubeníkov svojej generácie,“ cituje z Dohertyho vyhlásenia stanica BBC.

Watts sa v roku 2004 liečil z rakoviny hrdla. Členom skupiny The Rolling Stones sa stal v januári 1963.

BBC začiatkom augusta informovala, že Watts sa pre zotavovanie z bližšie neurčeného lekárskeho zákroku nezúčastní na nadchádzajúcom turné The Rolling Stones v Spojených štátoch. Na americkej časti septembrového turné No Filter Tour ho mal zastúpiť Steve Jordan (64).

Music-The Rolling Stones Čítajte aj Rolling Stones vydali novinku! Prvú po ôsmich rokoch

Charlie Watts, celým menom Charles Robert Watts, sa narodil 2. júna 1941 v Londýne v rodine vodiča nákladného auta. Záujem o bubnovanie sa v ňom prebudil v 11 rokoch a jeho prvým vzorom bol bubeník Chick Hamilton. Prvú skutočnú súpravu bicích mu rodičia kúpili v roku 1955, ale na začiatku sa venoval skôr džezu ako rocku. Bubnovať sa totiž učil pod vplyvom skladieb Johnnyho Doddsa, Charlieho Parkera, Dukea Ellingtona a iných džezových velikánov.

Po skončení londýnskej umeleckej školy Harrow Art College v roku 1960 pracoval ako grafik v reklamnej agentúre, ale venoval sa aj hudbe. V roku 1961 sa stal bubeníkom kapely Blues Incorporated, ktorej lídrom bol Alexis Korner.

O rok neskôr sa zoznámil Brianom Jonesom, Ianom Stewartom, Mickom Jaggerom a Keithom Richardsom. Ponuku sadnúť si za bicie v vtedy začínajúcej kapele The Rolling Stones, prijal až v roku 1963. Venoval sa však aj iným činnostiam, v roku 1964 napríklad vydal komiksovú poctu džezovému saxofonistovi Charliemu Parkerovi. V 70. rokoch minulého storočia pôsobil aj v skupine Rocket 88, ktorá sa vracala ku koreňom boogie-woogie.

Charlie Watts Quintet - Bluebird

Popri pôsobení v The Rolling Stones, založil v roku 1991 aj džezový kvintet. S bubeníkom Jimom Keltnerom vydal čisto bubenícky album s názvom Charlie Watts/Jim Keltner Project. Skladby na nahrávke boli nazvané po slávnych džezových bubeníckych legendách.

Charlie Watts / All Down the Line / You aren't too old, Chalie !

Ako grafik sa podieľal na vizuálnej podobe obalov prvých platní The Rolling Stone, napríklad Between the Buttons. Medzi jeho nápady tiež patrila originálna upútavka na koncertné turné v roku 1965. Skupina vtedy prekvapila čakajúcich novinárov tým, že odohrala skladbu Brown Sugar na prívese kamiónu, ktorý išiel po Manhattane.

Spoločne s Jaggerom navrhoval aj scénu pre koncertné turné Steel Wheels/Urban Jungle (1989–1990), Bridges to Babylon Tour (1997), Licks Tour (2002–2003) a Bigger Bang Tour (2005–2007).

Charlie Watts

Po odchode basgitaristu Billa Wymana z kapely v roku 1993, nechali ostatní členovia výber nového „basáka“ výlučne na Wattsa. Ten do kapely priviedol Darryla Jonesa, rešpektovaného muzikanta, ktorý hrával napríklad s Milesom Davisom, alebo so Stingom. Wattsov originálny bubenícky prejav bol sfilmovaný v dokumentárnej snímke Shine A Light (2008) od režiséra Martina Scorseseho.

Trailer k filmu Shine a Light

Legendárny bubeník bol tiež veľkým zberateľom áut aj napriek tomu, že aktívne nešoféroval, v autách však rád sedával vo svojej garáži.

V roku 2004 sa liečil z rakoviny hrdla. Zdravotné problémy mu v roku 2021 nedovolili zúčastniť sa turné v Spojených štátoch. Na americkej časti tohto plánovaného septembrového turné No Filter Tour ho mal zastúpiť Steve Jordan (64).

Rolling Stones Čítajte viac The Rolling Stones otvorili napriek pandémii v Londýne kamenný obchod
17 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #The Rolling Stones #bubeník #Charlie Watts