Kreativita nie je doménou talentovaných

Nie súťažiť, ale spolupracovať. Také je posolstvo mimoriadne úspešného slovenského projektu Supertrieda, ktorého vizitkou je aj označenie Modelový projekt pre vzdelávanie v Európskej únii.

11.02.2012 07:00
Silvester Lavrík Foto:
Režisér a spisovateľ Silvester Lavrík je Supertriede verný už od jej druhého ročníka.
debata

Tento rok sa ambiciózny projekt zážitkového vzdelávania, ktorý na rozdiel od iných neráta len s talentovanými, ale bez rozdielu všetkými deťmi, koná už po siedmy raz. Triedy základných či stredných škôl sa môžu zapojiť až do 28. februára.

Pôvodne sa začal projekt Supertrieda ako súčasť osnovy hudobnej výchovy žiakov základných škôl. Postupne sa však rozrástol aj do iných odvetví a v tomto roku sa k nim pridá aj angličtina. Angličtina nie je náhodným rozšírením – pôvodný slovenský projekt, ktorý pomocou súťaže v hudobno-dramatických vystúpeniach rozvíja kreatívne myslenie detí, sa totiž ujal aj na medzinárodnej pôde.

Ocenili ho dokonca titulom Modelový projekt pre vzdelávanie v Európskej únii. Okrem kreativity a umeleckých vlôh rozvíja aj kolegiálnosť – základnou podmienkou na účasť na podujatí totiž je, že na ňom musí pracovať bez výnimky celá trieda. Ambíciou teda nie je mimoriadny umelecký výstup, ale integrácia detí do spoločnej kreatívnej činnosti, ktorej výsledok je potom už skôr akýmsi bonusom.

„Supertrieda nie je len spôsob, ako kultivovať deti. Veríme, že sa zároveň jedná o kultiváciu celej komunity, ak nie národa,“ vraví Ľuboš Zaťko, koordinátor projektu. K podkategóriám Supertriedy patrí napríklad aj Supertrieda pre hendikepované deti, Supertrieda pre reedukačné centrá či rómske deti, ktoré sú podľa spoluorganizátorky Martiny Bodnárovej akousi „prípravkou“ na spoločnú Supertriedu.

Do piatka Supertriedou vo všetkých jej regionálnych aj celoslovenských kolách prešlo až 24 500 detí. Tento rok sa vďaka spolupráci s projektom Košice – hlavné mesto kultúry 2013 počíta s výraznejším zastúpením východoslovenských tried. V budúcom roku sa potom celoštátne kolo bude konať práve v Košiciach.

Tento rok ostáva dejiskom májového finále Bratislava a ostáva aj odborný garant projektu – dramatik, režisér a spisovateľ Silvester Lavrík, ktorý je Supertriede „verný“ už od jej druhého ročníka. Projekt podporuje tiež UNICEF a Zastupiteľstvo Európskej komisie na Slovensku.

debata chyba