Laco Lučenič: Charlie bol srdcom Rolling Stones, nikto ho nenahradí

Charlieho hudobný život bol od začiatku iný ako je to vo väčšine kapiel, ktoré začínajú hekticky a spoločne prechádzajú cez rôzne obdobia. Charlie Watts začal hrať s najväčšou bluesovou kapelou v Londýne Alexis Korner a mal rád džez. Svoj nenapodobiteľný feeling získal, keď si doma púšťal džezové platne a aj popri Rolling Stones mal svoje džezové zoskupenie.

25.08.2021 15:10
debata (1)
Charlie Watts (v strede za bicími), Ronnie Wood... Foto: SITA/Amy Harris
Charlie Watts Charlie Watts (v strede za bicími), Ronnie Wood (vľavo) a Keith Richards (vpravo) počas koncertu skupiny Rolling Stones v New Orleanse v júli 2019.

Džez mal veľmi rád, nikdy od toho neupustil a práve to dostávalo Rolling Stones na iný level. Z hudobného hľadiska akoby bol trošička „pozadu“, ale veľmi sofistikovane a v spojení s Keithom Richardsom ako druhým hnacím motorom kapely vytvárali neopakovateľnú kombináciu, ktorá dokopy skvele pasovala.

Obit Charlie Watts Čítajte viac Zomrel Charlie Watts, bubeník skupiny Rolling Stones

Vďaka tomu bol už debutový album Stones úplne zrelý, počuť to od prvých tónov a platilo to celý čas, až doteraz. Charlie Watts bol jedinečný, počuť to v konkrétnych pesničkách Rolling Stones ako Jumpin' Jack Flash, Honky Tonk Women, Gimme Shelter, Start Me Up alebo v neskorších Love Is Strong, Anybody Seen My Baby.

Laco Lučenič Foto: TASR
Laco Lučenič Laco Lučenič

Hrať v kapele ako Stones je absolútny výkon a Charlie si tiež v 80. rokoch prešiel svojím obdobím drogovej a alkoholovej závislosti. Dostal ho z toho Keith Richards, ktorý o tom vedel svoje, ako objekt až čertovského imidžu Stones – a pritom to nie je pravda.

Charlie Watts mal zas nadhľad, na záberoch z koncertov aj v klipoch vidno, ako sa nad vyvádzaním kapely a fanúšikov uškŕňa a hrá si svoje, spoľahlivo, nemenne a úplne super. Jediné, čo potreboval, bola veľká sklenená tabuľa, na ktorej bol skutočne veľkými písmenami zobrazený playlist – ale to až od 90. rokov.

Bol typický anglický džentlmen, celý život mal jednu a tú istú manželku, nežil bežný muzikantský život a stonesovský tiež nie. Brilantne sa obliekal strohým a elegantným anglickým štýlom.

Ale keď si ho opitý Mick Jagger privolal uprostred noci slovami „kde je môj bubeník?“ dostal od neho do nosa a vrátil mu to slovami „ešte raz mi skús povedať, že som tvoj bubeník, pretože to ty si môj f… spevák!“

O Charliem nikto nepochyboval, dokonca aj keď sa chcel Mick Jagger vymedziť voči Rolling Stones, Charlieho sa to netýkalo. Bubeník ako on je pre kapelu nenahraditeľný, nikto to nevie zahrať tak ako on. Sú piesne, v ktorých je podľa mňa najdôležitejší, ako napríklad Honky Tonk Women.

Honky Tonk Women

Charlie bol veľmi všestranný, mal pre kapelu niekoľko veľmi dôležitých nápadov. Nebol síce autorom toho najznámejšieho loga s vyplazeným jazykom, ale robil grafiku na viaceré platne, spoluvytváral scénu na koncerty, napríklad v istom čase sa na koncertoch premiestnili na malé klubové pódium a odtiaľ hrali veci, ktoré tam patria.

A tiež sa veľmi dobre vyznal v starožitnostiach, zameriaval sa na obdobie americkej vojny Severu proti Juhu a mnohí ho žiadali o radu ako odborníka.

Aká bude budúcnosť Rolling Stones bez Charlieho Wattsa? Plánovali americké turné, ale to je, pokiaľ viem, zrušené. Pre chorobu mal za Charlieho zaskakovať Steve Jordan, ktorý nie je celkom mimo kapely, hrával s Keithom Richardsom v jeho samostatných projektoch.

Takže ak ešte budú Rolling Stones spolu hrať, tak zrejme s ním, ale na plagátoch už nebudú štyria, ale traja, Charlieho miesto ostane prázdne. Charlie Watts je nenahraditeľný, Charlie Watts je srdce Rolling Stones.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #The Rolling Stones #Rolling Stones #bubeník #Charlie Watts